Νέος κύκλος σύγκρουσης Βρυξελλών-Βουδαπέστης: H Κομισιόν σφίγγει την «κάνουλα» χρηματοδότησης της Ουγγαρίας


Δύο μέρες μετά την επανεκλογή του πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν, η Ουγγαρία έρχεται αντιμέτωπη με τον μηχανισμό διακοπής χρηματοδότησης της Κομισιόν σε κράτη μέλη που, σύμφωνα με τις Βρυξέλλες, παραβιάζουν το Κράτος Δικαίου, όπως ανακοίνωσε η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

 

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ της Μαρίας Ψαρά στην Εφ.Συν, πρόκειται για συνέχεια στην πορεία σύγκρουσης Βρυξελλών-Βουδαπέστης, που έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό καθώς στη διάρκεια της διακυβέρνησης Όρμπαν υπάρχουν καταγγελίες εναντίον του ότι πήρε σταδιακά τον έλεγχο των δημοκρατικών θεσμών και διοχέτευσε τα χρήματα των φορολογουμένων σε φίλους και συγγενείς.

 

Η πρόεδρος της Κομισιόν δήλωσε ότι η Ουγγαρία ενημερώθηκε για την απόφασή της την Τρίτη, αφού εξέτασε τις απαντήσεις της Βουδαπέστης σε άτυπη επιστολή που έστειλε η Επιτροπή τον περασμένο Νοέμβριο ζητώντας πληροφορίες σχετικά με τις ανησυχίες της για το κράτος δικαίου.

 

Θα είναι η πρώτη φορά που κράτος μέλος αντιμετωπίζει διαδικασίες βάσει του νέου μηχανισμού, ο οποίος δίνει στην ΕΕ την εξουσία να περικόπτει εκατομμύρια σε πληρωμές της ΕΕ προς χώρες όπου διαπιστώνει ότι οι παραβιάσεις του κανόνα δικαίου θέτουν σε κίνδυνο τον προϋπολογισμό της ΕΕ.

 

 

 

Η απόφαση της Επιτροπής να προχωρήσει θα μπορούσε να σηματοδοτήσει ένα σημείο καμπής στην προθυμία των Βρυξελλών να κυνηγήσουν τα δύστροπα μέλη που κατηγορούνται για διαφθορά και δημοκρατική οπισθοδρόμηση.

 

Παρόλα αυτά, ενώ η φον ντερ Λάιεν είναι πλέον έτοιμη να προχωρήσει μετά από μήνες διαβουλεύσεων, θα πρέπει να εξελιχθεί σημαντική γραφειοκρατία και πολιτική συζήτηση προτού γίνει γνωστό αν η Ουγγαρία θα χάσει τελικά κρίσιμα κονδύλια της ΕΕ.

 

Μόλις η Κομισιόν ξεκινήσει επίσημα τη διαδικασία, αναμένεται μια μακρά αντιπαράθεση με τη Βουδαπέστη. Στη συνέχεια, θα εναπόκειται στο Συμβούλιο της ΕΕ, το οποίο αποτελείται από εκπροσώπους κάθε χώρας, να αποφασίσει τελικά αν θα περικοπούν τα χρήματα. Οποιαδήποτε μείωση της χρηματοδότησης χρειάζεται «ειδική πλειοψηφία» για να περάσει, δηλαδή τουλάχιστον το 55% των χωρών της ΕΕ που εκπροσωπούν τουλάχιστον το 65% του πληθυσμού του μπλοκ.

 

 

 

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη