Έλον Μασκ: Περιορισμοί στη χρήση του Starlink από την Ουκρανία για να αποτραπεί τρίτος παγκόσμιος


Η πρόσφατη απόφαση της SpaceX να περιορίσει τη χρήση της υπηρεσίας δορυφορικού διαδικτύου Starlink από τον ουκρανικό στρατό έγινε για να αποτραπεί η κλιμάκωση της σύγκρουσης σε παγκόσμιο επίπεδο, σύμφωνα με τον Έλον Μασκ.

 

Απαντώντας σε αίτημα ενός πρώην αστροναύτη της NASA να αποκατασταθεί η πλήρης πρόσβαση στο δορυφορικό ίντερνετ για τις ουκρανικές δυνάμεις, ο διευθύνων σύμβουλος της SpaceX έγραψε στο Twitter αργά το βράδυ της Κυριακής (12/2):

 

«Το Starlink είναι η επικοινωνιακή ραχοκοκαλιά της Ουκρανίας, ειδικά στις γραμμές του μετώπου, όπου έχει καταστραφεί σχεδόν κάθε άλλη συνδεσιμότητα στο διαδίκτυο. Αλλά δεν θα επιτρέψουμε την κλιμάκωση της σύγκρουσης που μπορεί να οδηγήσει στον Γ' Παγκόσμιο Πόλεμο».

 

Η αμερικανική διαστημική εταιρεία, που ιδρύθηκε από τον δισεκατομμυριούχο επιχειρηματία, χρησιμοποιεί την υπηρεσία δορυφορικού διαδικτύου Starlink για να κρατήσει την Ουκρανία σε απευθείας επικοινωνία από την αρχή του πολέμου, καθώς οι ουκρανικές υποδομές υπέστησαν σοβαρές ζημιές από τις ρωσικές επιθέσεις.

 

Την περασμένη εβδομάδα, η πρόεδρος της SpaceX, Γκουίν Σότγουελ, δήλωσε ότι η υπηρεσία, η οποία χρησιμοποιήθηκε από τις ουκρανικές δυνάμεις για τον έλεγχο μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones), «δεν προοριζόταν ποτέ για να χρησιμοποιηθεί ως όπλο», προσθέτοντας ότι η εταιρεία είχε λάβει μέτρα για να περιορίσει τη χρήση της, χωρίς να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις.

 

 

 

«Οι Ουκρανοί το αξιοποίησαν με τρόπους που δεν ήταν σκόπιμοι και δεν αποτελούσαν μέρος οποιασδήποτε συμφωνίας», δήλωσε η Σότγουελ.

 

Η είδηση προκάλεσε αναστάτωση στο Κίεβο με τον Μιχάιλο Ποντόλιακ, σύμβουλο του Ουκρανού προέδρου, να γράφει στο Twitter ότι οι εταιρείες πρέπει να αποφασίσουν αν είναι «στο πλευρό της Ουκρανίας και του δικαιώματος στην ελευθερία» ή  «στο πλευρό [σ.σ. της Ρωσίας] και του "δικαιώματός" της να σκοτώνει και να καταλαμβάνει εδάφη».

 

Σε άλλο σχόλιο την Κυριακή (12/2), ο Μασκ σημείωσε ότι η υπηρεσία της SpaceX «προορίζονταν για ιδιωτική χρήση, όχι για στρατιωτική», αλλά ότι η εταιρεία δεν είχε «ασκήσει τα δικαιώματά της για να τα απενεργοποιήσει».

 

«Προσπαθούμε σκληρά να κάνουμε το σωστό, όπου το "σωστό" είναι ένα εξαιρετικά δύσκολο ηθικό ζήτημα», πρόσθεσε ο Μασκ.

 

Ο επιχειρηματίας έχει χρησιμοποιήσει τακτικά το Twitter για να εκφράσει τις απόψεις του για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

 

Τον περασμένο Οκτώβριο, προκάλεσε ανησυχίες στο Κίεβο και μεταξύ των συμμάχων του, αφού δημοσίευσε μια σειρά από tweets που μάζευαν τα σημεία συζήτησης του Κρεμλίνου, παρουσιάζοντάς τα ως ειρηνευτικό σχέδιο. Αργότερα τον ίδιο μήνα, ο Μασκ δήλωσε ότι δεν ήταν πλέον πρόθυμος να πληρώσει για το Starlink στην Ουκρανία και ζήτησε από το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ να αναλάβει τον λογαριασμό αντί αυτού.

 

Σημειώνεται πως η Ρωσία έχει κατηγορηθεί πως προσπαθεί να κάνει παρεμβολές στα σήματα του Starlink από τον ίδιο τον Έλον Μασκ.

 

 

 

 

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη