Το παρασκήνιο της παρουσίας Ζελένσκι και του ναζιστικού τάγματος Αζόφ στην Βουλή


Μαρίνα Αλεξανδρή

 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, χαιρετίζοντας την ομιλία Ζελένσκι, δήλωσε ότι «η σημερινή συνεδρίαση της Βουλής των Ελλήνων υπήρξε, πράγματι, ιστορική». Το ατυχές γεγονός και για τον πρωθυπουργό και για την χώρα είναι ότι η συγκεκριμένη συνεδρίαση περνά στην ιστορία για λόγους ντροπής – για το γεγονός ότι δόθηκε χώρος και λόγος μέσα στο ελληνικό κοινοβούλιο σε ένα μέλος του νεοναζιστικού τάγματος Αζόφ.

 

Η μετάδοση βίντεο, στην διάρκεια του μηνύματος Ζελένσκι, με τον χαιρετισμό ελληνικής καταγωγής μαχητή του τάγματος Αζόφ, έχει προκαλέσει τεράστιες αντιδράσεις απ’ όλον τον πολιτικό κόσμο αλλά και σοβαρότατα ερωτήματα που εκθέτουν βαριά την κυβέρνηση και τον πρόεδρο της Βουλής.

 

Η μετάδοση του μηνύματος του μαχητή, που δηλώνει ο ίδιος στο βίντεο ότι είναι μέλος του τάγματος Αζόφ, δημιουργεί μείζον πολιτικό θέμα και εντός ΝΔ, παρ’ ότι σύσσωμη η Κοινοβουλευτική της Ομάδα επέλεξε να χειροκροτήσει όρθια μετά το τέλος της ομιλίας Ζελένσκι. Είναι ενδεικτικό ότι ο Αντώνης Σαμαράς έσπευσε να πάει σε πηγαδάκι δημοσιογράφων και να δηλώσει ότι η προβολή του βίντεο ήταν «μέγα λάθος», ενώ θύελλα επικράτησε και στην Διάσκεψη των Προέδρων που συγκλήθηκε μετά την ομιλία με όλα τα κόμματα να ζητούν επιτακτικά εξηγήσεις από τον Κώστα Τασούλα.

 

Το κλίμα για τον Πρόεδρο της Βουλής είναι βαρύ και στο Μαξίμου, ενώ οι έως τώρα εξηγήσεις από την πλευρά Τασούλα είναι εμφανώς ανεπαρκείς. Πηγές προσκείμενες στον πρόεδρο της Βουλής λένε ότι η ενημέρωση από την ουκρανική πλευρά για το βίντεο με τους ελληνικής καταγωγής μαχητές δόθηκε λίγο πριν από την ομιλία Ζελένσκι και ουδείς είχε ενημερώσει πως περιλάμβανε και μαχητή του τάγματος Αζόφ.

 

Άλλες πληροφορίες ωστόσο αναφέρουν πως το βίντεο είχε αποσταλεί με mail και υπήρχε στην Βουλή τουλάχιστον δεκαπέντε λεπτά πριν αρχίσει η μετάδοση στην Ολομέλεια, γεγονός που εγείρει ερώτημα ακόμη και για τη στοιχειώδη προετοιμασία: Για το εάν κάποιος, δηλαδή, είχε φροντίσει να δει το βίντεο, να ζητήσει μετάφραση – ή ακόμη, και για το εάν όποιος το είδε αντιλήφθηκε τι έλεγε ο στρατιωτικός του Αζόφ και τι σήμαινε αυτό σε πολιτικούς όρους.

 

Οι ευθύνες του προέδρου της Βουλής δεν ακυρώνουν και την ευρύτερη – και ίσως ακόμη μεγαλύτερη – ευθύνη της κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένου του Μαξίμου και του υπουργείου Εξωτερικών. Όπως επισημαίνουν έμπειροι διπλωματικοί παράγοντες «η διπλωματία έχει πρωτόκολλα» και, εν προκειμένω τα πρωτόκολλα ήταν επίσης τα στοιχειώδη: Δεν υπάρχει, όπως τονίζουν, περίπτωση να απευθυνθεί ξένος ηγέτης σε Εθνική Αντιπροσωπεία άλλης χώρας χωρίς να έχει υπάρξει διπλωματική προσυνεννόηση για το πλαίσιο και την διαδικασία – πόσο μάλλον, όταν πρόκειται για ηγέτη εμπόλεμης χώρας σε μια εκρηκτική γεωπολιτική συγκυρία. Εκ του αποτελέσματος, είναι προφανές πως είτε τέτοια συνεννόηση δεν υπήρξε, είτε εάν υπήρξε κάποιοι στην κυβέρνηση έκριναν ότι δεν αποτελεί ζήτημα η εμφάνιση ενός νεοναζί στο ελληνικό κοινοβούλιο.

 

Ως συνέπεια, η ομιλία Ζελένσκι εξελίσσεται σε πολιτικό μπούμερανγκ για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ ΚΚΕ, ΜέΡα 25 και Ελληνική Λύση εμφανίζονται δικαιωμένοι για το γεγονός ότι είχαν επιλέξει να απέχουν από την ειδική συνεδρίαση της Βουλής.

 

Αρκετές ήταν οι απουσίες και από την πλευρά βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ αμέσως μετά την προβολή του επίμαχου βίντεο αποχώρησαν διαμαρτυρόμενοι και οι Νίκος Φίλης και Θοδωρής Δρίτσας. Στην Κουμουνδούρου υπήρξαν φωνές που διαμαρτυρήθηκαν για το γεγονός ότι δεν αποχώρησε και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, ωστόσο την απάντηση εδώ την έδωσε εμμέσως η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖ Ολγα Γεροβασίλη λέγοντας ότι «ακούσαμε με σεβασμό και αλληλεγγύη το δημοκρατικά εκλεγμένο Πρόεδρο της Ουκρανίας, κ. Ζελένσκι, ο οποίος αντιστέκεται στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και δηλώνουμε τη συμπαράστασή μας». «Από εκεί και μετά όμως,», πρόσθεσε, «είναι απαράδεκτο ότι σήμερα στο ελληνικό Κοινοβούλιο απευθύνθηκε μαζί με τον Πρόεδρο Ζελένσκι, μέλος του τάγματος Αζόφ».

 

Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, λίγη ώρα αργότερα έγραψε στο twitter: «Η ομιλία μελών του νεοναζιστικού Τάγματος Αζόφ στη Βουλή των Ελλήνων αποτελεί πρόκληση. Την απόλυτη ευθύνη φέρει ο πρωθυπουργός. Μίλησε για ιστορική ημέρα αλλά είναι ιστορική ντροπή. Η αλληλεγγύη στον ουκρανικό λαό είναι δεδομένη. Οι ναζί όμως δεν μπορεί να έχουν το λόγο στη Βουλή».

 

 

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη