Πράσινος Πληθωρισμός»: Στα ύψη το κόστος και της αιολικής και της ηλιακής ενέργειας


Νικόλ Λειβαδάρη

 

Ο πόλεμος της Ουκρανίας δεν εκτινάσσει μόνον τις τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, αλλά αυξάνει κατακόρυφα το κόστος της αιολικής και της ηλιακής ενέργειας, τροφοδοτώντας πλέον και τον «πράσινο πληθωρισμό».

 

Το πρόβλημα του «πράσινου πληθωρισμού» είναι ήδη οξύ στις ΗΠΑ, όπου οι δασμοί που στόχευαν την Κίνα είχαν αυξήσει σημαντικά τα κόστη για έργα υποδομής σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, πριν ακόμη ξεκινήσει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

 

Σε παγκόσμιο επίπεδο, η αιολική και η ηλιακή ενέργεια αντιπροσώπευαν περίπου το 6,4% και το 4% αντίστοιχα της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας πέρυσι, έναντι 3,8% και 1,4% που ήταν πριν από πέντε χρόνια, σύμφωνα με την S&P Global Commodity Insights. Πέρυσι, το κόστος της παραγωγής ηλιακής ενέργειας είχε μειωθεί στα 45 δολάρια ανά MWh, από 381 δολάρια το 2010, ενώ το αντίστοιχο κόστος παραγωγής αιολικής ενέργειας είχε περιοριστεί στα 48 δολάρια ανά MWh από 89 δολάρια το 2010.

 

Όμως ο πόλεμος στην Ουκρανία άλλαξε τα δεδομένα, αφενός επιτείνοντας την κρίση στην εφοδιαστική αλυσίδα μετά από δύο χρόνια πανδημίας και αφετέρου εκτοξεύοντας ακόμη περισσότερο το κόστος των πρώτων υλών. Η άμεση συνέπεια είναι τα projects ανανεώσιμων πηγών ενέργειας να γίνονται πολύ πιο κοστοβόρα, καθώς πλήττονται από τις αυξανόμενες τιμές βασικών υλικών, όπως του αλουμινίου και του χάλυβα, αλλά και από το υψηλότερο κόστος μεταφοράς λόγω της ανόδου των πετρελαϊκών τιμών - ανόδου που έχει ξεπεράσει το 50% μέσα σε έναν χρόνο.

 

Στις ΗΠΑ

 

Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα έντονο στις ΗΠΑ, όπου καταγράφονται πια μεγάλες καθυστερήσεις στην υλοποίηση νέων μονάδων παραγωγής ηλιακής και αιολικής ενέργειας. Ειδικά στις ΗΠΑ, επίσης, τα μεγάλα projects για νέες υποδομές σε ΑΠΕ αντιμετωπίζουν μεγάλους χρόνους αναμονής και λόγω γραφειοκρατίας και χρονοβόρας διαδικασίας εγκρίσεων, με συνέπεια τη δημιουργία κλίματος αβεβαιότητας για τους επενδυτές.

 

 

 

Σχεδόν το ένα τρίτο των έργων παραγωγής ηλιακής ενέργειας που είχαν προγραμματιστεί να ολοκληρωθούν στις Ηνωμένες Πολιτείες κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2021 καθυστέρησε κατά τουλάχιστον τρεις μήνες και το 13% των έργων που σχεδιάζονταν να ολοκληρωθούν φέτος είτε έχει καθυστερήσει για έναν χρόνο, είτε έχει ματαιωθεί πλήρως, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Wood Mackenzie και της Ένωσης Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας.

 

Έκθεση της LevelTen Energy δείχνει επίσης ότι οι τιμές για μακροπρόθεσμα συμβόλαια για αγορές αιολικής και ηλιακής ενέργειας, που χρησιμοποιούνται για τη χρηματοδότηση νέων έργων υποδομής, έχουν αυξηθεί κατακόρυφα: Οι τιμές των τριμηνιαίων futures έχουν ανέβει κατά 12,1% για την ηλιακή και κατά 19,2% για την αιολική ενέργεια.

 

Η γαλλική εταιρεία κοινής ωφελείας και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας Engie υπογράφει πια συμβόλαια με πελάτες πιο κοντά στις ημερομηνίες έναρξης του έργου για να έχει καλύτερη εικόνα του πληθωρισμού, του κόστους ή πιθανών προβλημάτων εφοδιαστικής, όπως λέει ο Ντέιβιντ Κάρολ, υπεύθυνος για τα projects ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη Βόρεια Αμερική. «Η πρόβλεψη του κόστους έχει γίνει πολύ πιο περίπλοκη απ’ ό,τι πριν από έναν χρόνο», είπε ο Κάρολ, προσθέτοντας: Αυτό στέλνει κρουστικά κύματα μέσω των τιμών των υλικών. Και είναι εξαιρετικά αβέβαιο το πώς θα λυθεί».

 

Πηγή: naftemporiki.gr

 

 

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη