Η Ελλάδα βγαίνει από το καθεστώς επιτήρησης μετά από 12 χρόνια (Άρθρο)


του Χρήστου Ν. Κουλιάλη-Οικονομικού Αναλυτή

 

Η επιστολή των αξιωματούχων της ΕΕ επιβεβαίωσε την έξοδο της Ελλάδας από το καθεστώς ενισχυμένης επιτήρησης στις 21 Αυγούστου μετά από 12 χρόνια αυστηρής εποπτείας.

 

«Η 20η Αυγούστου σηματοδοτεί την επίτευξη ενός σημαντικού εθνικού στόχου για την Ελλάδα, τον τερματισμό του ενισχυμένου πλαισίου εποπτείας της ΕΕ, χάρη στις θυσίες του ελληνικού λαού, τη συνετή οικονομική και μεταρρυθμιστική πολιτική που εφαρμόζει με συνέπεια η κυβέρνηση», ανήρτησε την Τετάρτη στο Twitter ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

 

Η Ελλάδα βρίσκεται σε καθεστώς ενισχυμένης επιτήρησης από το 2018, όταν έληξε το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης.

 

Πολλαπλά οφέλη της εξόδου από την ενισχυμένη εποπτεία

 

Σε επίσημη δήλωση που μοιράστηκε το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών, η επιστολή επιβεβαίωσης εξόδου, υπογεγραμμένη από τον εκτελεστικό αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βλάντι Ντομπρόβσκις και τον Επίτροπο Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι, επιβεβαιώνει ότι η Ελλάδα έχει εκπληρώσει τον κύριο όγκο των δεσμεύσεων πολιτικής προς το Eurogroup και έχει εφαρμόσει αποτελεσματικά τις μεταρρυθμίσεις – παρά τις αντίξοες συνθήκες που δημιουργούνται από την υγειονομική και, πιο πρόσφατα, η γεωπολιτική κρίση και, ως εκ τούτου, ενίσχυσε σημαντικά την ανθεκτικότητα της οικονομίας της. Αυτή η εξέλιξη, σε συνδυασμό με την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ και την πλήρη άρση των capital controls, τερματίζει ένα δύσκολο κεφάλαιο για τη χώρα μας, μετά από 12 χρόνια.

 

Η Ελλάδα επιστρέφει στην ευρωπαϊκή κανονικότητα και δεν αποτελεί πλέον εξαίρεση στην Ευρωζώνη. Η έξοδος από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας, έχει «πολλαπλά οφέλη», όπως η ενίσχυση της θέση της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές και η επιπλέον ώθηση στο αναπτυξιακό δυναμικό και την προσέλκυση επενδύσεων. Θα προσφέρει επίσης στο ελληνικό κράτος περισσότερη ελευθερία στην άσκηση της οικονομικής πολιτικής στο πλαίσιο των υφιστάμενων κανόνων που ισχύουν για όλα τα ευρωπαϊκά κράτη-μέλη και θα φέρει πιο κοντά την επίτευξη του τελικού στόχου, που είναι η ανάκαμψη της επενδυτικής βαθμίδας της χώρας.

 

Η Ελλάδα θα συνεχίσει να παρακολουθείται από τα θεσμικά όργανα της ΕΕ έως το 2059, όταν η χώρα αναμένεται να αποπληρώσει το 75% των δανείων που έλαβε βάσει των μνημονίων. Αυτό θα γίνει μέσω μιας φάσης εποπτείας μετά το πρόγραμμα, όπως στην περίπτωση της Ιρλανδίας, της Ισπανίας, της Κύπρου και της Πορτογαλίας, και μιας εξαμηνιαίας αξιολόγησης και όχι μέσω των τριμηνιαίων αξιολογήσεων που έπρεπε να υποβληθούν μέχρι τώρα. Για τους πολίτες ουσιαστικά δεν αλλάζει κάτι σημαντικά, αλλά πρόκειται για μια ουσιαστική δημοσιονομική αναβάθμιση η οποία αποτελεί και το τελευταίο σκαλοπάτι πριν από την περίφημη επενδυτική βαθμίδα.

 

Το ουσιαστικό περιεχόμενο για την Ελλάδα είναι ότι δεν είναι πλέον το «μαύρο πρόβατο» της Ευρώπης στα οικονομικά. Ο ελληνικός λαός έχει θυσιάσει πολλά, έχουν γίνει πολλά θετικά από τις «μνημονιακές» κυβερνήσεις, με την ολοκλήρωση μεταρρυθμίσεων που έπρεπε να έχουν γίνει πριν από δεκαετίες. Και για το λόγο αυτό, η επιτυχία είναι του ελληνικού λαού, και αυτό κανείς δεν μπορεί να το καρπωθεί. Υπάρχουν, λοιπόν, κάποιοι λίγοι που όλα αυτά τα μνημονιακά χρόνια έσωσαν τη χώρα από τη χρεοκοπία, από την επιστροφή στη δραχμή, από την Ελλάδα πραγματικό παρία της Ευρώπης. Κάποτε θα πρέπει να γράψει η ιστορία όλα όσα έγιναν, και τα στραβά και ανάποδα, αλλά και εκείνα που έσωσαν τη χώρα.

 

Η επόμενη μέρα

 

Η ημέρα της 20ης Αυγούστου είναι ιστορική, αλλά εν μέσω της ενεργειακής κρίσης που χτυπά και την Ελλάδα, με την πανδημία να έχει σαρώσει τη χώρα μας, η ελληνική οικονομία παραμένει ευάλωτη. Η οικονομική ανάπτυξη μοιάζει με ασανσέρ, ο πληθωρισμός βρίσκεται σε υψηλά 30 ετών, η χώρα ζει με τον τουρισμό, το πολυδιαφημισμένο παραγωγικό μοντέλο απουσιάζει, το εμπορικό έλλειμμα παραμένει μεγάλο, οι μισθοί είναι εξαιρετικά χαμηλοί, το δημόσιο χρέος είναι από τα υψηλότερα στην ευρωζώνη, η γραφειοκρατία και η φοροδιαφυγή δεν «γιατρεύονται».

 

Το παρήγορο είναι η πτώση της ανεργίας κάτω από 12% όταν κάποτε είχε φτάσει στο 28%. Κι ότι μετά τα 72 δις ευρώ μέτρα λιτότητας που μας επιβλήθηκαν από τους δανειστές τα προηγούμενα χρόνια, οι Έλληνες άντεξαν και προχωράνε. Θα πρέπει όμως να δημιουργήσουμε μια οικονομία που δεν θα στηρίζεται σε δανεικά και σε πολίτες που δεν θα στηρίζονται σε επιδόματα.

 

Θα πρέπει να δημιουργηθούν νέοι πυλώνες ανάπτυξης και «δημιουργίας χρήματος», όπως η πρωτογενής παραγωγή και η ενέργεια, και να μην είμαστε εξαρτημένοι μόνο από τον τουρισμό. Ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν στην μετά την αυστηρή επιτήρηση περίοδο που ξεκινά από εδώ και στο εξής.

 

 

 

 

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη