«Βόμβα» Δεμίρη για παρακολουθήσεις πολιτικών και δημοσιογράφων


 Νέα δεδομένα φαίνεται πως δημιουργούνται στο σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, καθώς ο νέος διοικητής της ΕΥΠ, Θεμιστοκλής Δεμίρης, στο πλαίσιο της - κεκλεισμένων των θυρών - συνεδρίασης της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, φέρεται να άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να παρακολουθούνται και άλλοι πολιτικοί και δημοσιογράφοι, πέραν του Νίκου Ανδρουλάκη και του Θανάση Κουκάκη. Η συνεδριαση ολοκληρώθηκε με τον επίσημο διορισμό του κ. Δεμίρη στην ηγεσία της ΕΥΠ με τις ψήφους των βουλευτών της ΝΔ, ενώ σύσσωμη η αντιπολίτευση καταψήφισε.

 

Σύμφωνα με πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, μετά από τις επίμονες ερωτήσεις μελών της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, όπως των Γιώργου Κατρούγκαλου, Παύλου Πολάκη, Χάρη Καστανίδη και Γιάννη Ραγκούση, για το εάν παρακολουθούνται και άλλοι πολιτικοί και δημοσιογράφοι, ο κ. Δεμίρης φέρεται να απάντησε: Έχω πλήρη έλεγχο της υπηρεσίας τις τελευταίες 15 μέρες, κανείς δεν εξαιρείται...

 

Βουλευτές της αντιπολίτευσης κάνουν λόγο για δήλωση - ομολογία του Θ. Δεμίρη πως παρακολουθούνται και άλλοι πολιτικοί και δημοσιογράφοι. Ακολούθησαν αλλεπάλληλες ερωτήσεις των βουλευτών, αλλά ο Θ. Δεμίρης δεν προχώρησε σε καμία διευκρίνιση ή διάψευση. Στον αντίποδα, κυβερνητικές πηγές σχολίαζαν μετά το τέλος της συνεδρίασης πως για μια ακόμα φορά μια απόρρητη διαδικασία «κανιβαλίστηκε και διαστρεβλώθηκε». Αντίδραση για τις διαρροές υπήρξε και από τον πρόεδρο της Βουλής Κ. Τασούλα, ο οποίος έκανε λόγο για «παραβίαση του απόρρητου» με αποτέλεσμα «να μετατραπεί η όλη διαδικασία σε σουρωτήρι».

 

Σε δηλώσεις που παραχώρησε από το περιστύλιο της Βουλής, ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, Γιώργος Κατρούγκαλος, επιβεβαίωσε εμμέσως πλην σαφώς τη δήλωση του Θ. Δεμίρη. O κ. Κατρούγκαλος, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής, ζήτησε από το νέο διοικητή της ΕΥΠ απαντήσεις για το εάν υπάρχουν και άλλοι πολιτικοί και δημοσιογράφοι που ήταν υπό παρακολούθηση. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για «διασύνδεση κράτους και παρακράτους» και ζήτησε εξηγήσεις και για το Predator και κατά πόσο αυτό έχει χρησιμοποιηθεί από την Υπηρεσία.

 

Ο Παύλος Πολάκης φέρεται να κατέθεσε αίτημα ώστε να διαβιβαστούν στη βουλή τα ονόματα και οι υποθέσεις 15.000 προσώπων που φέρονται να έχουν πέσει θύματα παρακολούθησης από την ΕΥΠ. Ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, ζήτησε τα σχετικά στοιχεία από τον Γιώργο Γεραπετρίτη.

 

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. Χάρης Καστανίδης από την πλευρά του υπογράμμισε πως «πριν παρέλθει η συνεδρίαση της Επιτροπής προέκυψε μείζον πολιτικό θέμα για την κυβέρνηση από τις απαντήσεις που έδωσε ο κ. Δεμίρης σχετικά με την παρακολούθηση πιθανόν και αυτήν τη στιγμή πολιτικών προσώπων». «Το μείζον αυτό πολιτικό θέμα αποκτά βαρύνουσα σημασία και έχει απόλυτη προτεραιότητα στη διερεύνησή του. Γι’ αυτό ακριβώς και το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής ζητά να προηγηθεί της προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης στη Βουλή σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων, η άμεση σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, προκειμένου να προσέλθει εκ νέου και ο νυν διοικητής της ΕΥΠ να δώσει εξηγήσεις για αυτό που αποκαλέσαμε μείζον πολιτικό θέμα».

 

«Διαφορετικά, η συζήτηση της Παρασκευής, χωρίς να γνωρίζουμε πρόσωπα παρακολουθούμενα, πώς, υπό ποιες συνθήκες και γιατί, θα αποτελέσει αφορμή μιας στείρας κομματικής αντιπαράθεσης, που δεν διευκολύνει την αποκάλυψη της αλήθειας. Και κυρίως δεν θα καθοδηγεί η αλήθεια τα πολιτικά κόμματα», πρόσθεσε.

 

Υπενθυμίζεται πως και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης πολιτικών συντακτών την Τρίτη, απέφυγε να απαντήσει στην ερώτηση εάν η κυβέρνηση μπορεί να διαβεβαιώσει ότι δεν έχουν γίνει παρακολουθήσεις και άλλων πολιτικών προσώπων. Ο Γ. Οικονόμου αρκέστηκε να δηλώσει πως «δεν είναι σε γνώση της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού αντίστοιχο ζήτημα με αυτό του κ. Ανδρουλάκη». 

 

Σε ανάλογη δήλωση προχώρησε και ο βουλευτής της ΝΔ, Δ. Καιρίδης. Ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο να παρακολουθούνται και άλλοι πολιτικοί ή δημοσιογράφοι, ο «γαλάζιος» βουλευτής δήλωσε πως «η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός δεν γνωρίζουν για άλλες παρακολουθήσεις». Στην διευκρινιστική ερώτηση «αν δεν γίνονται άλλες παρακολουθήσεις πολιτικών προσώπων ή αν ο πρωθυπουργός δεν γνωρίζει αν γίνονται;», ο Δ. Καιρίδης ήταν σαφής: «Το δεύτερο». «Ο πρωθυπουργός δεν μπορεί δυστυχώς να δεσμευτεί ότι όλα βαίνουν σήμερα καλώς στην ΕΥΠ», πρόσθεσε.

 

Σημειώνεται πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την ανάληψη της πρωθυπουργίας έθεσε υπό την εποπτεία του την ΕΥΠ και διόρισε τον Π. Κοντολέων στην διοίκηση των μυστικών υπηρεσιών, αλλάζοντας μάλιστα το νόμο καθώς ο κ. Κοντολέων δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις προσόντων για την ηγεσία της ΕΥΠ. Ο Παναγιώτης Κοντολέων, όπως και ο γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού Δ. Δημητριάδης, παραιτήθηκαν από τις θέσεις τους μετά τις αποκαλύψεις για την παρακολούθηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ν. Ανδρουλάκη.

 

 

 

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη