«Στα κάγκελα» οι εργαζόμενοι σε Γερμανία και Γαλλία


Ιστορική απεργιακή κινητοποίηση πραγματοποιείται σήμερα στη Γερμανία, ενώ την ίδια στιγμή η Γαλλία προετοιμάζεται για νέο κύμα απεργιακών κινητοποιήσεων για το συνταξιοδοτικό.

 

Στη Γερμανία το συνδικάτο Verdi που εκπροσωπεί περί τα 2,5 εκατομμύρια εργαζόμενους στον δημόσιο τομέα περιλαμβανομένων των εργαζομένων στον τομέα των μεταφορών και τα αεροδρόμια και το συνδικάτο EVG που εκπροσωπεί περί τους 230.000 εργαζόμενους εργαζόμενους στην Deutsche Bahn και στις εταιρείες των λεωφορείων έχουν καλέσει σε 24ωρη απεργία με αιτήματα τις αυξήσεις των μισθών τους εν μέσω υψηλού πληθωρισμού, αίτημα που είναι «ζήτημα επιβίωσης» για τους εργαζόμενους, όπως αναφέρει ο πρόεδρος του γερμανικού συνδικάτου Verdi.

 

«Η προθυμία για συμμετοχή στην απεργία είναι πολύ μεγάλη, όπως και η οργή των εργαζομένων εναντίον των εργοδοτών που τους κρατούν στάσιμους», δήλωσε ο Κρίστιαν Λόροχ, μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας της EVG.

 

Συνολικά σε όλη τη χώρα πραγματοποιούνται τουλάχιστον 50 συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, ενώ η απεργία, η μεγαλύτερη στην Γερμανία εδώ και δεκαετίες, έχει παραλύσει την κυκλοφορία στις πόλεις καθώς επηρεάζει τις σιδηροδρομικές συγκοινωνίες, τις αερομεταφορές, με πλήθος πτήσεων να έχει ακυρωθεί αλλά και τα τοπικά μέσα μεταφοράς. Επιπλέον, από την απεργία επηρεάζονται και τα γερμανικά λιμάνια καθώς και οι εμπορικές μεταφορές.

 

 

 

Νέος κύκλος απεργιών στη Γαλλία για το συνταξιοδοτικό

 

Την ίδια στιγμή η Γαλλία προετοιμάζεται για νέες διαδηλώσεις κατά της αμφιλεγόμενης μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού, ενώ κινητοποιήσεις υπήρξαν το Σάββατο κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού στη δυτική Γαλλία.

 

Οι διαμαρτυρίες κατά των αντιδημοφιλών συνταξιοδοτικών σχεδίων του Μακρόν έχουν γίνει ακόμη πιο έντονες από τότε που η κυβέρνηση παρέκαμψε την κοινοβουλευτική ψηφοφορία στα μέσα Μαρτίου για να περάσει τον νόμο.

 

Συγκεκριμένα, νέες απεργίες έχουν προκηρύξει τα συνδικάτα την Τρίτη, ενώ η Γαλλίδα πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν έχει προγραμματίσει να δεχθεί την εβδομάδα της 3ης Απριλίου τις κοινοβουλευτικές ομάδες και τα πολιτικά κόμματα, συμπεριλαμβανομένης της αντιπολίτευσης, καθώς και εκπροσώπους συλλογικοτήτων, με στόχο «να υπάρξει ηρεμία στη χώρα».

 

Διαβάστε επίσης: Γαλλία: Προφίλ «ανυποχώρητου» χτίζει ο Μακρόν - Εκατομμύρια διαδηλωτές στους δρόμους

 

Ο Μακρόν παρέμεινε σταθερός, υποστηρίζοντας ότι η αναθεώρηση είναι απαραίτητη για να παραμείνει βιώσιμο το συνταξιοδοτικό σύστημα. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ολιβιέ Βεράν δήλωσε την Κυριακή ότι δεν υπάρχει περιθώριο για επαναδιαπραγμάτευση της ηλικίας συνταξιοδότησης και κάλεσε σε ηρεμία.

 

Παράλληλα, το Σάββατο διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο χωριό Sainte-Soline κατά των σχεδίων κατασκευής μιας δεξαμενής νερού, στα οποία αντιδρούν οι οικολόγοι λέγοντας ότι είναι ένας τρόπος να ευνοηθούν οι μεγαλοκτηματίες. Κατά την διάρκεια της συγκέντρωσης υπήρξαν σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ των διαδηλωτών και των αστυνομικών δυνάμεων με αποτέλεσμα ένας διαδηλωτής και ένας αστυνομικός να τραυματιστούν σοβαρά.

 

 

 

 

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη