Η Ομοσπονδία του «αμαρτωλού» Ταμείου θα επιλέγει μέλος της διοίκησης των μουσείων σύμφωνα με το νόμο Μενδώνη


Φωτεινή Λαμπρίδη

 

Στα ψιλά του ψηφισμένου πλέον νόμου για τη μετατροπή των 5 σημαντικών μουσείων σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) πέρασε η απόφαση, πως ένα από τα 7 μέλη του ΔΣ του κάθε μουσείου από εδώ και στο εξής, θα το προτείνει η ΠΟΕ - ΥΠΠΟ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στο Υπ. Πολιτισμού).

 

Όσοι και όσες έχουν παρακολουθήσει την υπόθεση του «αμαρτωλού» Ταμείου του υπουργείου Πολιτισμού, γνωρίζουν καλά τη σχέση της υπουργού με τους συνδικαλιστές που ελέγχουν την Ομοσπονδία και διώκονται από τη Δικαιοσύνη για κακουργήματα που σχετίζονται με την κατασπατάληση δημοσίου χρήματος που αγγίζει τα 45 εκατομμύρια ευρώ αλλά και για πλαστογραφία, απιστία, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

 

Το tvxs.gr είχε μάλιστα δημοσιεύσει  εμπιστευτική Υπουργική Απόφαση της κ. Λίνας Μενδώνη, η οποία φανερώνει τη φροντίδα που επιδεικνύει η υπουργός από την αρχή κιόλας της θητείας της (φθινόπωρο 2019) να προστατεύσει τους βασικούς εμπλεκόμενους που διώκονται για το  σκάνδαλο του «αμαρτωλού» Ταμείου του υπουργείου Πολιτισμού, ένας από τους οποίους έχει μάλιστα ομολογήσει ότι όντως συμμετείχε σε απάτη σε βάρος δημοσίου χρήματος.

 

Η υπουργός στην απόφαση της περιγράφει για ποιους λόγους δεν θα τους παραπέμψει στο Πειθαρχικό Συμβούλιο, ως όφειλε με βάση τον Δημοσιοϋπαλληλικό Κώδικα. «Δεν έχουν καμία νομική βάση οι ισχυρισμοί» είχε πει νομικός στο tvxs.gr.

 

Αντί λοιπόν ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στο ΔΣ να είναι αιρετός, θα επιλέγεται από την Ομοσπονδία, οι αρχισυνδικαλιστές της οποίας απασχολούν ακόμα τη Δικαιοσύνη.

 

Η υπουργός Πολιτισμού, η οποία έχει εχθρική στάση απέναντι στους καλλιτέχνες, που εν μέσω της μεγαλύτερης κινητοποίησης των τελευταίων χρόνων υποστηρίζει πως «Μόνο το 15% των καλλιτεχνών συμμετέχει στις κινητοποιήσεις» και πως «Δεν καταλαβαίνουν ή δεν τους αφήνουν κάποιοι να καταλάβουν», που αποκαλεί τους αρχαιολόγους «οπαδούς της οπισθοδρόμησης» και εκατοντάδες επιστήμονες που αντιτίθενται είτε στα σχέδια για το Μετρό Βενιζέλου είτε στον νόμο για τα μουσεία «οπαδούς της ήσσονος προσπάθειας», επιλέγει να ικανοποιεί τα αιτήματα μίας και μόνον ομάδας εργαζομένων: Της εκλεκτής της ΠΟΕ-ΥΠΠΟ. Είναι ακόμα μια απόφαση, που προϊδεάζει για το τι είδους διοικήσεις και με ποια κριτήρια, θα τοποθετούνται στα 5 μεγάλα μουσεία της χώρας.

 

 

 

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη