«Κανένας κίνδυνος από την εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο» σύμφωνα με απόρρητη γερμανική έκθεση του 2021


Την εκτίμησή ότι ο ενεργειακός εφοδιασμός της Γερμανίας «δεν θα τεθεί σε κίνδυνο» από την αυξημένη εξάρτηση από το ρωσικό αέριο εκφράζει μια άκρως απόρρητη κυβερνητικό έκθεση αξιολόγησης ασφάλειας για τον αγωγό Nord Stream 2, την οποία αποχαρακτήρισε το Βερολίνο.

 

Το επίμαχο έγγραφο έχει ημερομηνία 26 Οκτωβρίου του 2021, μόλις τέσσερις δηλαδή μήνες πριν από το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία. Ειδικότερα, φέρεται να εγκρίθηκε τις τελευταίες ημέρες της απερχόμενης κυβέρνησης της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, στην οποία ο σημερινός ηγέτης της Γερμανίας Όλαφ Σολτς είχε κεντρικό ρόλο ως αντικαγκελάριος.

 

Σύμφωνα με το Politico, το εν λόγω έγγραφο έρχεται να επιβαιώσει την εξαιρετικά αφελή άποψη που ενυπήρχε στο Βερολίνο για τους κινδύνους που εγκυμονεί η σημαντική εξάρτηση της Γερμανίας από τις παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου, οι οποίες αυξάνονταν συνεχώς τα χρόνια πριν από τον πόλεμο.

 

Δείχνει επίσης πως η γερμανική κυβέρνησης δεν λάμβανε υπόψη τις ανησυχίες χωρών της Ανατολικής Ευρώπης, όπως η Πολωνία και η Ουκρανία, που είχαν προειδοποιήσει εδώ και καιρό ότι ο υποθαλάσσιος αγωγός Nord Stream 2 -που έχει σχεδιαστεί για να μεταφέρει φυσικό αέριο απευθείας από τη Ρωσία στη βόρεια Γερμανία- θα αύξανε τον κίνδυνο ενεργειακού εκβιασμού από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

 

«Κανένας κίνδυνος  για Γερμανία και ΕΕ»

 

 «Συνολικά, η αξιολόγηση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η χορήγηση πιστοποίησης (σσ για τον Nord Stream 2) δεν θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια του εφοδιασμού με φυσικό αέριο στη Γερμανία και την Ευρωπαϊκή Ένωση», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο έγγραφο.

 

«Τόσο για τη γερμανική όσο και για τις γειτονικές αγορές, ο κίνδυνος σοβαρών βλαβών στην ασφάλεια εφοδιασμού λόγω αποτυχίας μεμονωμένων υποδομών είναι πολύ περιορισμένος», προσθέτει το κυβερνητικό έγγραφο.

 

 

 

Σύμφωνα με το Poltico, πρόκειται για μια εκτίμηση που διαψεύδεται εκ των πραγμάτων από την τρέχουσα διακοπή των παραδόσεων ρωσικού φυσικού αερίου στη Γερμανία, τους φόβους για παντελή έλλειψη και την ευρύτερη ενεργειακή κρίση, που ανάγκασε το Βερολίνο να υιοθετήσει ένα άνευ προηγουμένου πακέτο 200 δισεκατομμυρίων ευρώ νωρίτερα αυτό το μήνα για να προστατεύσει νοικοκυριά και εταιρείες από την άνοδο των τιμών.

 

Η δημοσίευση της απόρρητης έκθεσης έρχεται αφότου δημοσιογράφοι του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel ζήτησαν πρόσβαση στο έγγραφο, απειλώντας να οδηγήσουν την κυβέρνηση στα δικαστήρια εάν δεν προχωρούσε στη δημοσίευση.

 

Σημειώνεται πως η γερμανική ηγεσία είχε σπεύσει να αποσύρει την έκθεση λίγες μέρες πριν την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ακυρώνοντας παράλληλα τα σχέδια για τον Nord Stream 2.

 

Μεγάλο πρόβλημα για τον Σολτς η δημοσιοποίηση του εγγράφου

 

Η συγκυρία της δημοσίευσης της έκθεσης είναι προβληματική πάντως και για τον Σολτς, ο οποίος προ ολίγων ημερών υποστήριξε ότι «ήταν ανέκαθεν σίγουρος» ότι ο Πούτιν θα χρησιμοποιούσε τις προμήθειες ενέργειας «ως όπλο».

 

Μάλιστα η εν λόγω αποστροφή είχε ήδη προκαλέσει κριτική λόγω του κορυφαίου του ρόλου στην προηγούμενη κυβέρνηση και της δικής του στρατηγικής να προωθεί και να υπερασπίζεται το Nord Stream 2 μέχρι τις αρχές του έτους.

 

Αν και η επίμαχη κυβερνητική αξιολόγηση συντάχθηκε από το υπουργείο Οικονομικών υπό την πολιτική ηγεσία τότε του Χριστιανοδημοκράτη, Πέτερ Αλτμάιερ, αναμένεται να θέσει ερωτήματα σχετικά με το πόσο στενά συμμετείχε ο Σολτς στην έγκρισή του ως αντικαγκελάριος.

 

Σύμφωνα με το Politico, ο ίδιος ο Σολτς απέφυγε να σχολιάσει τις αποκαλύψεις.

 

 

 

 

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη