Πέντε απαντήσεις για τα επικαιροποιημένα εμβόλια: Σε τι διαφέρουν και πότε πρέπει να γίνονται


Με τις πρώτες 400.000 δόσεις των επικαιροποιημένων εμβολίων για τη μετάλλαξη Όμικρον του κορονοϊού να βρίσκονται ήδη στην Ελλάδα και αναμένοντας, μέχρι το τέλος του χρόνου και αυτά για τις υποπαραλλαγές 4 και 5, ο Γκίκας Μαγιορκίνης, καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας και η Ιωάννα Παυλοπούλου, μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών και Καθηγήτρια Παιδιατρικής του ΕΚΠΑ, εξηγούν, σχετικά, στην «Καθημερινή», μέσα από πέντε απαντήσεις.

 

Σημειώνεται, ότι τα επικαιροποιημένα εμβόλια μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο ως αναμνηστικά τουλάχιστον δύο μήνες μετά την ολοκλήρωση του αρχικού εμβολιαστικού σχήματος.

 

Το εμβόλιο της Moderna έχει εγκριθεί για χρήση σε άτομα ηλικίας από 18 ετών, ενώ το εμβόλιο Pfizer για άτομα ηλικίας 12 ετών και άνω.

 

1.  Τα επικαιροποιημένα εμβόλια αφορούν στα στελέχη 1 και 2 της Όμικρον. Πόσο χρήσιμα είναι σε αυτή τη φάση της πανδημίας δεδομένου ότι οι Όμικρον 1 και 2 μας απασχόλησαν τον περσινό χειμώνα και άνοιξη;

 

Γκίκας Μαγιορκίνης: Καταρχήν, η υποπαραλλαγή γνωστή με την ονομασία Κένταυρος η οποία εμφανίστηκε τον περασμένο Αύγουστο είναι μια υπομετάλλαξη της Όμικρον 2, άρα, θεωρητικά μιλώντας, μπορεί να πιάνουν καλύτερα τη συγκεκριμένη. Στην ουσία, δεν γνωρίζουμε από ποιο σημείο του ιού θα ξεπηδήσει μια νέα υποπαραλλαγή. Είναι πιο πιθανό πάντως να προέλθει νέο στελέχος από την Όμικρoν 1 και 2 δεδομένου ότι μέσα στο καλοκαίρι περάσαμε την Όμικρον 4 και 5. Επίσης, το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού έχει αναπτύξει ανοσία στην Όμικρον 4 και 5 ενώ έχουν περάσει πολλοί μήνες από τότε που ο κόσμος νοσούσε την 1 και 2, άρα και η ανοσία μας απέναντι τους είναι εξασθενημένη.

 

2. Τι διαφοροποιεί προς το καλύτερο τα επικαιροποιημένα εμβόλια;

 

Ιωάννα Παυλοπούλου: Φαίνεται ότι τα συγκεκριμένα κάνουν λίγο καλύτερα και υψηλότερα αντισώματα ενώ έχουν και ελαφρώς καλύτερη αποτελεσματικότητα.

 

Γκίκας Μαγιορκίνης: Δημιουργούν καλύτερη ανοσία έναντι όλων των στελεχών της Όμικρον.

 

3. Με ποια σειρά θα διατεθούν;

 

 

ADVERTISING

 

Ιωάννα Παυλοπούλου: Θα ξεκινήσουμε με τους πιο ευάλωτους, τους ευπαθείς, τους ηλικιωμένους κ.ο.κ και σταδιακά θα ανοίγει η ροή και για τον υπόλοιπο πληθυσμό. Όλα αυτά θα γίνουν γρήγορα και δεν θα υπάρχει πρόβλημα διαθεσιμότητας. Η σειρά θα μπει για λόγους επιχειρησιακούς και όχι διαθεσιμότητας. Στη χώρα μας θα έρθουν αρκετά γρήγορα μάλιστα και οι νέες παρτίδες (σ.σ και από τη Moderna αυτή τη φορά).

 

4. Κάποιος που δεν έχει κάνει ακόμα την τρίτη δόση ή την τέταρτη (ανάλογα με την ομάδα που ανήκει) και την προγραμμάτιζε, τι πρέπει να κάνει;

 

Ιωάννα Παυλοπούλου: Να περιμένει το επικαιροποιημένο εμβόλιο γιατί αυτή τη στιγμή είμαστε σε πτώση του επιδημικού κύματος στη χώρα μας. Πιστεύω άλλωστε ότι μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες θα είναι διαθέσιμα για εμβολιασμούς.

 

5. Σε τι απόσταση χρονική μπορεί να γίνει το εμβόλιο της γρίπης, η οποία φέτος χτύπησε νωρίτερα και δίνει ήδη κρούσματα στη χώρα μας και στο επικαιροποιημένο εμβόλιο του κορωνοϊού;

 

Ιωάννα Παυλοπούλου: Στην Ελλάδα, τα εμβόλια για τον κορονωϊό γίνονται στα εμβολιαστικά κέντρα ενώ για την γρίπη στον προσωπικό γιατρό των πολιτών. Αυτός είναι και ο λόγος που οι περισσότεροι δικαιούχοι θα τα κάνουν ξεχωριστά. Το να τα κάνεις όμως μαζί δεν δημιουργεί κανένα απολύτως θέμα. Αν κάποιον τον βολεύει να κάνει στον γιατρό του το ένα εμβόλιο και στο εμβολιαστικό κέντρο το άλλο, μπορεί να το κάνει ακόμα και την ίδια μέρα, στο ένα χέρι για τον κορωνοϊό και στο άλλο για την γρίπη.

 

Ούτε και λόγος βιασύνης συντρέχει όμως. Μπορεί κάποιος να αφήσει ένα λογικό περιθώριο μιας εβδομάδας μέχρι να κάνει και το δεύτερο. Δεδομένου πάντως ότι στη χώρα μας το κύμα της γρίπης κορυφώνεται μετά τα Χριστούγεννα και ξεκινάμε τον εμβολιασμό προς τα τέλη Οκτωβρίου, αφού τα εμβόλια έχουν διάρκεια ζωής 6 μηνών, απ’ ό,τι φαίνεται, θα προηγηθούν τα επικαιροποιημένα από αυτά της γρίπης.

 

 

           

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη