Φονικές πυρκαγιές: Καίγονται σπίτια στη Φυλή, φωτιές και στην Πάρνηθα


Στο έλεος των πυρκαγιών και πάλι η χώρα, που μετρά πάνω από 20 νεκρούς μέσα σε δύο μέρες •Ανείπωτη τραγωδία με 18 απανθρακωμένους μετανάστες στο δάσος Δαδιάς •Νέα μέτωπα στη Δυτική Αττική: καίγονται σπίτια στη Φυλή κι επιχειρήσεις στον Ασπρόπυργο •Φλόγες και στους πρόποδες της Πάρνηθας •Συνεχείς εντολές για εκκενώσεις οικισμών και μεγάλες ζημιές σε περιουσίες, υποδομές και ζωϊκό κεφάλαιο •Συνεχής ενημέρωση του efsyn.gr.

Δύο παιδιά ανάμεσα στους απανθρακωμένους μετανάστες στον Έβρο

 

Μία ανείπωτη τραγωδία έλαβε χώρα στον Έβρο όπου κάηκαν ζωντανοί στη δασική έκταση της Δαδιάς τουλάχιστον 18 μετανάστες.

 

Η σπαρακτική εξέλιξη που έρχεται στο φως είναι ότι ανάμεσα στα απανθρακωμένα πτώματα βρίσκονταν και δύο παιδάκια.

 

Ο ιατροδικαστής Αλεξανδρούπολης, Παύλος Παυλίδης, που εξέτασε μακροσκοπικά τις απανθρακωμένες ανθρώπινες σορούς στο σημείο όπου εντοπίστηκαν κοντά στο χωριό Άβαντας στο δάσος της Δαδιάς στον Έβρο και είπε:

 

«Ήταν συνολικά δέκα οχτώ απανθρακωμένοι, όλοι τους άντρες, και δυο εξ αυτών ήταν παιδάκια. Βρέθηκαν όλοι σε ομάδες δυο-τριών ατόμων σε μια απόσταση πεντακοσίων μέτρων, προφανώς ενώ προσπαθούσαν να διαφύγουν και κάποιοι εξ αυτών είχαν καεί μέσα σ ένα μαντρί. Όπως μου εξήγησαν οι αστυνομικοί που με συνόδευαν, η περιοχή αποτελεί πέρασμα παράτυπων μεταναστών, στην διαδρομή από τα σύνορα προς τα ενδότερα, μέσω του ορεινού όγκου της Ροδόπης».

 

Ο κ. Παυλίδης εξήγησε ότι οι σοροί θα μεταφερθούν αύριο στο νοσοκομείο για νεκροψία-νεκροτομή.

 

Παράλληλα, οι πληροφορίες για τον εντοπισμό άλλων οχτώ σορών, σε διαφορετικό σημείο, δεν επιβεβαιώθηκαν από τον ιατροδικαστή.

 

Επιχείρηση απεγκλωβισμού 40 ατόμων στην Αλεξανδρούπολη

 

Σε εξέλιξη βρίσκεται επιχείρηση απεγκλωβισμού 40 ατόμων από τη θάλασσα, λόγω του πύρινου μετώπου στην περιοχή Αγίας Παρασκευής και Δικέλλων στην Αλεξανδρούπολη.

 

Σκάφη του Λιμενικού μεταφέρουν εγκλωβισμένους από τις παραλίες της Μάκρης, των Δικέλλων και της Αγ. Παρσακευής, οι οποίοι δεν πρόλαβαν να πάρουν τα αυτοκίνητά τους για να εκκενώσουν τις περιοχές, αφού οι δρόμοι είναι κλειστοί.

 

Στο μεταξύ, ζωντανά τηλεοπτικά πλάνα δείχνουν τον ουρανό της πόλης να είναι παντελώς καλυμμένος από πυκνούς καπνούς με την ατμόσφαιρα να είναι αποπνικτική.

 

Εκκενώνεται η περιοχή Στρατοπέδου Καποτά

 

Μήνυμα 112 στάλθηκε στους κατοίκους των οικισμών Άγιος Ιωάννας ο Ρώσος και Ντάρδιζα στη Δυτική Αττική, καθώς το πύρινο μέτωπο της Φυλής που καίει και τμήμα της Πάρνηθας επεκτείνεται ταχέως προς τα ανατολικά.

 

Οι κάτοικοι της περιοχής, που είναι ευρύτερα γνωστή ως Στρατόπεδο Καποτά, έλαβαν εντολή να κατευθυνθούν προς το Μενίδι, ενώ η φωτιά κατακαίει ανεξέλεγκτα την περιοχή όπου πνέουν ισχυροί άνεμοι.

 

«Με οδύνη βλέπουμε τις πυρκαγιές να μαίνονται στον Έβρο, την Αττική, τη Βοιωτία, την Εύβοια, με αγωνία παρακολουθούμε τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβάλλονται για την κατάσβεσή τους. Οδύνη και αγωνία που γίνονται οξύτερες στην τρομερή είδηση της απανθράκωσης πολλών συνανθρώπων μας στο δάσος της Δαδιάς. Συγκλονισμένοι από την τραγωδία, πενθούμε για τον χαμό τους, για τις δυσαναπλήρωτες απώλειες των συμπολιτών μας, για την καταστροφή της φύσης, θλιβόμαστε για την αδυναμία μας να την αποτρέψουμε. Χρέος όλων μας είναι να αναλάβουμε επειγόντως αποτελεσματικές πρωτοβουλίες, ώστε η ζοφερή αυτή πραγματικότητα να μην γίνει η νέα κανονικότητα, αλλά να αντιμετωπισθεί με αποφασιστικότητα και τόλμη.»

 

Διακοπή ρεύματος στη Σαμοθράκη

 

Διακοπή ρεύματος στο νησί της Σαμοθράκης έχει προκαλέσει η τεράστια πυρκαγιά που συνεχίζει να βρίσκεται σε εξέλιξη στον Έβρο.

 

«Καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για να μεταφερθούν όσο το δυνατόν ταχύτερα Ηλεκτροπαραγωγά Ζεύγη (Η/Ζ) στο νησί της Σαμοθράκης, προκειμένου να αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση του νησιού, που από τις περίπου 16:00 σήμερα Τρίτη 22 Αυγούστου 2023 έχει διακοπεί, λόγω της καταστροφικής πυρκαγιάς στην Αλεξανδρούπολη», αναφέρει ο ΔΕΔΔΗΕ.

 

Αναλυτικότερα, αναφέρεται ότι η πυρκαγιά προκάλεσε ανεπανόρθωτες ζημιές στις 2 βασικές γραμμές Μέσης Τάσης του ηπειρωτικού δικτύου που τροφοδοτούν τις δύο υποβρύχιες γραμμές που ηλεκτροδοτούν το νησί.

 

Ο ΔΕΔΔΗΕ σημειώνει ότι σε στενή συνεργασία με την Πολιτική Προστασία και το Λιμενικό Σώμα, δίνει αγώνα χρόνου για να μεταφερθούν όσο το δυνατόν ταχύτερα Η/Ζ συνολικής ισχύος 5ΜW στη Σαμοθράκη και να αποκατασταθεί σταδιακά η ηλεκτροδότηση ολόκληρου του νησιού.

 

Ολοκληρώθηκε η μεταφορά των ασθενών από το Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης

 

Με επιτυχία μεταφέρθηκαν λίγο πριν από τις 16:00 στο επιβατικό λιμάνι «Απόστολος Παύλος» της Καβάλας με το επιβατικό πλοίο «Αδαμάντιος Κοραής» οι ασθενείς του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης που εκκενώθηκε προληπτικά λόγω της καταστροφικής πυρκαγιάς που καίει ανεξέλεγκτα την ευρύτερη περιοχή.

Οι φλόγες έχουν «τυλίξει» τα Δίκελλα στην Αλεξανδρούπολη

 

Σε πύρινη κόλαση έχει μετατραπεί το χωριό των Δικέλλων, μόλις 15 χλμ. έξω από την Αλεξανδρούπολη, καθώς οι φωτιές εξαπλώνονται ταχύτατα εξαιτίας των ισχυρών ανέμων που εξακολουθούν να πνέουν στην περιοχή.

 

Συνεχείς αναζωπυρώσεις στην Καβάλα

 

Συνεχείς αναζωπυρώσεις σημειώνονται στο μέτωπο του δήμου Νέστου στην Καβάλα λόγω των δυνατών ανέμων με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται το έργο της Πυροσβεστικής.

 

Η βελτιωμένη εικόνα της πυρκαγιάς τις πρωινές ώρες σήμερα σε συνδυασμό με τις ρίψεις νερού από αέρος προς στιγμής γέμισε αισιοδοξία πυροσβέστες και εθελοντές αλλά δυστυχώς οι συνεχείς αναζωπυρώσεις δημιουργούν όλο και περισσότερα προβλήματα.

 

Οι πυκνοί καπνοί από τη φωτιά στο Νέστο λόγω των ανέμων έφτασαν μέχρι το κέντρο της πόλης της Καβάλας, σκεπάζοντας τον ουρανό και γεμίζοντας με στάχτη την ατμόσφαιρα.

 

Βελτιωμένη η εικόνα στα μέτωπα της Εύβοιας

 

Βελτιωμένη εμφανίζεται την τελευταία ώρα η εικόνα από τις πυρκαγιές στην Εύβοια. Διάσπαρτες εστίες υπάρχουν αυτή τη στιγμή σε Ψαχνά, Τριάδα και Πισσώνα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ.

 

Αναζωπύρωση στο Κρυονέρι Ναυπακτίας

 

Τον περιορισμό της πυρκαγιάς στο Κρυονέρι της Ναυπακτίας είχαν καταφέρει μέχρι το νωρίς το απόγευμα οι πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν στην περιοχή.

 

Ωστόσο, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ, η εστία αναζωπυρώθηκε λόγω των ριπών ανέμων στην περιοχή με αποτέλεσμα οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής να ξαναμπούν στη μάχη.

 

Εκτός ελέγχου η πυρκαγιά στη Μαρακώμη Βοιωτίας

 

Η φωτιά στην περιοχή της Μαρακώμης έχει πάρει διαστάσεις διαστάσεις κι αυτή την ώρα καίει ανεξέλεγκτα δασική έκταση με πουρνάρια και κατευθύνεται προς την περιοχή Τσούκα της Βίτολη.

 

Επίγειες και εναέριες δυνάμεις, 2  πυροσβεστικά αεροσκάφη πετζετέλ προσπαθούν να την ανακόψουν ενώ στη μάχη της κατάσβεσης παίρνει μέρος και ένα ελικόπτερο.

 

Μήνυμα 112 έχει σταλεί στους κατοίκους της περιοχής για να βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα σε περίπτωση που χρειαστεί να δοθεί εντολή εκκένωσης.

 

Επεκτείνεται στην Πάρνηθα το μέτωπο της Φυλής

 

Στο βουνό της Πάρνηθας έχουν «σκαρφαλώσει» οι φλόγες από την πυρκαγιά που μαίνεται το τελευταίο 7ωρο στη Φυλή. Εξαιτίας των πολύ ισχυρών ανέμων η φωτιά δεν μπορεί να τεθεί υπό έλεγχο από τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής, ενώ αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν ότι την τελευταία ώρα έχουν σταματήσει να επιχειρούν τα εναέρια μέσα στην περιοχή.

 

Απομακρύνουν πυρομαχικά από στρατιωτικές αποθήκες στον Έβρο

 

Στη μάχη με τις φλόγες έχουν ριχτεί και οι ένοπλες δυνάμεις στον Έβρο για να συνδράμουν τους πυροσβέστες.

 

Όλα τα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων υλοποιούν αυτή τη στιγμή σχέδιο μεταφοράς πυρομαχικών από στρατιωτικές αποθήκες σε ασφαλή σημεία, όπου δεν θα κινδυνεύουν από τις φλόγες.

 

Συγκεκριμένα, ο στρατός ξεκίνησε τη μεταφορά πυρομαχικών από διάφορα στρατόπεδα προκειμένου να αποθηκευτούν σε ασφαλή σημεία, μακριά από τις φωτιές. Η μεταφορά τους γίνεται για προληπτικούς λόγους καθώς βρίσκονταν σε υπέργειες αποθήκες και τώρα μεταφέρονται σε αποθήκες τύπου igloo, αφού ακόμη είναι νωπές οι μνήμες από τις εκρήξεις στη Νέα Αγχίαλο.

 

Υπό έλεγχο η φωτιά στον Πολύγυρο Χαλκιδικής

 

Υπό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά στον Πολύγυρο Χαλκιδικής. Το τελευταίο μέτωπο που έκαιγε στην περιοχή της Χαλκιδικής έχει κατασβεσθεί και δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή ενεργές εστίες.

 

Παραμένουν στο σημείο οι πυροσβεστικές δυνάμεις υπό το φόβο των αναζωπυρώσεων.

 

Τα ενεργά μέτωπα σε όλη τη χώρα αυτή τη στιγμή

 

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, οι πυρκαγιές που μαίνονται αυτή τη στιγμή στη χώρα βρίσκονται στις εξής περιοχές:

 

    στην Αλεξανδρούπολη: η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε το Σάββατο

    στον Έβρο: στο εθνικό δάσος της Δαδιάς με τις πολλές ανθρώπινες απώλειες

    στη Ροδόπη: με δύο μέτωπα σε εξέλιξη (Άνω Δροσίνη και Μίσχο)

    στην Πρέβεζα: σε αγροτοδασική περιοχή στη Νέα Σαμψούντα

    στη Βοιωτία: με τρία μέτωπα σε εξέλιξη (τα δύο της Δευτέρας και η νέα εστία που ξέσπασε σήμερα στην Υλίκη)

    στη Φθιώτιδα: στην περιοχή της Μακρακώμης

    στην Εύβοια: εκδηλώθηκε τη Δευτέρα, καίγονται τα Ψαχνά

    στη Φυλή: ξέσπασε σήμερα, κάηκαν σπίτια

    στην Καβάλα: η φωτιά που ξέσπασε τη Δευτέρα και έχει νέες εκκενώσεις οικισμών σήμερα

    στον Ασπρόπυργο: ξέσπασε σήμερα, κάηκαν βιομηχανικές εγκαταστάσεις

    στην Αρκαδία: ξέσπασε σήμερα σε αγροτοδασική περιοχή της Αγ. Σοφίας

    στα Φάρσαλα: δασική φωτιά που εκδηλώθηκε σήμερα

    στη Χαλκιδική: αγροτοδασική πυρκαγιά που ξέσπασε σήμερα στον Πολύγυρο

    στη Ναυπακτία: ξέσπασε σήμερα σε αγροτοδασική περιοχή στο Κρυονέρι

 

    Στη Θήβα πίσω από το εργοστάσιο της Φαμάρ. Υπάρχει κοντά το νοσοκομείο της Θήβας και το δάσος του Μοσχοπόδιου.

 

Η εν εξελίξει πυρκαγιά στη Φυλή | Εφ.Συν.

 

Ορατοί από τα γραφεία της «Εφ.Συν.» οι καπνοί της πυρκαγιάς στη Φυλή

 

Σοβαρές διαστάσεις έχει λάβει η πυρκαγιά στη Φυλή με τους ισχυρούς ανέμους να οξύνουν την κατάσταση και να δυσχεραίνουν σημαντικά το έργο της Πυροσβεστικής.

 

Οι ριπές ανέμων έχουν προκαλέσει την εξάπλωση των καπνών στο Λεκανοπέδιο με αποτέλεσμα να είναι ορατοί από μακριά με γυμνό μάτι.

 

Εκκενώνεται η Γρατινή Ροδόπης

 

Νέα εκκένωση πραγματοποιείται στη Ροδόπη όπου οι φλόγες εξαπλώνονται μανιωδώς.

 

Συγκεκριμένα, μήνυμα 112 εστάλη στους κατοίκους της περιοχής Γρατινή με εντολή να απομακρυνθούν προς την Κομοτηνή.

 

Οι φλόγες πλησιάζουν απειλητικά τον βόρειο οικισμό της Γρατινής, που βρίσκεται 13 χιλιόμετρα βόρεια της Κομοτηνής.

 

Πόρτα πόρτα οι αστυνομικοί βοηθούν όσους έχουν ανάγκη ενώ 5 λεωφορεία του ΚΤΕΛ Ν. Ροδόπης, βρίσκονταν στο γήπεδο του χωριού για την μεταφορά κατοίκων. Όπως είπε ο Δήμαρχος Κομοτηνής Γιάννης Γκαράνης στο Ράδιο Χρόνος 87.5fm: «Μόνο επίγειες δυνάμεις επιχειρούν στη Γρατινή». Στις 16.50 έκαναν την εμφάνισή τους τα πρώτα εναέρια μέσα. Πρόκειται για 3 πυροσβεστικά αεροσκάφη τύπου πετζετέλ.

Η χιλιομετρική απόσταση μεταξύ Γρατίνης (κυκλωμένη με κόκκινο χρώμα) και Κομοτηνής (κυκλωμένη με λευκό χρώμα).

 

Λίγο νωρίτερα, με δυο συνεχόμενα μηνύματα στις 16.14 και 16.20 το 112 ενημέρωσε επίσης για επικίνδυνη πυρκαγιά στις περιοχές Πετρωτά, Μαρώνεια, Άγιο Χαράλαμπο, Ασκητές, Νέα Κρωβύλη, Παλιά Κρωβύλη, Καγκέλες και Πλατανήτη.

 

Μόλις 15 χλμ. από το κέντρο η πυρκαγιά στην Αλεξανδρούπολη

 

Στη δυτική περιοχή των Δικέλλων, 15 χλμ. από το κέντρο της Αλεξανδρούπολης βρίσκεται το πύρινο μέτωπο που εξαπλώνεται με ανεξέλεγκτους ρυθμούς.

 

Σύμφωνα μάλιστα με τοπικά μέσα, 20 κάτοικοι του οικισμού χρειάστηκε να μετακινηθούν δια θαλάσσης στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.

 

Στην Πολιτική Προστασία μεταβαίνει ο Μητσοτάκης

 

Στα γραφεία της Πολιτικής προστασίας μεταβαίνει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προκειμένου να ενημερωθεί για την κατάσταση που βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή στη χώρα.

 

Καίγονται τα Φάρσαλα

 

Φωτιά στην περιοχή Ναρθάκι Φαρσάλων έχει ξεσπάσει σε δασική έκταση. Το μέτωπο βρίσκεται αυτή τη στιγμή μεταξύ των οικισμών του Ναρθακίου και του Αγίου Αντωνίου. Σύμφωνα με τοπικά μέσα δεν κινδυνεύουν σπίτια προς το παρόν.

 

Στο σημείο επιχειρούν 12 πυροσβέστες με 6 οχήματα, ομάδες πεζοπόρου τμήματος και αστυνομικοί του Α.Τ Φαρσάλων, ενώ την επιχείρηση κατάσβεσης συνδράμουν μηχανήματα του δήμου. Παράλληλα, κάτοικοι με τρακτέρ δημιουργούν αντιπυρικές ζώνες έξω από το Ναθράκι.

 

 

Εκκενώνεται και ο Λόφος Κύριλλου στον Ασπρόπυργο

 

Εντολή εκκένωσης του Λόφου Κύριλλου στον Ασπρόπυργο έδωσαν οι αρχές, καθώς το μέτωπο στην περιοχή μαίνεται. Όσοι εργαζόμενοι οι περαστικοί βρίσκονται εκεί έλαβαν μήνυμα 112 να απομακρυνθούν προς Μάνδρα.

 

Καίγεται το Κρυονέρι Ναυπάκτου

 

Πυρκαγιά το μεσημέρι σε αγροτοδασική έκταση στο Κρυονέρι Ναυπακτίας.

 

Στο σημείο επιχειρούν επίγειες και εναέριες δυνάμεις. Τη μάχη με τις φλόγες δίνουν 32 πυροσβέστες με 16 οχήματα ενώ από αέρος συνδράμουν τις προσπάθειές τους δύο αεροσκάφη κι ένα ελικόπτερο.

 

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική έως αυτή τη στιγμή δεν απειλούνται κατοικημένες περιοχές, ωστόσο στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι.

 

Καίγεται η Νέα Σαψούντα Πρέβεζας

 

Μεγάλη δύναμη της Πυροσβεστικής επιχειρεί αυτή τη στιγμή σε πυρκαγιά στην Νέα Σαμψούντα Πρέβεζας.

 

Η φωτιά ξέσπασε πριν από λίγη ώρα στην περιοχή κοντά στην εθνική οδό, πίσω από τις εγκαταστάσεις της Δωδώνης.

 

Στο σημείο βρίσκονται αυτή τη στιγμή τουλάχιστον 4 οχήματα της Πυροσβεστικής με 10 Πυροσβέστες ενώ έχει ζητηθεί, σύμφωνα με πληροφορίες και η συνδρομή δυνάμεων της Πυροσβεστικής από κοντινές περιοχές.

 

Εκκενώνεται ο Άγιος Κοσμάς στην Καβάλα

 

Εντολή εκκένωσης εστάλη πριν από λίγο στους κατοίκους του χωριού Άγιος Κοσμάς στην Καβάλα, καθώς το πύρινο μέτωπο εξακολουθεί να μαίνεται στην περιοχή.

 

Με μήνυμα 112 οι κάτοικοι ενημερώθηκαν περί τις 16:35 να εκκενώσουν προς Κεχρόκαμπο και Μακρυχώρι λόγω των διαστάσεων που παίρνει η φωτιά στην περιοχή.

 

Alarm Phone: Εγκλωβισμένοι 250 μετανάστες στον Έβρο

 

Μήνυμα εκτάκτου ανάγκης έλαβε η οργάνωση παροχής στήριξης σε πρόσφυγες Alarm Phone από μετανάστες οι οποίοι αναφέρουν ότι έχουν εγκλωβιστεί σε δύο νησίδες στον Έβρο εξαιτίας των πυρκαγιών που μαίνονται. Όπως αναφέρει η ομάδα αλληλεγγύης, πρόκειται για δύο ομάδες προσφύγων οι οποίες αριθμούν αθροιστικά περίπου 250 άτομα και έχουν εγκλωβιστεί σε δύο νησίδες του ποταμού, τονίζοντας ότι το πύρινο μέτωπο τους πλησιάζει επικίνδυνα και με γοργούς ρυθμούς.

 

Στις φλόγες η λίμνη Υλίκη στη Βοιωτία

 

Ένα ακόμα μέτωπο εκδηλώθηκε στη φλεγόμενη Βοιωτία, αυτή τη φορά πέριξ της λίμνης Υλίκη. Σύμφωνα με ενημέρωση της Πυροσβεστικής, η φωτιά εκδηλώθηκε σε δασική έκταση. Για την κατάσβεσή της έσπευσαν 14 πυροσβέστες, 6 οχήματα και ένα αεροσκάφος.

 

 

 

Εντολές εκκένωσης για Άνω Λιόσια, Γεννηματά και Κανάλα

 

Νωρίτερα, εστάλη μήνυμα σε κατοίκους του Πανοράματος να κατευθυνθούν στα Άνω Λιόσια. 

 

Ποιοι δρόμοι είναι κλειστοί στον Ασπρόπυργο

 

Σε μερική άρση των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων στον Ασπρόπυργο προχώρησε η Αστυνομία. Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στη λεωφόρο ΝΑΤΟ από τον κόμβο Θριασίου έως τη Ζωοδόχου Πηγής και στα δύο ρεύματα και σε Αγίας Σοφίας και λεωφόρο ΝΑΤΟ προς το βουνό.

 

Αντίθετα παραμένει κλειστό το τμήμα της Αττικής Οδού από την περιφερειακή Αιγάλεω έως τα διόδια Ελευσίνας και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

 

Πληροφορίες για άλλους οκτώ νεκρούς στη Δαδιά

 

Πληροφορίες για ακόμα οκτώ νεκρούς στη Δαδιά, που ενδέχεται να είναι επίσης μετανάστες.

 

Φωτιά και στην Κυνουρία - Κινδυνεύει ο οικισμός της Αγίας Σοφίας

 

Φωτιά εκδηλώθηκε  στην περιοχή της Αγίας Σοφίας Κυνουρίας, στο δρόμο Τρίπολης – Άστρους.

 

Στο σημείο επιχειρούν 8 οχήματα της Πυροσβεστικής με 22 πυροσβέστες και 15 άτομα πεζοπόρου τμήματος.

 

Σύμφωνα με την τοπική ενημερωτική ιστοσελίδα arcadiaportal.gr η φωτιά βρίσκεται κοντά στον οικισμό και στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι.

 

Δεκάδες απεγκλωβισμοί στην Αλεξανδρούπολη - Νέα «112»

 

Απεγκλωβίστηκαν τουλάχιστον 40 άτομα από την περιοχή της Αγίας Παρασκευής από πλωτά του λιμενικού και μεταφέρονται στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.

 

Με μήνυμα μέσω του «112» δόθηκε εντολή για εκκένωση ακόμα τεσσάρων οικισμών σε Μάκρη, Δικέλλα, Αγία Παρασκευή και Μεσημβρία.

Αναζωπύρωση νότια των Ψαχνών

 

Νέα αναζωπύρωση στα Ψαψνά με την εστία να κατευθύνεται σε καμμένη έκταση. Όμως, η πυρκαγιά συνεχίζεται σε τρία μέτωπα με κυρίως διάσπαρτες εστίες 

Φωτιά Μακρακώμη Φθιώτιδας

 

Πυρκαγιά σε δασική περιοχή λίγα μέτρα από τα τελευταία σπίτια του χωριού και πήρε αμέσως διαστάσεις σε ένα λόφο, ενώ επεκτείνεται και σε αγροτικές εκτάσεις.

 

Δυνάμεις της Πυροσβεστικής βρίσκονται στην περιοχή και προσπαθούν να ελέγξουν τα μέτωπα που απειλούν ακόμη και αγροικίες αλλά ακόμα είναι σε απόσταση 500 μέτρων περίπου.

 

Ενισχύθηκαν οι δυνάμεις στο μέτωπο του Πολύγυρου Χαλκιδικής

 

Με ενίσχυση των δυνάμεων πυρόσβεσης συνεχίζεται η επιχείρηση κατάσβεσης της πυρκαγιάς που καίει αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Πλατάνι, στη βορειοδυτική Χαλκιδική, στον δήμο Πολυγύρου. Στο σημείο επιχειρούν 30 πυροσβέστες με 14 υδροφόρα οχήματα, δύο ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και από αέρος συνδράμουν δύο ελικόπτερα. Η φωτιά δεν απειλεί κατοικημένες περιοχές.

 

18 οι νεκροί μετανάστες στη Δαδιά

 

Απανθρακωμένοι βρέθηκαν 18 μετανάστες νότια του Άβατα. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Πυροσβεστικής, Γιάννη Αρτοποιό,εγκλωβίστηκαν στο δάσος της Δαδιάς, πλησίον παραπήγματος.

 

Η νέα τραγωδία αυξάνει δραματικά τον αριθμό των νεκρών από τις φετινές πυρκαγιές σε 27, καθώς χθες ένας μετανάστης βρέθηκε νεκρός στη Λευκίμμη Έβρου κι  ένας 80χρονος βοσκός στον Πρόδρομο Βοιωτίας, που προστέθηκαν στα εννέα θύματα του Ιουλίου.

 

Εκκενώσεις προς το Κυριάκι Βοιωτίας

 

Προβληματική παραμένει η διαχείριση με τις δασικές πυρκαγιές στην Βοιωτία, καθώς παρά τη «μάχη» των πυροσβεστών υπάρχουν πολλά σημεία με διάσπαρτες εστίες φωτιάς.

 

Με «112» κλήθηκαν οι κάτοκοι στις περιοχές Σκιπέικα, Μπακράκο, Καραχάλιο και Παναγία Καλαμιώτισσα να εκκενώσουν προς το Κυριάκι.

 

Φωτιά και στο Λαύριο Αττικής

 

Πυρκαγιά ξέσπασε και στο Λαύριο, πίσω από το νεκροταφείο, μετά τις 2 το μεσημέρι αλλά δεν φαίνεται να εμπνέει πλέον ανησυχία στις πυροσβεστικές δυνάμεις

 

Έκλεισε η Αττική Οδός από Ελευσίνα ως περιφερειακή Αιγάλεω

 

Η Τροχαία προχώρησε σε διακοπή κυκλοφορίας στην Αττική Οδό από την περιφερειακή Αιγάλεω έως τα διόδια Ελευσίνας και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

Στις φλόγες εργοστάσια και αποθήκες του Ασπρόπυργου

 

Πυκνοί καπνοί από το μέτωπο στον Ασπρόπυργο, που συνεχίζεται σε τρεις διαφορετικές εστίες, Λάκκα Κατσαρή, Νέα Ζωή και Αμμουδιές, κοντά στη βιομηχανική περιοχή. Φλόγες και κοντά στο Θριάσιο, που αναγκάστηκε να εκκενώσει το πάρκινγκ.

 

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Ασπροπύργο, Μιχάλη Ψωμιάδη, έχουν καεί πέντε αποθήκες και τουλάχιστον δύο εργοστάσια, μεταξύ αυτών αποθήκες με ιδιαίτερα εύφλεκτα υλικά logistics.

Καίγονται σπίτια στη Φυλή

 

Ο γενικός γραμματέας του Δήμου Φυλής, Αργύρης Αργυρόπουλος, δήλωσε (ΕΡΤ) «να σταλεί βοήθεια γιατί καίγονται σπίτια».

 

«Η φωτιά έχει διασπαστεί σε δύο μέτωπα. Το ένα κινείται ανατολικά και το άλλο νότια, στις παρυφές του χωριού» είπε τονίζοντας ότι το θερμικό φορτίο είναι πολύ μεγάλο και η κατάσταση είναι αποπνικτική.

 

«Χρειαζόμαστε πολλά εναέρια μέσα γιατί δεν είναι προσβάσιμη η φωτιά από το έδαφος» πρόσθεσε εκτιμώντας ότι τα πέντε πυροσβεστικά αεροσκάφη δεν επαρκούν.

Κινδύνευσε Μονή

 

Κοντά στην Μονή Κλειστών ξέσπασε πυρκαγιά λίγο μετά τις 12. Άνδρες της ΕΜΑΚ εστάλησαν για να απομακρύνουν μοναχές και πολίτες από το μοναστήρι.

 

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Βασίλης Βαθρακογιάννης, ανέφερε ότι στο μοναστήρι βρίσκονται 50 μοναχές και για προληπτικούς λόγους σπεύδει κλιμάκιο της ΕΛΑΣ και της ΕΜΑΚ.

 

 «Κανονικότητα» η καταστροφή

 

Καταιγιστικές εξελίξεις στα μέτωπα, καθώς από το πρωί εκδηλώθηκαν αρκετές εστίες σε διάφορες περιοχές

 

Από την πρώτη στιγμή του μετώπου στην Αλεξανδρούπολη είδαν το φως της δημοσιότητας καταγγελίες για ανετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού, για αδυναμία στη δασοπυρόσβεση αλλά και καθυστερήσεις σε εναέρια μέσα.

 

 

 

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη