Το βέτο του Σάντσεθ και το «βέτο» Μητσοτάκη: Μέτρα 16 δισ. και νέες μειώσεις φόρων στην Ισπανία


Μαρίνα Αλεξανδρή

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου ισχυρίστηκε χθες, ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι ο έλληνας πρωθυπουργός απείλησε με βέτο στην σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών εάν δεν έμπαινε στο κείμενο συμπερασμάτων αναφορά σε ενδεχόμενο πλαφόν στην τιμή χονδρικής του φυσικού αερίου. «Ο πρωθυπουργός επέμεινε στις προτάσεις του», είπε, «και προειδοποίησε, μάλιστα, ότι χωρίς την αναφορά αυτή στα συμπεράσματα δεν θα συμφωνούσαμε στην έκδοσή τους».

 

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ισχυρίστηκε επίσης ότι είναι «κοροϊδία του κόσμου» οι αιτιάσεις της αντιπολίτευσης πως Ισπανία και Πορτογαλία, σε αντίθεση με την Ελλάδα, πέτυχαν στην σύνοδο ειδικό καθεστώς και εξαιρέσεις για να προχωρήσουν σε μειώσεις στην τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας.

 

Ο Γιάννης Οικονόμου ισχυρίστηκε ακόμη ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει κινηθεί πολύ πιο προωθημένα από την Ισπανία και την Πορτογαλία στην ανακούφιση των νοικοκυριών. «Η πραγματικότητα», είπε, «επίσης είναι ότι η χώρα μας έχει κινηθεί εδώ και καιρό πολύ πιο προωθημένα αφού στην ουσία κράτος, αλλά και Δ.Ε.Η. χρηματοδοτούν μέρος των αυξήσεων απευθείας στους καταναλωτές μέσω των εκπτώσεων που παρέχουν και έχουν προσεγγίσει τα 3,5 δισ. και που τις βλέπει ο καθένας στους λογαριασμούς ρεύματος που λαμβάνει στο σπίτι του». Και εν κατακλείδει, πρόσθεσε, πως όσα μέτρα ήταν να ληφθούν ελήφθησαν ήδη και ανακοινώθηκαν, και πως η κυβέρνηση θα επιμείνει στην πολιτική των «στοχευμένων» και όχι οριζόντιων ελαφρύνσεων.

 

Λίγη ώρα αργότερα, ο ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ ανακοίνωσε ότι σήμερα κατατίθεται στο υπουργικό συμβούλιο νέο πακέτο-μαμούθ 16 δις ευρώ για την ανακούφιση των νοικοκυριών από τον ενεργειακό ίλιγγο. Τα μέτρα αποφασίστηκαν, σύμφωνα με την El Pais, κατόπιν διαβούλευσης των δύο κυβερνητικών εταίρων της Ισπανίας – Σοσιαλιστών και Podemos – και ήταν το προϊόν του «ειδικού καθεστώτος» και των εξαιρέσεων που πέτυχε ο Σάντσεθ στην σύνοδο κορυφής απειλώντας (όντως) με βέτο. Η εξαίρεση αυτή δίνει, ουσιαστικά, στην Ισπανία και την Πορτογαλία την δυνατότητα να αποσυνδέουν τις τιμές του ρεύματος από εκείνες του φυσικού αερίου κατά παρέκκλιση του ευρωπαϊκού – να μπορούν, δηλαδή, να κάνουν παρέμβαση στην αγορά προς μείωση των τιμολογίων λιανικής.

 

Ως αποτέλεσμα, το πακέτο που περνά σήμερα από το υπουργικό συμβούλιο της Ισπανίας  περιλαμβάνει μεταξύ άλλων μειώσεις φόρων στο ρεύμα και απ ευθείας επιδοτήσεις 6 δις ευρώ, 10 δις ευρώ επιδοτούμενων δανείων, 20 λεπτά το λίτρο μείωση στην τιμή της βενζίνης για όλους, πλαφόν 2% σε αυξήσεις ενοικίων για τουλάχιστον τρεις μήνες και θέσπιση ορίου στις απολύσεις εργαζομένων.

 

Επιπλέον, σύμφωνα με το Reuters, η κυβέρνηση Σάντσεθ σχεδιάζει και την επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου στην εγχώρια ισπανική αγορά – ένα πλαφόν, το οποίο σύμφωνα με πηγές των Podemos που επικαλείται το πρακτορείο, θα ορίζει την μέγιστη τιμή του αερίου στα 30 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Αξίζει να σημειωθεί ότι χθες η ευρωπαϊκή τιμή αναφοράς του φυσικού αερίου ήταν στα 108 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

 

Αυτό είναι το τρίτο πακέτο μέτρων που παρουσιάζει η ισπανική κυβέρνηση για να ελαφρύνει τον λογαριασμό της ενεργειακής κρίσης – ένα πακέτο, προφανώς... λιγότερο προωθημένο από εκείνο που εφαρμόζει η κυβέρνηση στην Ελλάδα με την επιδότηση των 13 ευρώ στα καύσιμα μηνιαίως.

 

 

 

 

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη