Όταν ο Κ. Μητσοτάκης δήλωνε ότι δεν θα αλλάξει ξανά τον εκλογικό νόμο - «Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά»


Την ώρα που το κυβερνητικό στρατόπεδο φαίνεται πως εξετάζει σοβαρά την αλλαγή του εκλογικού νόμου, αξίζει να αναφερθεί πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε παλαιότερη συνέντευξή του είχε αποκλείσει το συγκεκριμένο ενδεχόμενο, όντας μάλιστα κατηγορηματικός.

 

«Λέτε αν θα ξαναλλάξω τον εκλογικό νομό; Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά. Είμαι ένας υπεύθυνος θεσμικός πολιτικός που έχει μάθει να πορεύεται με κανόνες», είχε απαντήσει έπειτα από ερώτηση δημοσιογράφου.

 

Υπενθυμίζεται πως το τελευταίο διάστημα, στελέχη της κυβέρνησης, επικαλούμενα την «ανάγκη σταθερότητας στη χώρα», δικαιολογούν την ανάγκη αλλαγής του εκλογικού νόμου, ενώ συνταγματολόγοι δηλώνουν την αντίθεσή τους.

 

Ειδικότερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, είχε δηλώσει σχετικά πως «εμείς από την αρχή έχουμε πει ότι πιστεύουμε στην ανάγκη αυτοδύναμων κυβερνήσεων. Αυτοδύναμες κυβερνήσεις σημαίνει και αυτοδύναμη Ελλάδα. Μέσα σε αυτό που ζούμε παντού, το διεθνές περιβάλλον αστάθειας, μέσα στους κλυδωνισμούς που βλέπουμε να υφίστανται οι κυβερνήσεις σε άλλες ισχυρές χώρες, αντιλαμβανόμαστε ακόμα περισσότερο την αξία μιας ξεκάθαρης πολιτικής, μιας στιβαρής διακυβέρνησης, μιας αποτελεσματικής και επαγγελματικής διαχείρισης των πραγμάτων».

 

Σε ανάλογο ύφος, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, μιλώντας στον ANT1, τόνισε πως οι κυβερνητικές συνεργασίες είναι δύσκολες εξαιτίας του τοξικού κλίματος που επικρατεί στην πολιτική ζωή, για να προσθέσει πως «όταν υπάρχουν κόμματα που δεν θέλουν τις συνεργασίες», φωτογραφίζοντας το ΠΑΣΟΚ, «η χώρα δεν μπορεί να μείνει ακυβέρνητη», ανέφερε με νόημα ο Γιώργος Γεραπετρίτης.

 

 

 

Επιπλέον, κι ο Άκης Σκέρτσος αναφέρθηκε στο ζήτημα, κάνοντας λόγο για «αναγκαιότητα σταθερών κυβερνήσεων». Χαρακτηριστικά, τόνισε ότι «η θέση του Πρωθυπουργού για το ζήτημα δεν έχει αλλάξει. Χρειαζόμαστε νόμους που διασφαλίζουν τη δημιουργία σταθερών κυβερνήσεων γιατί δεν υπάρχει περιθώριο για πειρασματισμούς, για αδύναμες κυβερνήσεις».

 

Τέλος, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, δήλωσε σήμερα πως «πρώτο και κυρίαρχο ζήτημα στη χώρα είναι να έχει σταθερή κυβέρνηση». Συγκεκριμένα, σχετικά με την αλλαγή του εκλογικού νόμου, υποστήριξε τα εξής:

 

«Πάγια άποψή μου στην πολιτική μου διαδρομή είναι ότι το πρώτο και κυρίαρχο ζήτημα στη χώρα είναι να έχει σταθερή κυβέρνηση. Αυτό δεν εξαρτάται από την παρούσα συγκυρία. Πάγια θέση μου είναι κατά της απλής αναλογικής και πάγια θέση μου είναι υπέρ του μπόνους. Πλην της Γερμανίας που εκεί έχουν μία κουλτούρα συνεργασίας που τους επιτρέπει να σχηματίζουν κυβερνήσεις - αλλά με μεγάλο κόστος για τα κόμματα που συμμετέχουν σε αυτές - σε όλες τις άλλες χώρες το εκλογικό σύστημα χωρίς μπόνους οδηγεί σε αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις και σε ασταθείς κυβερνήσεις. 'Άρα, το ερώτημα είναι ένα: Σε μία περίοδο μεγάλης οικονομικής κρίσης και αβεβαιότητας, θες να προσθέσεις στο σύστημα αβεβαιότητα ή θες να προσθέσεις σταθερότητα;».

 

Πίσω από αυτή την τακτική βρίσκεται ένα πολιτικό σκεπτικό που βασίζεται σε τρία ευνοϊκά – κατά την ανάγνωση του Μαξίμου τουλάχιστον – στοιχεία: Το ένα είναι το γεγονός πως, δημοσκοπικά, η κυβέρνηση δεν δείχνει να υφίσταται καίριο πλήγμα από το σκάνδαλο των υποκλοπών το οποίο δεν είναι ψηλά στις προτεραιότητες των πολιτών. Το δεύτερο είναι πως, επίσης δημοσκοπικά, ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να μην διαμορφώνει ρεύμα ανατροπής. Και το τρίτο είναι πως πλέον υπάρχει ρεαλιστική προοπτική πανευρωπαϊκής παρέμβασης για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης – γεγονός, που γεννά προσδοκίες στο πρωθυπουργικό επιτελείο ότι θα συγκρατηθεί η κοινωνική δυσφορία και, κατ’ επέκταση και η πολιτική φθορά για την κυβέρνηση.

 

 

 

 

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη