«Λευτέρης Αβραμάκης: Για εμμονή στον έλεγχο των ειδήσεων καταγγέλλουν διεθνείς οργανώσεις την κυβέρνηση Μητσοτάκη.»


Χθες έγινε γνωστή στη χώρα μας η έκθεση - κόλαφος επτά διεθνών οργανώσεων Τύπου ονόματι Media Freedom Rapid Response, για την ανεξαρτησία των ΜΜΕ και της ενημέρωσης στη χώρα μας. Η έκθεση αυτή που φέρει τον χαρακτηριστικό τίτλο «Ελέγχοντας το μήνυμα: Προκλήσεις για ανεξάρτητη δημοσιογραφία στην Ελλάδα» κατακεραυνώνει στην κυριολεξία το καθεστώς κυβερνητικού ελέγχου των ΜΜΕ, το οποίο χαρακτηρίζει εμμονικό με τον έλεγχο των ειδήσεων, ενώ ιδιαίτερο λόγο κάνει για την υπόθεση Καραϊβάζ και την ανασφάλεια που βιώνουν οι έλληνες δημοσιογράφοι κατά την άσκηση του επαγγέλματός τους.

Η ένταση του προβλήματος είναι μεγάλη, αναφέρει η έκθεση, και αναδεικνύει τη χώρα σε φαινόμενο μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ειδήσεις που δεν βολεύουν τη κυβέρνηση ή δεν την κολακεύουν αποσιωπώνται από πολλά sites και κανάλια, δημιουργώντας εύλογα ένα σημαντικό εμπόδιο για την πρόσβαση του κοινού στην πληροφορία και τη συνεπαγόμενη συμμετοχή των πολιτών στη δημοκρατική διαδικασία. To νομικό bulling που ασκείται επίσης σε δημοσιογράφους αποτέλεσε ένα ζήτημα που απασχόλησε την έκθεση, το οποίο μαζί με τα υπόλοιπα οδηγεί την Media Freedom Rapid Response στην παράθεση συστάσεων προς την Ελληνική Κυβέρνηση, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους λοιπούς Ευρωπαϊκούς Θεσμούς για την λήψη μέτρων προς αντιμετώπιση του σοβαρού αυτού ζητήματος λειτουργίας του ίδιου του πολιτεύματος.

 

Με αφορμή αυτά ο βουλευτής Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Λευτέρης Αβραμάκης, δήλωσε:

 

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έδειξε από νωρίς τις προθέσεις της στο κομμάτι της λειτουργίας των ΜΜΕ. Η υπαγωγή στην εποπτεία του Μαξίμου τόσο της ΕΡΤ, όσο και του ΑΠΕ – ΜΠΕ ήταν μόνο η πρώτη και πιο ήπια ένδειξη της διάθεσης ελέγχου των Μέσων. Η πανδημία ήρθε να ενισχύσει τη διάθεση αυτή της κυβέρνησης με την απευθείας χρηματοδότηση καναλιών, εφημερίδων και site μέσα από τη Λίστα Πέτσα. Υπολογίζεται πως πάνω από 50 εκ. € κατευθύνθηκαν στα ΜΜΕ χωρίς κριτήρια και κανόνες με σκοπό την φιλοτέχνηση του προφίλ της άριστης κι επιτυχημένης κυβέρνησης, την αποσιώπηση του πάρτι των απευθείας αναθέσεων και τη φίμωση όσων διατρανώνουν αντιπολιτευτικό λόγο.

Η έκθεση αυτή της Media Freedom Rapid Response έρχεται να επιβεβαιώσει με τον καλύτερο τρόπο όσα εδώ και δυόμιση χρόνια αναδεικνύουμε ως αξιωματική αντιπολίτευση καθημερινά σχετικά με τον έλεγχο των ΜΜΕ από την κυβέρνηση και τις επιπτώσεις που έχει αυτός ο έλεγχος στους πολίτες και τη δημοκρατία. Γιατί όταν δεν γίνονται γνωστές αντίθετες θέσεις δεν επιτρέπουμε στον πολίτη να διαμορφώσει αντικειμενική άποψη, ουσιαστικά παραπλανώντας τον με στόχο την απόσπαση της ψήφου του.

Η πολιτική αυτή της κυβέρνησης πλέον, όμως, φαίνεται πως έχει τα αντίθετα αποτελέσματα. Όχι μόνο δεν δημιουργεί ευνοϊκό κλίμα για αυτήν στην κοινωνία, αλλά περισσότερο εντείνει ένα εχθρικό κλίμα άρνησης της ενημέρωσης από μέσα που έχουν χαρακτηριστεί ως φιλοκυβερνητικά, ενώ ενισχύει και τη δυσαρέσκεια των πολιτών. Η εμμονή της κυβέρνησης με τον έλεγχο των ειδήσεων είναι μία από τις αιτίες που την οδηγούν κάθε μέρα και πιο κοντά στην ανατροπή της. Μια ανατροπή που θα αφήσει πίσω εκτός από το πληγωμένο κράτος και μια τραυματισμένη δημοκρατία.»

 

 

 

 

 

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη