Ξενοφών Παπασταμόπουλος : ΑΝΤΙΟ ΦΙΛΕ


ΑΝΤΙΟ ΦΙΛΕ

Μια μουντή μέρα ξημέρωσε και ένας εκλεκτός έφυγε από κοντά μας. Ο Δημήτρης μας άφησε ξαφνικά για τη Γειτονιά των Αγγέλων, νέος, επαληθεύοντας για μια ακόμη φορά την πάντοτε επίκαιρη ρήση του Μενάνδρου «Ον οι θεοί φιλούσιν, αποθνήσκει νέος».

 Ήσουν βιαστικός σήμερα Δημήτρη. Δεν μας χαιρέτισες. Μας κακοφάνηκε και μας πήρε το κλάμα. Τα πόδια μας λύγισαν σαν ακούσαμε το κακό μαντάτο. Ένα κρυφό δάκρυ κύλησε στα μάγουλα για τον άδικο χαμό σου.

Είναι αβάσταχτος ο πόνος και η στεναχώρια που πρέπει να σου πούμε το τελευταίο Αντίο.

Γιατί φεύγεις νέος έχοντας δυνατότητες να κάνεις και να προσφέρεις πολλά ακόμη, στη κοινωνία και στην οικογένεια σου.

 Λένε πως ήσουν καλός. Πως ήσουν αξιαγάπητος από όλους ανεξαιρέτως, δεν είχες εχθρούς αλλά μόνο φίλους. Εμείς της ηλικίας σου γνωρίσαμε την καλοσύνη σου. Εμείς οι φίλοι σου νιώσαμε την αγάπη σου και την αγωνία σου για τον καθένα, την αισθανθήκαμε. Εμείς οι συνάδελφοί σου γνωρίσαμε την μετριοφροσύνη σου, τα λίγα λόγια, τα μεστά και τα σταράτα.

Το πέρασμά σου από τον κόσμο της Εκπαίδευσης αποτελεί σταθμό στην ιστορία της μεγάλης οικογένειας των δασκάλων. Εάν η απώλεια είναι συνάρτηση της προσφοράς, τότε το κενό που αφήνει ο θάνατός σου είναι τεράστιο.

Φεύγεις σήμερα Δημήτρη περήφανος και με ψηλά το μέτωπο, γιατί δεν πόνεσες κανένα στο σύντομο πέρασμά σου, δεν έβλαψες και δεν πίκρανες κανένα. Γιατί αγάπησες και αγαπήθηκες από πολλούς.

Υπάρχουν  άνθρωποι που ανοίγουν δρόμο και οδηγούν μπροστά.Υπάρχουν άνθρωποι που ξέρουν να διακρίνουν το ουσιώδες ανάμεσα στα ανούσια. Υπάρχουν άνθρωποι με ανοιχτό μυαλό, άνθρωποι που βλέπουν μακριά, όλα αυτά τα είχες  και μαζί και πάνω από αυτά είχες απέραντη καλοσύνη, τρυφερότητα και σπάνια ευγένεια μια μεγάλη αγκαλιά για τους ανθρώπους.

‘’Συμμερίζομαι’’  ‘’Συμπάσχω’’  ‘’Προσφέρω’’ ήταν οι αξίες σου.

Γι’ αυτό άφησες όλους εμάς που είχαμε τη τύχη να σε γνωρίσουμε από κοντά πολύ πιο φτωχούς και απαρηγόρητους Με το πιο διακριτικό τρόπο κατάφερνες να βρίσκεις τη λύση σε κάθε πρόβλημα. Δούλευες πάντα αθόρυβα και σεμνά προσφέροντας ότι περισσότερο μπορούσες με ειλικρίνεια και συνέπεια. Ήσουν άριστος επαγγελματίας γιατί ήσουνα πάντα πολύ ενημερωμένος και συστηματικός . Ήσουν πάντα υπεύθυνος, δεν ακολούθησες ποτέ υπόγεια διαδρομή. Ήσουν για μας ο πολύτιμος, ο ανεκτίμητος φίλος και συνεργάτης. Η καλλιέργεια , η ευγένεια ,η κομψότητα και η ευθύτητα στους τρόπους σου, το επαγγελματικό σου ήθος, η καλοσύνη σου, η σωστή και ψύχραιμη κρίση σου ,η οξύνοια , το χιούμορ σου ήταν βάλσαμο στη ψυχή μας. Λογάριαζες τη γνώμη του άλλου ,σεβόσουν την παρουσία του. Το πέρασμα σου απ’ τη ζωή ποιoτικό και τα χνάρια σου ανεξίτηλα .

Χαρισματικός  και ευαίσθητος.

Επιεικής για τους άλλους και απαιτητικός  με τον εαυτό σου.

Θεσμικός και ανατρεπτικός.

Επιγραμματικός και τεκμηριωμένος.

Αεί διδάσκων  και αεί διδασκόμενος.

Προνομιούχοι όσοι πορεύτηκαν πλάι σου .Η αφοσίωση σου στην εκπαίδευση, στην οικογένεια σου και στους φίλους σου ήταν απεριόριστη.

Το ήθος και η αξιοπρέπεια στην επαγγελματική σου πορεία φάρος για όλους μας , ιδιαίτερα για τους νεώτερους συναδέλφους.

Η απαράμιλλη διάθεσή σου να εξυπηρετήσεις τους πάντες, η διάχυτη καλοσύνη που σε διέκρινε, αποτελεί πολύτιμη παρακαταθήκη για την οικογένειά σου, τους φίλους και τον ευρύτερο κοινωνικό περίγυρο.

Συχνά πυκνά η θύμηση

Συχνά πυκνά το δάκρυ

Συχνά πυκνά το βλέμμα σου

Θα σπρώχνουν την ζωή μας.

Καλό ταξίδι Δημήτρη, θα ζεις για πάντα στις καρδιές  μας .

Είμαστε υπερήφανοι που υπήρξαμε συνάδελφοι και φίλοι σου.

Αντίο φίλε. Καλό σου Παράδεισο.

 

 

 

 

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη