Στην Ισπανία, η κυβέρνηση Σοσιαλιστών-Podemos κάνει μικρά θαύματα


Φωτεινή Λαμπρίδη

 

H πρώτη εργασιακή μεταρρύθμιση που επανακτά εργασιακά δικαιώματα που είχαν καταργήσει οι κυβερνήσεις των τελευταίων 40 χρόνων, έρχεται από την κυβέρνηση Σοσιαλιστών και Podemos στην Ισπανία. Η υπουργός εργασίας  Γιολάντα Ντίαθ, μια πολιτικός με κομμουνιστικές καταβολές η οποία βρέθηκε στο  κόμμα των Podemos μετά τη ένωση του με την Ενωμένη Αριστερά, ανακοίνωσε ότι δίνει στις εταιρείες τρεις μήνες για να προσαρμόσουν τις συμβάσεις των εργαζομένων στο νέο νόμο.

 

Η κυβέρνηση θέλοντας να περιορίσει την προσωρινή και επισφαλή εργασία που αφορά τουλάχιστον το ένα τέταρτο των εργαζομένων στην Ισπανία, βάζει νέο πλαίσιο στις συμβάσεις εργασίας που θα είναι πλέον αορίστου χρόνου με εξαίρεση  τις περιπτώσεις προσωρινής αντικατάστασης κάποιου εργαζομένου ή την κάλυψη έκτακτων αναγκών. Ακόμα και στις περιπτώσεις των εποχικών εργαζομένων των οποίων οι συμβάσεις θα πρέπει να έχουν διάρκεια έως 90 μέρες τον χρόνο, μετά την πάροδο 18 μηνών στην ίδια θέση εργασίας, η σύμβαση θα μετατρέπεται αυτόνομα σε αορίστου χρόνου.

 

Η κυβέρνηση επαναφέρει επίσης τις συλλογικές διαπραγματεύσεις στις οποίες οι κλαδικές συμβάσεις θα υπερισχύουν σε σχέση με τις επιχειρησιακές σε ό,τι αφορά τους μισθούς. Σε περίπτωση λήξης μιας κλαδικής σύμβασης,  θα παρατείνεται επ’ αόριστον έως ότου συναφθεί μια νέα και δεν θα μπορεί να αντικαθίσταται από μια επιχειρησιακή. Επίσης, οι επιχειρήσεις δεν θα μπορούν πλέον να μειώσουν αυθαίρετα τα ωράρια και τις αμοιβές ή να προβούν σε ομαδικές απολύσεις, καθώς δημιουργείται νέος μηχανισμός προστασίας των εργαζομένων από την εργοδοτική αυθαιρεσία.

 

«Για πρώτη φορά ύστερα από 10 χρόνια, μια εργασιακή μεταρρύθμιση δεν γίνεται για να περιστείλει την εργασία και να την κάνει περισσότερο επισφαλή, να κάνει πιο φτηνές τις απολύσεις και να αποδυναμώσει τη δύναμη οργάνωσης των εργατών, αλλά στρέφεται προς την αντίθετη κατεύθυνση» δήλωσε ο Oυνάι Σόρδο, γενικός γραμματέας της CCOO της μεγαλύτερης συνδικαλιστικής ένωσης της Ισπανίας.

 

Η υπουργός εργασίας, μιλώντας στα Ισπανικά ΜΜΕ, δήλωσε πως μπορεί να μην είναι όσο ριζοσπαστική θα ήθελε η μεταρρύθμιση, ωστόσο επέλεξε τον δρόμο μιας μακράς διαπραγμάτευσης με όλα τα μέρη προκειμένου να υπάρξει συναίνεση. «Το εύκολο, θα ήταν να νομοθετήσω μόνη ή μόνο με τα συνδικάτα, αλλά επέμεινα στη συμφωνία με τα τρία μέρη επειδή η χώρα μας το αξίζει» είπε χαρακτηριστικά.

 

Η κυβέρνηση σοσιαλιστών και Podemos, έχει δείξει όμως ήδη δείγματα γραφής στη μείωση της ανεργίας και την ανάκαμψη της οικονομίας, παρά την προπαγάνδα της δεξιάς, που ήθελε τον επιχειρηματικό κόσμο να ανησυχεί ότι οι υπουργοί του Unidas Podemos θα προκαλούσαν την κατάρρευση της ισπανικής οικονομίας.

Σύμφωνα με την Banca de España, την κεντρική τράπεζα της χώρας, ο δείκτης ανάπτυξης για το τρέχον έτος υπολογίζεται σε 4,5%, ενώ η ανεργία κυμαίνεται στο 14,5%, ποσοστό ιδιαίτερα χαμηλό για τα ισπανικά δεδομένα. Παρά τις επιπτώσεις της πανδημίας και μία ελάχιστα ικανοποιητική τουριστική σεζόν, η Ισπανία καταγράφει για μία ακόμη χρονιά πλεόνασμα στις εμπορικές συναλλαγές της, σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας (INE).

 

 

 

 

 

 

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη