Παρέμβαση της κυβέρνησης για διευκόλυνση των πλειστηριασμών - Πώς επιχειρεί να παρακάμψει απόφαση του Αρείου Πάγου


 Σε παρέμβαση μέσω κατάθεσης σχετικής τροπολογίας προχωράει η κυβέρνηση με στόχο την παράκαμψη της απόφασης του Αρείου Πάγου για το «πάγωμα» των πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης των λεγόμενων servicers (DoValue, Intrum, Cepal κ.α.) για λογαριασμό των funds.

 

Επί της ουσίας, η επίμαχη τροπολογία, την οποία αναμένεται να καταθέσει το υπουργείο Οικονομικών εντός των επόμενων ημερών, φαίνεται να “λύνει τα χέρια” των εταιρειών διαχείρισης δανείων για την πραγματοποίηση ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

 

Είχε προηγηθεί απόφαση του Αρείου Πάγου που ξεκαθάριζε πως οι εν λόγω εταιρείες, γνωστές ως servicers, δεν δικαιούνται να προχωρήσουν σε ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς δανειοληπτών και αυτό γιατί δεν είναι οι πραγματικοί κάτοχοι των δανείων, αλλά λειτουργούν ως «εργολάβοι» των ξένων funds.

 

Συγκεκριμένα, το Ανώτατο Δικαστήριο δεν νομιμοποιεί τις εν λόγω πράξεις, στις περιπτώσεις που η μεταβίβαση των δανείων έγινε με τον νόμο του 2003, ενώ αυτές μπορούν να γίνονται με βάση των νόμο του 2015 για τα «κόκκινα» δάνεια.

 

Από τη μεριά του, σύμφωνα με πληροφορίες του υπουργείο Οικονομικών με στην τροπολογία του θα προβλέπει ρητή και κατηγορηματική εφαρμογή των διατάξεων του νόμου που ψηφίσθηκε το 2015 και αναμένεται να ξεκαθαρίζει ότι οι εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων (servicers) εκπροσωπούν νομίμως τα SPV που δημιουργήθηκαν σε κάθε τιτλοποίηση δανείων.

 

Επιπροσθέτως, η εν λόγω αλλαγή θα έχει αναδρομική ισχύ προκειμένου να θωρακίζει όλες τις τιτλοποιήσεις που έχουν γίνει.

 

Κι αυτό γιατί είναι δεδομένο ότι η απόφαση του Αρείου Πάγου θα έφερνε μπαράζ προσφυγών από δανειολήπτες που έχασαν τις περιουσίες τους από πλειστηριασμούς που διενήργησαν οι servicers αξιώνοντας τεράστια ποσά σε αποζημιώσεις.

 

 

 

 

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη