Εννιά νεκροί εν ώρα εργασίας μέσα σε μια εβδομάδα στην Ελλάδα - 71 από την αρχή του έτους


Την τραγική κατάσταση αναφορικά με την ασφάλεια στην εργασία και γενικότερα την υγεία των εργαζομένων περιγράφει με δήλωσή του ο Ανδρέας Στοϊμενίδης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων Τεχνικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΟΣΕΤΕΕ) και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία, μετά και το νέο εργατικό δυστύχημα στο Πέραμα.

 

Όπως αναφέρει, η απαξίωση της ανθρώπινης ζωής στους χώρους εργασίας συνεχίζεται, καθώς από το διάστημα 22 έως 29 Μαΐου, σκοτώθηκαν 9 άνθρωποι στη δουλειά τους, ενώ από την αρχή του έτους έχουν πεθάνει 71 άνθρωποι.

 

«Η εντατικοποίηση της εργασίας, η έλλειψη συλλογικών συμβάσεων εργασίας, οι θεσμικές μεταλλάξεις των ελεγκτικών μηχανισμών δίχως την πολιτική και οργανωτική υποστήριξή τους, η ελλιπής λειτουργία του τριμερούς διαλόγου Συνδικάτων- Εργοδοτών- Κυβέρνησης, η νομοθέτηση μέτρων που αυξάνουν τις επικίνδυνες συνθήκες όπως η άσκηση έργου σε μη αδειούχους χειριστές μηχανημάτων και ηλεκτρολόγους, η μη ίδρυση Ασφαλιστικού Φορέα για τον Επαγγελματικό Κίνδυνο, η αντιμετώπιση των ζητημάτων σε επίπεδο δικαιοσύνης (καθυστερήσεις, διάχυση της ευθύνης) και η πλήρης υποβάθμιση των θεμάτων ΥΑΕ όταν τίθενται σε πολύ χαμηλή προτεραιότητά, μας οδηγούν σε αλλεπάλληλα αρνητικά ρεκόρ στην επαγγελματική υγεία και ασφάλεια», προσθέτει.

 

Αναλυτικά η δήλωσή του

 

Με νέο ιστορικό μαύρο ρεκόρ συνεχίζεται η απαξίωση της ανθρώπινης ζωής στους χώρους εργασίας στην χώρα μας. 9 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη δουλειά τους στο διάστημα 22 έως 29 Μαΐου 2023. Από τις αρχές του 2023 μετράμε, σύμφωνα με τη διαρκή ανεξάρτητη έρευνα της Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων Τεχνικών Επιχειρήσεων Ελλάδος, 71 απώλειες.

 

Είχαμε προβλέψει εδώ και τρία χρόνια την εξαιρετικά αρνητική πορεία των θεμάτων Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία (ΥΑΕ) στη χώρα μας και είχαμε προειδοποιήσει την Κυβέρνηση ότι πρέπει να συνεργαστούμε ώστε να ληφθούν άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της πολύ αρνητικής κατάστασης.

 

Η εντατικοποίηση της εργασίας, η έλλειψη συλλογικών συμβάσεων εργασίας, οι θεσμικές μεταλλάξεις των ελεγκτικών μηχανισμών δίχως την πολιτική και οργανωτική υποστήριξή τους, η ελλιπής λειτουργία του τριμερούς διαλόγου Συνδικάτων- Εργοδοτών- Κυβέρνησης, η νομοθέτηση μέτρων που αυξάνουν τις επικίνδυνες συνθήκες όπως η άσκηση έργου σε μη αδειούχους χειριστές μηχανημάτων και ηλεκτρολόγους, η μη ίδρυση Ασφαλιστικού Φορέα για τον Επαγγελματικό Κίνδυνο, η αντιμετώπιση των ζητημάτων σε επίπεδο δικαιοσύνης (καθυστερήσεις, διάχυση της ευθύνης) και η πλήρης υποβάθμιση των θεμάτων ΥΑΕ όταν τίθενται σε πολύ χαμηλή προτεραιότητά, μας οδηγούν σε αλλεπάλληλα αρνητικά ρεκόρ στην επαγγελματική υγεία και ασφάλεια. Όλα αυτά σε μία στιγμή που η τάση στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι θετική, η βελτίωση σαφής και τίθεται ο στόχος του εκμηδενισμού των εργατικών δυστυχημάτων και των επαγγελματικών ασθενειών για το 2030 (Vision Zero).

 

Στο αμέσως επόμενο διάστημα θα ζητήσουμε τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και θα επικοινωνήσουμε με τον αρμόδιο Επίτροπο κ. Νίκολα Σμιτ ώστε να συνεργαστούμε για την ανάσχεση της εξαιρετικά επικίνδυνης αυτής κατάστασης.

 

Τα λόγια είναι περιττά. Είναι ώρα για άμεση ανάληψη ευθύνης και δράσης. Δεν μπορεί το 2023 σε μία χώρα της Ενωμένης Ευρώπης να χάνονται εργαζόμενοι με ρυθμό που δεν σταματά να κλιμακώνεται. 

 

 

 

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη