ΚΚΕ Σερρών για διακομιδές ασθενών: «Ανοίγει ‘δρόμος’ για ιδιωτικές εταιρείες αντί να γίνονται προσλήψεις»


Το ζήτημα της διακομιδής των ασθενών και των ασθενοφόρων θέτει με ανακοίνωσή της, η Τομεακή Οργάνωση Σερρών του ΚΚΕ.

 

Σύμφωνα με το ΚΚΕ Σερρών, «ανοίγεται» ο «δρόμος» για χρυσοπληρωμένες ιδιωτικές εταιρείες αντί να γίνονται προσλήψεις σε μόνιμο προσωπικό που απαιτείται. Μάλιστα, έφερε ως παράδειγμα την ανάθεση σε ιδιώτες της σίτισης, της φύλαξης και της καθαριότητας, κάνοντας- παράλληλα- λόγο για αποψίλωση της τεχνικής υπηρεσίας του Νοσοκομείου.

 

Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης έχει ως εξής:

«Στο Νοσοκομείο Σερρών λειτουργούν δύο ασθενοφόρα σε καθημερινό πρωινό ωράριο. Την προηγούμενη εβδομάδα, ένας εργαζόμενος, πλήρωμα ασθενοφόρου του Νοσοκομείου είχε σοβαρό πρόβλημα υγείας εν ώρα υπηρεσίας, ενώ αυτή την εβδομάδα και δεύτερος εργαζόμενος είχε ατύχημα την ώρα που ερχόταν στην εργασία του με αποτέλεσμα τον τραυματισμό του.

 

Οι ανάγκες για δευτερογενείς διακομιδές (εξιτήρια κατακεκλιμένων ασθενών, επιστροφή κατακεκλιμένων ασθενών από το ΤΕΠ (Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών) και μετακίνηση ασθενών σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα (πχ για διενέργεια μαγνητικών), είναι αυξημένες και δεν αρκούν τα δύο πληρώματα για να τις καλύψουν. Αποτέλεσμα, η εντατικοποίηση της εργασίας των τεσσάρων εργαζομένων με κίνδυνους για την υγεία και ασφάλειά τους, αλλά και η αδυναμία κάλυψης των αναγκών των ασθενών.

 

Δεν είναι τυχαίο ότι στο Νομό Σερρών ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια επιχειρήσεις με ιδιωτικά ασθενοφόρα για να καλύψουν με υψηλό τίμημα ανάγκες που το Νοσοκομείο δεν μπορεί να καλύψει.

 

Σύμφωνα με δηλώσεις του Αναπληρωτή Διοικητή του νοσοκομείου Σερρών, Παναγιώτη Πεγίδη, «ανάγκες που υπάρχουν στο Νοσοκομείο Σερρών για δευτερογενείς μεταφορές ασθενών δε θα καλυφθούν με προσλήψεις νέου προσωπικού», ώστε να αυξηθούν οι βάρδιες λειτουργίας των ασθενοφόρων και να καλυφθούν οι ανάγκες των ασθενών και να εξασφαλιστούν ανθρώπινες συνθήκες εργασίας των εργαζομένων. Αντίθετα όπως μας ενημερώνει, θα γίνει σύμβαση με ιδιωτική εταιρεία ασθενοφόρων ώστε να καλύπτει βάρδιες που δεν καλύπτονται από τα ασθενοφόρα του Νοσοκομείου. Μας καθησυχάζει δε, λέγοντας ότι αυτά τα χρήματα θα τα δίνει το Νοσοκομείο Σερρών (;; ) και όχι οι ασθενείς.

 

Αλήθεια κύριε Πεγίδη, τα χρήματα το Νοσοκομείο Σερρών, από που θα τα βρει; Από τον ελλιπέστατο προϋπολογισμό του; Από την αύξηση των απογευματινών ιατρείων; Μήπως από τα απογευματινά χειρουργεία που έχετε σκοπό να ξεκινήσετε; Ή μήπως θεωρείτε ότι θα είναι αυξημένα τα χρήματα από τον ΕΟΠΥΥ που θα λαμβάνει το Νοσοκομείο Σερρών; Ποιος τα πληρώνει όλα αυτά; Εσείς από την τσέπη σας, ή ο λαός με άμεσους, έμμεσους φόρους, αυξημένες εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία καθώς και από την τσέπη του για όσες υπηρεσίες υγείας δεν καλύπτει δωρεάν το Δημόσιο Σύστημα Υγείας;

Τι ποσό προϋπολογίζει άραγε το Νοσοκομείο Σερρών για την τσέπη του ιδιώτη που θα καλύψει την υπηρεσία δευτερογενών μεταφορών;

 

Τέτοιες «λύσεις» δεν καθησυχάζουν το λαό παρά μόνο ανησυχία φέρνουν γιατί ξέρει πολύ καλά ότι κανόνας λειτουργίας του ιδιωτικού τομέα είναι μόνο το κέρδος και όχι η κάλυψη των πραγματικών αναγκών που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς. Αντιλαμβάνεται ότι τελικά «το μάρμαρο θα το πληρώσει πανάκριβα στον ιδιώτη ο ίδιος ο ασθενής είτε άμεσα, είτε έμμεσα, μέσω του κρατικού προϋπολογισμού με χρήματα πάλι του φορολογούμενου.

 

Τους είναι τόσο εύκολο να ανοίγουν τους δρόμους προς τις ιδιωτικές εταιρείες και να τις χρυσοπληρώνουν και όχι να κάνουν προσλήψεις σε μόνιμο προσωπικό που απαιτείται. Το έχουμε ζήσει όλα αυτά τα χρόνια σε όλες τις υπηρεσίες του Νοσοκομείου, με τους εργολάβους σε σίτιση, φύλαξη και καθαριότητα. Το ζούμε και με την αποψίλωση της τεχνικής υπηρεσίας του Νοσοκομείου.

 

Τη λογική αυτή, μπορεί να τους την κόψει και να τους την αλλάξει μόνο ο λαός με την οργάνωσή του και με την αγωνιστική του απαίτηση. Αν δε θέλουμε να ζούμε εικόνες με ασθενείς σε καρότσες αγροτικών, με ασθενείς να καταλήγουν περιμένοντας το ΕΚΑΒ και με ασθενείς να παραμένουν περισσότερες ημέρες για νοσηλεία γιατί δεν μπορούν να επιστρέψουν σπίτι τους, πρέπει να απαιτήσουμε:

• Πλήρη στελέχωση των ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ, του Νοσοκομείου και των Κέντρων Υγείας με μόνιμο προσωπικό όλων των απαραίτητων ειδικοτήτων σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες.

• Ανάπτυξη, ανανέωση και πλήρη τεχνική υποστήριξη του στόλου ασθενοφόρων με τον αναγκαίο αριθμό σύγχρονων επίγειων, πλωτών και εναέριων μέσων.

• Μεταφορά όλων των ασθενών που έχουν ανάγκη μετά το εξιτήριο σε όποιο νομό είναι η οικία του».

 

 

 

 

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη