Σέρρες : παορυσιάζεται το βιβλίο της Κατερίνας Περιστέρη για την ιστορία της Αμφίπολης


Παρουσίαση του βιβλίου  «Ανακάλυψε  την Ιστορία της Αμφίπολης / Discover the  History of  Amphipolis» της Αρχαιολόγου Κατερίνας       Περιστέρη, ανασκαφέα του Τύμβου Καστά και του συνόλου της Αρχαίας Αμφίπολης.

 

 

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, την Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2022 και ώρα 19:00 στην αίθουσα ομιλιών του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Σερρών (Γεώργιος Χρηστίδης),  παρουσιάζει το πολύτιμο σύγγραμμα της διαπρεπούς αρχαιολόγου Κατερίνας Περιστέρη με τίτλο: «Ανακάλυψε την Ιστορία της Αμφίπολης» / Discover the  History of Amphipolis και εισηγητές τους :

                   1.Απόστολος Τζιτζικώστας, Περιφερειάρχης  Κεντ. Μακεδονίας

                   2. Ζήσης Μητλιάγκας, Φιλόλογος

         3. Κατερίνα Περιστέρη, Αρχαιολόγος,

            Επίτιμη Διευθύντρια Αρχαιοτήτων, Τομεάρχης Πολιτισμού

            στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

Ένας μοναδικός σε σημασία και αξία τόμος, όπου με υπέροχο λόγο και πλήρες οπτικό υλικό παρουσιάζεται ο εξαίρετος ιστορικός και πολιτιστικός θησαυρός της περιοχής μας, δηλαδή ο αρχαιολογικός χώρος της Αμφίπολης, τα αρχαιολογικά ευρήματα από  τους αρχαίους χρόνους μέχρι σήμερα, καθώς  και τα  πρόσφατα σπουδαία και μοναδικά ευρήματα στον Τύμβο Καστά, από την διορατική, επίμονη και πολύτιμη αρχαιολόγο Κατερίνα Περιστέρη.

 

Το βιβλίο - θησαυρός χρηματοδοτήθηκε από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας μέσα από το πρόγραμμα INTERREC και αποτελεί θησαυρό ιστορικής μνήμης και πολιτισμού, όχι μόνο της περιοχής μας, αλλά και παγκόσμια.

Τον υπέροχο τόμο θα προλογίσει ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

Ο φιλόλογος Ζήσης Μητλιάγκας θα παρουσιάσει συνοπτικά το περιεχόμενο του βιβλίου και ο γεννήτορας του έργου, η μοναδική Κατερίνα Περιστέρη θα παρουσιάσει με λόγο και εικόνα τα σπουδαία αρχαιολογικά ευρήματα από τους αρχαίους χρόνους  ως τις μέρες μας.

 

Βιογραφικό σημείωμα της Κατερίνας Περιστέρη

Αρχαιολόγου – Ανασκαφέα Τύμβου Καστά Αμφίπολης

Επίτιμης Διευθύντριας Αρχαιοτήτων του ΥΠΠΟ

Τομεάρχη Πολιτισμού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

 

Γεννήθηκε στην Καβάλα. Σπούδασε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης στο Τμήμα «Ιστορίας Τέχνης και Αρχαιολογίας». Συνέχισε τις μεταπτυχιακές σπουδές -DEA – στη Γαλλία, στο Παρίσι, στο Πανεπιστήμιο Paris1-Sorbonne – UFR d΄Art et d΄Archeologie – Prehistoire – Ethnologie – Anthropologie. Παρακολούθησε μαθήματα σχετικά με τη μεθοδολογία ανασκαφών στην Ecole Pratique des Hautes Etudes. Εργαστηκε ως υπότροφος ερευνήτρια (Chercheur associee) στο ίδρυμα ερευνών CNRS στο Παρίσι (Paris 1 Sorbonne και Paris Meudon) και στη Νότια Γαλλία στο Ίδρυμα Ερευνών της Προϊστορίας της Ανατολής στο Jales, Ardeche.

Από το 1980 εργάστηκε ως μόνιμη αρχαιολόγος του Υπουργείου Πόλιτισμού. Αρχικά στη Θράκη, στη ΙΘ’ ΕΠΚΑ (ανασκαφές στα αρχαία Άβδηρα, στη Μαρώνεια και στη Μεσημβρία – Ζώνη). Συνέχισε το 1983 στη ΙΗ’ ΕΠΚΑ Ανατολικής Μακεδονίας (ανασκαφές Νομού Καβάλας: Προϊστορικός Οικισμός Ντίκιλι –Τας, Αρχαίοι Φίλιπποι, υπεύθυνη αρχαιολόγος συνεργασίας με τη Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή στο αρχαϊκό αγγειοπλαστείο στη θέση Φαρί, καθώς  και στον αρχαιολογικό χάρτη Θάσου, ανασκαφές Νομού Δράμας: Ιερού Διονύσου στην Καλή Βρύση, Προϊστορικού Οικισμού Αρκαδικού σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ταφικών τύμβων ρωμαϊκών χρόνων στη θέση Ποταμοί Κάτω Νευροκοπίου, κάστρο Πλατανιάς, ανασκαφές Νομού Σερρών:  σωστικές ανασκαφές στην Αμφίπολη. Υπεύθυνη οργάνωσης και εκθεσιακού προγράμματος του Νέου μουσείου Δράμας το 2000). Στην ΚΗ’ ΕΠΚΑ Σερρών ανέλαβε ως διευθύντρια από την ίδρυση της Εφορείας Αρχαιοτήτων στις αρχές του 2004 μέχρι και το 2015 (ανασκαφές: στην αρχαία Βέργη, οικισμός και νεκρόπολη ελληνιστικών και ρωμαϊκών χρόνων, στο «Μαύρο βράχο» Σιδηροκάστρου, όπου βρέθηκε Ιερό Νυμφών Απόλλωνα και Πάνα ρωμαϊκών χρόνων, καθώς και στην Αμφίπολη σε ελληνιστικούς και ρωμαϊκούς τάφους στο πλαίσιο του οδικού άξονα Σερρών Αμφίπολης 2010-2012, στον αρχαίο οικισμό, στην αρχαϊκή νεκρόπολη περιοχής Καστά και από το 2011 μέχρι και το 2015 η ανασκαφική έρευνα στο μνημειακό ταφικό συγκρότημα Τύμβου Καστά).

Διετέλεσε Ειδική Σύμβουλος του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας για θέματα Πολιτισμού και Αρχαιολογίας κατά την περίοδο 2017-2019 και στην συνέχεια από τον Σεπτέμβριο 2019 ορίστηκε αιρετή Τομεάρχης Πολιτισμού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Συμμετείχε σε συνέδρια διεθνή και τοπικά (σε Ευρώπη, Καναδά και Βαλκάνια). Παρουσίασε στο Ευρωκοινοβούλιο στις Βρυξέλλες το 2016 το ανασκαφικό έργο του Τύμβου Καστά 2010-2015. Συνδιοργάνωσε την Έκθεση «Μέγας Αλέξανδρος – Αρχαία Μακεδονία» στο Λούβρο το 2011. Έδωσε διαλέξεις σε πανεπιστήμια Ελλάδας και εξωτερικού (Μόντρεάλ III Καναδά, Γαλλίας Παρίσι, Lille, Κύπρου, Ελβετίας, Γενεύης και Λωζάνης, Βουλγαρίας, Σόφια, Σωζόπολη, Μπλαγκόεβγκραντ, Ιταλίας, Αρχαία Ποσειδωνία) καθώς και σε πολιτιστικά ιδρύματα Ελλάδας (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Χαλκίδα, Δράμα, Σέρρες, Ρόδος κά) και εξωτερικού (Λονδίνου, Μπλαγκόεβγκραντ, Σόφιας, Αρχαίας Ποσειδωνείας, Μουσείου Λούβρου, Παρίσι).

Ξένες γλώσσες: Γαλλικά, Αγγλικά, Ιταλικά.

Έλαβε πολλές τιμητικές διακρίσεις και βραβεύσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό. Ενδεικτικά: Μακεδονικό βραβείο 2014 από το ίδρυμα Μακεδονικού Βραβείου (Δράμα 2014), Διεθνές βραβείο Αρχαιολογικής Ανακάλυψης και καλύτερης Ανασκαφής στην περιοχή της Μεσογείου Khaledal-Asaad (Χάλεντ Άσαντ) από την ΟΥΝΕΣΚΟ (αρχαία Ποσειδωνία 2015).

Έχει πλούσιο συγγραφικό έργο. Ενδεικτικά:

Αρχαία Μακεδονία, (Νομός Σερρών–Αμφίπολη–Τύμβος Καστά), Εκδόσεις Μέλισσα 2017.

Αρχαία θέατρα της Μακεδονίας (Αμφίπολη), εκδόσεις Διάζωμα 2011.

Au royaume d’Alexandre le Grand–La Macedoine antique (Amphipolis), Louvre editions 2011.

Μνημειακό ταφικό συγκρότημα Τύμβου Καστά Αμφίπολης/ The Kasta Tumulus and the Lion of Amphipolis” στοΑνακάλυψε την ιστορία της Αμφίπολης/Discover the history of Amphipolis”, Θεσσαλονίκη: Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, Borderless Culture, 2019.

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη