Τι σημαίνει για την Ευρώπη η νίκη του Όρμπαν;


Συντριπτική ήταν η νίκη που πέτυχε ο Βίκτορ Όρμπαν στις εθνικές εκλογές της Ουγγαρίας την περασμένη Κυριακή, καταφέρνοντας να επικρατήσει για 4η φορά.

 

Πρόκειται για έναν από τους πιο φιλικά διακείμενους ηγέτες στο Κρεμλίνο. Ο ίδιος έκανε λόγο για τεράστια νίκη του κόμματός του, του Fidesz, στέλνοντας παράλληλα μήνυμα σε ΕΕ και Ζελένσκι.

 

«Θα θυμόμαστε αυτή τη νίκη μέχρι το τέλος της ζωής μας γιατί έπρεπε να παλέψουμε ενάντια σε ένα τεράστιο πλήθος αντιπάλων: την τοπική αριστερή πτέρυγα, τη διεθνή αριστερή πτέρυγα, τους γραφειοκράτες των Βρυξελλών, όλα τα χρήματα και τους θεσμούς της αυτοκρατορίας του Σόρος, τα διεθνή μέσα μαζικής ενημέρωσης και τον Ουκρανό πρόεδρος επίσης. Ποτέ δεν είχαμε τόσους πολλούς αντιπάλους ταυτόχρονα», είπε ο 58χρονος πρωθυπουργός της Ουγγαρίας στους υποστηρικτές του στη Βουδαπέστη. Λίγο μετά, ο Πούτιν έσπευσε να τον συγχαρεί.

 

Ο ιστορικός Τίμοθι Γκάρτον Ας, σε άρθρο του στον Guardian, κάνει λόγο για «πικρή ειρωνεία», καθώς την ώρα που γίνονταν γνωστές κάποιες από τις θηριωδίες του Βλάντιμιρ Πούτιν κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία, επανεκλεγόταν «ο στενότερος σύμμαχος» του Ρώσου Προέδρου, ακριβώς επειδή εν μέρει εκμεταλλεύθηκε για δικό του πολίτικό όφελος τον πόλεμο.

 

Ο Όρμπαν, σύμφωνα με τον ίδιο, εκτός από τα πλεονεκτήματα που του προσφέρει ο συντριπτικός έλεγχος των μέσων ενημέρωσης αλλά και το σε μεγάλο βαθμό στημένο πολιτικό σύστημα που έχει εγκαθιδρύσει, κέρδισε τις εκλογές επειδή υποσχέθηκε στους πολίτες πως θα τους κρατήσει έξω από αυτό τον πόλεμο, αλλά και πως οι λογαριασμοί θέρμανσης θα παραμείνουν χαμηλοί εξαιτίας των συμφωνιών που έχει συνάψει με τη Ρωσία. Ας μη ξεχνάμε πως οι περισσότερες από τις εισαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου της Ουγγαρίας προέρχονται από εκεί.

 

Εάν η Συμμαχία των έξι κομμάτων της αντιπολίτευσης, υπό την ηγεσία του Πέτερ Μάρκι-Ζάι, είχε κερδίσει τις εκλογές, τότε πιθανώς η Δύση θα αποκτούσε έναν ακόμη σταθερό σύμμαχο έναντι της Ρωσίας, όπως άλλες χώρες της Κεντρικής Ευρώπης (Πολωνία, Τσεχία).

 

Σύμφωνα με τον Γκάρτον, μια κυβέρνηση της αντιπολίτευσης, θα είχε επιτρέψει στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία να ερευνήσει παρατυπίες όσον αφορά στη χρήση των κονδυλίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και θα είχε εκδιώξει την Διεθνή Τράπεζα Επενδύσεων, η οποία σύμφωνα με την αντιπολίτευση συνδέεται στενά με τον Πούτιν. Επίσης, θα στόχευε στην επιστροφή της Ουγγαρίας σε ένα καθεστώς φιλελεύθερης Δημοκρατίας.

 

 

 

Αντιθέτως, ο Βίκτορ Όρμπαν εξασφάλισε μια υπερ-πλειοψηφία (2/3), η οποία του επιτρέπει να αλλάζει το Σύνταγμα κατά βούληση. Όποιες κι αν είναι οι διαβεβαιώσεις που δίνει, θα συνεχίσει να εδραιώνει όλο και περισσότερο ένα αυταρχικό καθεστώς. Το σύστημα της Ουγγαρίας, σύμφωνα με τον Τίμοθι Γκάρτον Ας, είναι παρόμοιο με αυτό της Σερβίας, όπου το Σαββατοκύριακο άλλος ένας εθνικιστής, ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς, πέτυχε μια άνετη νίκη.

 

Όπως περιγράφει στον Guardian ο ίδιος, τις τελευταίες ημέρες, αφού βρέθηκε στην Ουγγαρία, διαπίστωσε πως οι δρόμοι και τα βαγόνια του μετρό καλύπτονταν με αφίσες του Βίκτορ Όρμπαν (χρηματοδοτούμενες από την κυβέρνηση), με το σύνθημα «ας προστατεύσουμε την ειρήνη και την ασφάλεια της Ουγγαρίας» να τις συνοδεύει. Μια άλλη αφίσα έδειχνε μια νεαρή μητέρα μαζί με ένα παιδί. Έγραφε «προστατέψτε τα παιδιά», διαφημίζοντας μάλιστα ένα δημοψήφισμα που διεξήχθη ταυτόχρονα με τις εκλογές, με ερωτήσεις όπως «υποστηρίζετε την προώθηση της θεραπείας αλλαγής φύλου για ανήλικα παιδιά;», το οποίο όμως δεν έφτασε το απαιτούμενο 50% έγκυρων ψήφων.

 

Επιπλέον, τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, προώθησαν ένα αφήγημα υπέρ του Όρμπαν, αναμενόμενο για πολλούς, αφού αυτό συμβαίνει εδώ και μια δεκαετία περίπου. Ο Μάρκι – Ζάι είχε μόλις 5 λεπτά διαθέσιμα στην κρατική τηλεόραση για να εξηγήσει το πρόγραμμα της αντιπολίτευσης.

 

Δεδομένων των παραπάνω, ο ιστορικός εξηγεί στον Guardian πως αν η ΕΕ δεν είναι διατεθειμένη απλώς να αποδεχθεί ότι έχει ένα αυταρχικό κράτος στους κόλπους της, «θα πρέπει επιτέλους να επιβάλει αυστηρούς όρους στις ροές του Ευρωπαϊκού χρήματος, που από καιρό αποτελούν μια από τις κύριες πηγές εξουσίας του Όρμπαν».

 

Εδώ όμως εντοπίζει και ο ίδιος ένα πρόβλημα. Η Ευρώπη βρίσκεται σε μια φάση ισχυροποίησης των κυρώσεων κατά του Πούτιν. Ο Όρμπαν όμως, δεν πρόκειται, σύμφωνα με τον Τίμοθι Γκάρτον Ας, να δεχθεί να επιβληθούν κυρώσεις στο φυσικό αέριο (85%) ή στο πετρέλαιο (64%) της Ρωσίας που φθάνει στην Ουγγαρία. Επίσης, δεν θα δεχθεί να μεταφερθούν όπλα στην Ουκρανία μέσα από το έδαφός του. Έτσι, αν οι Βρυξέλλες θέλουν να κρατήσουν ένα ισχυρό μέτωπο κατά της Ρωσίας, υποστηρίζουν πολλοί, ίσως επιλέξουν να αφήσουν στην άκρη προς το παρόν τα «κακώς κείμενα» του Όρμπαν.

 

Διότι στην τελική, δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι μπορούν να κάνουν και τα δύο ταυτόχρονα.

 

 

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη