Σκάνδαλο παρακολουθήσεων: Νεύρα και γέλια στο ευρωκοινοβούλιο για τους ισχυρισμούς του γγ υπ. Δικαιοσύνης


 Αντιδράσεις προκάλεσαν στην αίθουσα οι τοποθετήσεις του γενικού γραμματέα του υπουργείου Δικαιοσύνης, Παναγιώτη Αλεξανδρή κατά την ακρόασή του στην εξεταστική επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το σκάνδαλο των υποκλοπών.

 

Ο ίδιος προσπάθησε ενώπιον της επιτροπής να υποβαθμίσει το θέμα, την ώρα που τα δημοσιεύματα διεθνών ΜΜΕ συνεχίζουν να αναφέρονται σε «ελληνικό Watergate».

 

«Ακούσαμε για σκάνδαλο; Γιατί είναι σκάνδαλο; Επειδή χαρακτηρίστηκε έτσι στον Τύπο; Πρέπει πρώτα να περιμένουμε τα επίσημα αποτελέσματα - και ανάλογα θα υπάρξουν ποινικές ενέργειες από τη δικαιοσύνη», είπε ο ίδιος χαρακτηριστικά κατά την τοποθέτησή του, η οποία σχολιάστηκε με δηκτικό τρόπο από παρευρισκόμενους, κι ενώ η ίδια η αρμόδια Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου έχει χαρακτηρίσει τις υποκλοπές που διερευνώνται στα κράτη της ΕΕ, ως μια «σκανδαλώδη υπόθεση» αλλά και ως «Greece's Predatorgate».

 

«Απαιτούνται ταχύτερες εθνικές έρευνες», τόνισαν ωστόσο οι ευρωβουλευτές στο σύνολό τους και υποστήριξαν ότι οι πολίτες χρειάζονται μεγαλύτερη διαφάνεια. Σε σχετική ανακοίνωση του ευρωκοινοβουλίου αναφέρεται πως «οι ευρωβουλευτές συμφώνησαν ότι πρέπει να διερευνηθούν επειγόντως οι εταιρείες κατασκοπευτικού λογισμικού, επισημαίνοντας τον κίνδυνο καταστροφής αποδεικτικών στοιχείων, ενώ τόνισαν τις αρνητικές συνέπειες του θέματος για τη δημοκρατία, την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και την ελευθερία της έκφρασης».

 

Σημειώνεται ακόμη πως «έθεσαν ερωτήματα σχετικά με αναφορές για φακέλους της ΕΥΠ που έχουν καταστραφεί παράνομα και τόνισαν τις ευθύνες των αρχών προστασίας της ιδιωτικής ζωής στο πλαίσιο του γενικού κανονισμού της ΕΕ για την προστασία δεδομένων (GDPR). Ρώτησαν επίσης κατά πόσο το ισχύον νομικό πλαίσιο της ΕΕ είναι κατάλληλο για τη διερεύνηση τέτοιων ζητημάτων ψηφιακών επικοινωνιών και έθιξαν τις επιπτώσεις των γεγονότων στην Ελλάδα για όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, καθώς και για το ίδιο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».

 

Υπήρξαν ωστόσο και μεμονωμένες αντιδράσεις από ευρωβουλευτές. «Όταν ερευνούμε ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για σκάνδαλα ηλεκτρονικών παρακολουθήσεων, η απάντηση που μας προβάλλουν οι κυβερνήσεις είναι εθνική ασφάλεια. Έχουμε πολλά ερωτηματικά όταν τα θύματα είναι πολιτικοί της αντιπολίτευσης, ακτιβιστές και δημοσιογράφοι. Αναρωτιόμαστε κατά πόσο το επιχείρημα της εθνικής ασφάλειας εσκεμμένα χρησιμοποιείται για αλλότριους σκοπούς και για λόγους που δεν έχουν καμία σχέση με την εθνική ασφάλεια. Είναι βάσιμες αυτές οι υποψίες» σημείωσε από την πλευρά του ο Τζορντι Σολε από την Ομάδα των Πρασίνων.

 

Ενδεικτική είναι και η τοποθέτηση της Πολωνής ευρωβουλευτή από τους Φιλελεύθερους (Renew Europe), Ρόζα Τουν, η οποία ανέφερε χαρακτηριστικά: «Όσα καταθέτετε, τα ξέρω... Τις ίδιες πρακτικές εφάρμοσε η κυβέρνηση στην Πολωνία κατά της αντιπολίτευσης και δημοσιογράφων, προκειμένου να κρατήσει την εξουσία».

 

Επιπλέον, το κλίμα του επικρατούσε στην αίθουσα φαίνεται και από μια καυστική ανάρτησή της ευρωβουλεύτριας και εισηγήτριας της επιτροπής PEGA, Σόφι Ίντβελντ: «Το δεύτερο πάνελ της επιτροπής PEGA δυστυχώς εξελίσσεται σε κωμικό σκετς τύπου “Ο υπολογιστής-λέει-Όχι” Σχεδόν καμία απάντηση, επειδή “δεν είναι μέσα στις δυνατότητές μας”, “κανένα σχόλιο για τις υποθέσεις”, “ζήτημα εθνικής ασφάλειας επομένως άκρως απόρρητο”».

 

 

 

Από τη δική της μεριά, η ευρωβουλεύτρια των Πράσινων Diana Riba i Giner, δήλωσε «σοκαρισμένη» από την αμφισβήτηση του σκανδάλου. «Έχω σοκαριστεί λίγο γιατί στις τελευταίες τοποθετήσεις χάσαμε λίγο τους τύπους. Μέχρι και το σκάνδαλο αμφισβητήθηκε, αν είναι σκάνδαλο αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα. Εμείς θεωρούμε ότι είναι σκάνδαλο να παρακολουθούνται με λογισμικά όπως το Pegasus οι πολίτες. Για αυτό και δημιουργήσαμε αυτήν την εξεταστική επιτροπή. Είναι σκάνδαλο αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα – και στην Ευρώπη – με παράνομες παρακολουθήσεις δημοσιογράφων, βουλευτών, αντιφρονούντων. Έχουμε κανόνες. Όλοι οι ευρωβουλευτές έχουμε πλήρη ευρωβουλευτική ασυλία. Δεν μπορεί να παρακολουθηθεί ή να διωχθεί ευρωβουλευτής χωρίς να ζητηθεί από το ευρωκοινοβούλιο η άρση της ασυλίας».

 

Απογοητευτικές χαρακτήρισε τις απαντήσεις και η ευρωβουλεύτρια Saskia Bricmont των Πράσινων.

 

Μάλιστα, ενδεικτική του κλίματος είναι και η ανάρτηση του Σταύρου Μαλιχούδη, δημοσιογράφου που παρακολουθούνταν από την ΕΥΠ και συμμετείχε στη συνεδρίαση, ο οποίος επεσήμανε πως «επιβεβαιώνω με χέρια και πόδια ότι, προοδευτικά, και αφού απαντούσε στις ερωτήσεις των ευρωβουλευτών της Επιτροπής #PEGA σε ύφος “και ποιοι είστε εσείς”, ευρωβουλευτές στην αίθουσα πλέον αντιδρούσαν στις απαντήσεις του γ.γ. του υπουργείου Δικαιοσύνης με γέλια. Με γέλια».

 

 

 

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη