Εξεταστική Επιτροπή για παρακολουθήσεις: Διχογνωμία στη ΝΔ για το απόρρητο - «Γαλάζιο» μονοκομματικό το προεδρείο


Διαφορετικές απόψεις φαίνεται πως υπάρχουν μεταξύ των εκπροσώπων της ΝΔ στην Εξεταστική Επιτροπή για τις παρακολουθήσεις, αναφορικά με την επίκληση του απορρήτου από τους μάρτυρες.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος της Επιτροπής, ο οποίος είχε λίγο νωρίτερα, Γιάννης Κεφαλογιάννης φέρεται να αποδέχεται ότι η Εξεταστική δύναται να ελέγξει τους μάρτυρες για ψευδή κατάθεση με βάση άρθρα του Ποινικού Κώδικα 224 και 225.

 

Ειδικότερα, απαντώντας σε ερωτήσεις του Γιάννη Ραγκούση του ΣΥΡΙΖΑ ο πρόεδρος της Εξεταστικής φέρεται να είπε ότι η Επιτροπή έχει όλες τις αρμοδιότητες που προβλέπονται από τον κανονισμό και τον Ποινικό Κώδικα. Ενώ οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως ο «γαλάζιος» Σταύρος Κελέτσης φέρεται να είπε πως η Επιτροπή οφείλει να αποδέχεται την επίκληση του απορρήτου από τους μάρτυρες. Υπενθυμίζεται ότι η ψευδής κατάθεση αφορά όσους σε απόρρητη διαδικασία επικαλεστούν το απόρρητο για να μην καταθέσουν.

 

Κύκλοι της ΝΔ, πάντως, υποστήριζαν πως δεν υπήρξε καμία διάσταση απόψεων μεταξύ του Γιάννη Κεφαλογιάννη και του Σταύρου Κελέτση. Ανέφεραν ότι το «γαλάζιο» μέλος της Επιτροπής μίλησε για το θέμα περί απορρήτου και ο Πρόεδρος της Εξεταστικής Γιάννης Κεφαλογιάννης τον διέκοψε λέγοντας του πως η συζήτηση εκείνη την στιγμή περιστρέφεται για την δημοσιότητα της Επιτροπής.

 

Σε ειδική αίθουσα τα πρακτικά

 

Την ίδια στιγμή, αλγεινή εντύπωση προκάλεσε απόφαση που ελήφθη από την πλειοψηφία σύμφωνα με την οποία τα πρακτικά των συνεδριάσεων δεν θα διανέμονται ούτε στους βουλευτές-μέλη της Επιτροπής. Τα μέλη της επιτροπής θα έχουν πρόσβαση στα πρακτικά μόνον σε ειδική αίθουσα στην οποία θα κρατούνται αυτά.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, η «γαλάζια» πλευρά, η οποία διαθέτει την πλειοψηφία στην Εξεταστική, πρότεινε την πλήρη μυστικότητα στις συνεδριάσεις της Επιτροπής.

 

 

 

Από την πλευρά της αντιπολίτευσης έγινε αποδεκτό το να μην μεταδίδεται δημόσια από το κανάλι της Βουλής η συνεδρίαση. Παρόλα αυτά ζητήθηκε να εκδίδονται πρακτικά από τα οποία θα απαλείφονται τυχόν αναφορές σε ευαίσθητα εθνικά θέματα. Με την θέση αυτή φέρεται να συντάχθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ. Μάλιστα το ΚΚΕ ζήτησε οι αποφάσεις για το ποια σημεία των πρακτικών θα αποκρύπτονται να μην αποφασίζεται από το προεδρείο αλλά από την ίδια την επιτροπή.

 

«Γαλάζιο»  μονοκομματικό προεδρείο

 

Διακομματικό προεδρείο ζήτησαν όλα τα κόμματα να υπάρξει στην Εξεταστική Επιτροπή για τις υποκλοπές κατά την διάρκεια της εναρκτήριας συνεδρίασης, σύμφωνα με τις πληροφορίες. Ωστόσο, η ΝΔ απέρριψε το αίτημα της αντιπολίτευσης και επέμεινε στην συγκρότηση μονοκομματικού προεδρείου.

 

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ πρότεινε την θέση του αντιπροέδρου να καταλάβει ο βουλευτής του Δημήτρης Μπιάγκης και του γραμματέα η Τάνια Ελευθεριάδου από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ. Με την πρόταση συμφώνησε ο ΣΥΡΙΖΑ και όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Η «γαλάζια» πλευρά πρότεινε για πρόεδρο τον βουλευτή της Γιάννη Κεφαλογιάννη και για Αντιπρόεδρο την Άννα Μάνη Παπαδημητρίου.

 

Η ΝΔ επέμεινε, παρά τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, στον έλεγχο του προεδρείου από την ίδια. Εντέλει η ψηφοφορία που ακολούθησε ανέδειξε «γαλάζιο» προεδρείο. Πρόεδρος εξελέγη ο Γιάννης Κεφαλογιάννης, αντιπρόεδρος η Άννα Μάνη Παπαδημητρίου και γραμματέας ο Στάθης Κωνσταντινίδης. Και οι τρεις βουλευτές της ΝΔ συγκέντρωσαν 16 ψήφους. Ο Δημήτρης Μπιάγκης του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ο οποίος προτάθηκε για αντιπρόεδρος έλαβε 10 ψήφους και δεν εξελέγη. Ενώ η Σουλτάνα Ελευθεριάδου του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία προτάθηκε για γραμματέας συγκέντρωσε εννιά ψήφους και επίσης δεν εξελέγη.

 

 

 

           

           

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη