Νικόλαος Κουφοτόλης :Γίνεται της αναθέσεως το κάγκελο στη Λουλουδούπολη…


Εδώ και καιρό ήρθε η εποχή γυρολόγων και των θεατρίνων που σε άλλες εποχές δεν θα ήταν ούτε βουβοί κομπάρσοι. Μετριότητες, καιροσκόποι και κερδοσκόποι της υπέρμετρης προσωπικής φιλοδοξίας και του προσωπικού συμφέροντος. Αυτές οι γιγαντωμένες μετριότητες δημιουργώντας στενές κλίκες, κερδοσκοπούν σε βάρος όλων μας.

Γίνεται κόλαση, συγγνώμη της αναθέσεως στη Λουλουδούπολη. Αριθμοί και νούμερα πέφτουν κατακούτελα. Πάνε και έρχονται οι αναθέσεις στο βασίλειο των Λουλουδιών. Πάρε και εσύ, και εσύ και εσύ, λεφτά υπάρχουν. Δώσε και σε μένα μπάρμπα. Πως λέγαμε παλιά ένα μήλο την ημέρα το γιατρό τον κάνει πέρα. Αυτό δεν ισχύει. Άκου μια ανάθεση μόνο την ημέρα. Δεν ιδρώνει το αυτί τους κι ας τους κόλλησε η ρετσινιά.

Η επιχειρηματολογία τους είναι απλή.

Είναι δίκαιο έγινε πράξη και συνεχίζουμε, το νέο μότο των Αναθέσεων.

Αφού εμείς μπορούμε, εσείς καλά θα κάνετε να το καταπιείτε αμάσητο. Μη σας πούμε να το χωνέψετε κιόλας.. Εδώ συνηθίσατε την απουσία αντιπολίτευσης… μερικές εκατοντάδες αναθέσεις θα σας πειράξουν.

Σμπίρος μας που περιφέρεται διαρκώς και γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα στη Λουλουδούπολη, μας πληροφόρησε ότι το στενό κονκλάβιο της Λουλουδοσυμμαχίας πλέει σε πελάγη ευτυχίας, διανύοντας τον ''38o μήνα το μέλιτος ‘’.

Καθώς πετούσε ξένοιαστος στη Λουλουδούπολη, άκουσε τον παρακάτω ενδιαφέροντα διάλογο τον οποίο σας μεταφέρουμε.

-Μας αποκαλούν ότι είμαστε Λουλουδοσυμμορία. Αληθεύει;

Άλλη ερώτηση. Μην σε απασχολεί τι λέει ο κόσμος. Πάντα θα λέει.

-Με ρωτούν και δεν ξέρω τι να απαντήσω. Αληθεύουν όλα αυτά που γράφονται για αναθέσεις εκατομμυρίων ή είναι λάσπη στον ανεμιστήρα και όποιον πάρει ο χάρος.

- Έχω καλά και άσχημα νέα, τι θες να μάθεις πρώτα;

Τα άσχημα;

-Είναι αλήθεια.

-Και τα καλά. Το ‘’πέπλο‘’ της Διαφάνειας έχει πέσει πάνω στις Αναθέσεις, δεν έχουμε να ανησυχούμε για τίποτα όλα είναι μελετημένα και σύμφωνα με αυτά που νομοθετήθηκαν είναι και όλα νόμιμα.

- Προχθές ρώτησα φίλο αιρετό γειτονικού Δήμου, γιατί αυτοί δεν κάνουν τόσες αναθέσεις και ξέρεις τι μου απάντησε. Ότι σέβονται τα χρήματα των δημοτών. Όλα είναι θέμα αρχών. Άλλος δήμαρχος άλλες προτεραιότητες.

-Θα πρέπει να καταλάβετε ότι δεν παρανομεί όποιος κάνει αναθέσεις. Έχει μια παράνοια το νομοθετικό πλαίσιο. Αν ήθελαν όμως να υπηρετήσουν το δημόσιο συμφέρον έχει ασφαλιστικές δικλίδες και θα μπορούσαν απλά να τις εφαρμόσουν.

Δεν έχει γιατρειά. Κάθε λαός είναι άξιος των ανθρώπων που τον κυβερνούν. Και πάντα όσοι αδιαφορούν για τα κοινά είναι καταδικασμένοι να εξουσιάζονται από κατώτερους ανθρώπους.

Άκουσε με. Ο υπέρογκος αριθμός απευθείας αναθέσεων από μόνος του δεν τεκμηριώνει ότι υπάρχουν αδιαφανείς διαδικασίες στη χρήση του δημοσίου χρήματος. Η αλλαγή που έφερε ο ν. 4782/2021 επιτρέπει τηρώντας τα προσχήματα της «διαφάνειας» οι συμβάσεις και ο προμήθειες μικρού προϋπολογισμού να δίνονται πλέον νομότυπα μεν αλλά με όρους και κανόνες «πελατειακού κράτους», χωρίς καμία διαγωνιστική διαδικασία.

Πρόσεχε. Σε μια νύχτα αυξήθηκαν τα ανώτατα όρια για τις απευθείας αναθέσεις κατά 50% για συμβάσεις προμήθειας αγαθών, υπηρεσιών και μελετών και κατά 200% για έργα.

-Δεν τα καταλαβαίνει ο κόσμος αυτά.

-Ευτυχώς γιατί αν ήταν πληροφορημένος θα έλεγε…

Καλά είναι σοβαρό να προσκαλείς μόνο ένα πρόσωπο που μάλιστα έχεις προεπιλέξει για προμήθειες ως 30.000 € ή τρεις για έργα ως 60.000 €

-Τι εννοείς ότι μπορούν να επιλέξουν όποιον θέλουν.

-Ακριβώς. Και στα έργα που είναι τρεις. Είναι σύνηθες. Λέμε τον κολλητό μας να καταθέσει μια προσφορά και να φέρει και δύο φίλους του μαζί. Και τελείωσε το έργο.

Δεν έχει καμία σημασία αν δημοσιεύονται στο Κεντρικό Ηλεκτρονικό Μητρώο Δημοσίων Συμβάσεων. Δες ποιοι επιλέγονται. Όσοι έχουν προσβάσεις και πολιτικές άκρες με το σύστημα εξουσίας.

Τρίγωνα συναλλαγών που έχουν καθοδηγητή. Το ένα χέρι γλείφει το άλλο και τα δύο το πρόσωπο. Αναθέσεις, απευθείας αναθέσεις και διαρκώς οι ίδιοι και οι ίδιοι.

o tempora! ο mores!

-Δυσκολεύομαι να το πιστέψω.

- Θα στο εξηγήσω σε όρους λουλουδούπολης. Απλά. Παζαρζίδικα. Αγοράζουν με τιμή μονάδας πχ. πανσέδες 30.000€. Εσύ να πας σε ένα τυχαίο προμηθευτή για αυτά θα πληρώσεις 20.000€.

Ξέρεις τι θα κερδίζαμε αν άνοιγαν οι διαγωνιστικές διαδικασίες. Μεγαλύτερες εκπτώσεις και θα περισσεύουν περισσότερα χρήματα στα δημοτικά ταμεία.

Έπεσε ο λύκος στα ‘ντερα

Που να στα εξηγώ τώρα. Το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι. Ξέρεις τι έγινε την περίοδο της πανδημίας. Με το μανδύα του κατεπείγοντος νομιμοποιήθηκαν πλήρως αναθέσεις που δεν είχαν καν το χαρακτήρα ούτε καν το επείγοντος, αξιοποιώντας τις ρυθμίσεις που ψηφίστηκαν, κατά παρέκκλιση των διατάξεων περί δημοσίων συμβάσεων. Μεταξύ μας έγινε το έλα να δεις παντού, για κάθε προμήθειας/έργου/υπηρεσιών.

Που να στα εξηγώ. Για να εξυπηρετηθούν φίλοι και συμφέροντα να ξέρες μόνο πόσες αναθέσεις βαφτίστηκαν επείγουσες

Αν τα μάθει ο κόσμος αυτά ειδικά τώρα με την κρίση, θα τους πάρουν με τις πέτρες, όσοι δεν πηδήξουν από τα μπαλκόνια.

Το μυστικό είναι να μην ασχοληθεί κανείς και μη τυχόν μετρήσει τι και πως ξοδεύτηκαν.

Αν ζητήσεις από τους δικούς σου, να παρουσιάσουν όλες τις επείγουσες προμήθειες, θα κλάψουν μανούλες.

Τα τάλαρα παντρεύουν τ’ άλαλα.

Άκουσε με. Το κεφάλαιο αυτό είναι δύσκολο. Το μυστικό είναι να μην μάθουν, να μην ασχοληθούν. Να μην ρωτούν. Αλλιώς δεν θα έχουν που να κρυφτούν.

-Και αν αυτά που λες τα μάθουν.

-Καλά συγγνώμη, αλλά είσαι εντελώς άσχετος. Δεν θα τα μάθουν. Ελέγχουν τα μέσα, ελέγχουν την πληροφόρηση. Με ρουσφετάκια έχουν αδρανοποιήσει την αξιωματική αντιπολίτευση και στην υγεία του κορόιδου.

Έχεις παράδες; Σου κάνουν τεμενάδες

-Καλά δεν υπάρχει κανείς να υποστηρίξει το δίκιο και το ηθικό.

-Φυσικά, προχθές ένας Δημοτικός Σύμβουλος έκανε μια εξαιρετική προσέγγιση για τα δρώμενα. Είδες κανέναν να παρακολουθεί το Δημοτικό Συμβούλιο. Είδες αυτά να απασχολούν την κοινή γνώμη.

Εδώ και καιρό ήρθε η εποχή γυρολόγων και των θεατρίνων που σε άλλες εποχές δεν θα ήταν ούτε βουβοί κομπάρσοι. Μετριότητες, καιροσκόποι και κερδοσκόποι της υπέρμετρης προσωπικής φιλοδοξίας και του προσωπικού συμφέροντος. Αυτές οι γιγαντωμένες μετριότητες δημιουργώντας στενές κλίκες, κερδοσκοπούν σε βάρος όλων μας. .

Άκουσε με. Όποιος και μιλήσει για συνέπεια, διαφάνεια, ουσιαστική λογοδοσία, εντιμότητα θα τον περάσουν για γραφικό. Η καλύτερα θα τον καταστήσουν γραφικό. Από την ώρα που οι συμπολίτες έμαθαν να ανέχονται και να υπομένουν. Τελείωσε το έργο.

Εκτός αν έρθει κανένας ή καμία και πει. Έως εδώ. Ντράπηκε και η ντροπή μα αυτά που ζούμε . Ας πάει στην ευχή το παλιό και ότι το εκφράζει. Επανίδρυση στο αυτονόητα. Να θέσει ένα απλό ερώτημα στην κοινωνία. Από εκεί τα ''λαμόγια '', από εδώ οι νοικοκυραίοι. Επιλέξτε.

Και να μην βρεθεί να είσαι βέβαιος, αυτό θα γίνει. Μπορεί και να είναι αποτέλεσμα μια βαθύτερης κοινωνικής έκρηξης.

Να το διαβάσεις το άρθρο. Σαπίζουμε ταχέως…

Σε μερικούς ανθρώπους το στόμα είναι μακράν μεγαλύτερο από το μυαλό.

-Τώρα κατάλαβα ποιους περιγράφεις…. Και πως θα πέσουν μου λες;

-Είναι απλό θα τους σιχαθεί ο κόσμος. Νομίζουν ότι επειδή έχουν παράδες θα τους κάνουν πάντα τεμενάδες. Ξεφάντωνε, ξεφάντωνε, άδειασε το πουγκί μας

Πρώτη φορά είδα κάτι νέο, κάτι καινούργιο όπως αυτοχαρακτηρίζεται να σε πηγαίνει προς τα πίσω με τόση μεγάλη ταχύτητα.

-Τι θα κάνεις αύριο;

-Θα λείπω. Θα είμαι στον κόσμο μου. Όταν λαλούν οι κόρακες, τα αηδόνια φεύγουν. Κατάντια για τη Λουλουδούπολη, τόσοι άξιοι άνθρωποι με προσόντα και δυνατότητες που τους χάρισε απλόχερα ο Θεός να παραμένουν ανενεργοί, απλοί τοποτηρητές αντί να δώσουν μαζί τη μάχη να ξεβρομίσει ο τόπος.

Και επειδή στη Λουλουδοσυμμαχία έχει τόσους φιλολόγους. Ζήτησε να σου εξηγήσουν τι σημαίνει η λέξη ‘’Κόβαλος‘’, που χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι πρόγονοι μας. Όταν ήθελαν να μειώσουν κάποιον τον αποκαλούσαν Κόβαλο.

Και να θυμάσαι στη ζωή όλα εδώ πληρώνονται, καμιά φορά την πληρώνει όμως λάθος άνθρωπος.

 

 

 

 

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη