Το έργο του Ουίλιαμ Σαίξπηρ «Ο βιασμός της Λουκρητίας» στο Ζιντζιρλί τζαμί


Η Περιφερειακή Ενότητα Σερρών μαζί με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Σερρών στηρίζουν ευγενικά το πρόγραμμα: ΌΛΗ ΕΛΛΑΔΑ ΕΝΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 2023-ΛΥΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ-ΙΔΡΥΜΑ ΝΙΑΡΧΟΣ και την θεατρική παράσταση «Ο ΒΙΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΛΟΥΚΡΗΤΙΑΣ» του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ (1592-1594) Πέμπτη 6 και Παρασκευή 7 Ιουλίου στο Ζιντζιρλί τζαμί, ώρα 20:00 με ελεύθερη είσοδο.

 

Πρόκειται για μία Performance art με μουσική, τραγούδι και θέατρο. Η ιδέα βασίζεται στο μακροσκελές ποίημα (1855 στίχοι) «Ο βιασμός της Λουκρητίας», του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ, ποιητική απόδοση του γνωστού μύθου της αρχαίας Ρώμης, όπου η ευγενής Λουκρητία βιάζεται από τον Σέξτο Ταρκύνιο, τον άξεστο γιο του ηγεμόνα Λεύκιου Ταρκύνιου Σουπέρβου. Η Λουκρητία, για να περισώσει την τιμή της, καλεί τους συγγενείς της, τους αφηγείται τι έχει συμβεί και αυτοκτονεί μπροστά τους. Ο αδελφός της ξεσηκώνει τον λαό της Ρώμης εναντίον του ηγεμόνα, εκθέτοντας σε κοινή θέα το νεκρό σώμα της Λουκρητίας. Ο ηγεμόνας εκδιώκεται, η μοναρχία παίρνει τέλος και αντικαθίσταται από δημοκρατία.

 

Σημείωμα του σκηνοθέτη:

 

«Στην παράστασή μας, η Λουκρητία προσωποποιεί την κατ’ εξακολούθηση βιαζόμενη Γη, από τους ισχυρούς της εξουσίας και του χρήματος. Η Λουκρητία/ Γη διατρανώνει τον βιασμό της μέσω του δραματικού της μονολόγου/ κλιματικής αλλαγής. Για να γίνει έκδηλος ο παραλληλισμός, στη σκηνή τοποθετείται πάγος (εν είδει βράχου), που λιώνει κατά τη διάρκεια της περφόρμανς, ενώ οι ηθοποιοί απαγγέλουν το ποίημα.

 

Η Λουκρητία/Γη μας το υπενθυμίζει. Χρειαζόμαστε μια καινούργια σκέψη για τη ζωή στον πλανήτη. Η επανάσταση του αδελφού της εναντίον του ηγεμόνα, συμβολίζει την υποχώρηση ενός κόσμου βασισμένου στην σωματική/ οικονομικοπολιτική δύναμη, στην αυθαιρεσία των ανεξέλεγκτων ορμών/ του κέρδους, με κατεύθυνση έναν κόσμο ηθικής υπευθυνότητας και συνείδησης των συνεπειών κάθε πράξης. Ο θρήνος της Λουκρητίας/Γης μπορεί να αποτελέσει το έναυσμα προς αυτή τη μετάβαση».

 

Ο ΒΙΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΛΟΥΚΡΗΤΙΑΣ (1592-1594)

 

Συγγραφέας Ουίλλιαμ Σαίξπηρ

 

Μετάφραση Λένια Ζαφειροπούλου

 

Σκηνοθεσία Γιάννης Κουρκουμέλης

 

Εικαστική επιμέλεια Άγγελος Παπαδημητρίου

 

Ξανθή Κρανίδη

 

Ναταλί Μηνιώτη

 

Αλέξανδρος Κοντογεώργος

 

 

 

 

 

 

 

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη