Ταμείο Ανάκαμψης / Αναξιοποίητα κονδύλια ύψους 4,5 δισ ευρώ – Αποκαλυπτική έκθεση


Αναξιοποίητα παραμένουν 4,5 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, όπως αποκαλύπτει σε έκθεσή του το Ινστιτούτο Εναλλακτικών Πολτικών (ΕΝΑ).

 

Ειδικότερα, σύμφωνα με το νέο Focus Report του Παρατηρητηρίου για το Ταμείο Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» και ΕΣΠΑ 2014-2020 / 2021-2027, του Ινστιτούτου ΕΝΑ, παρά τις σημαντικές ανάγκες της ελληνικής οικονομίας, από την επεξεργασία των διαθέσιμων στοιχείων για 161 δανειοδοτήσεις επιχειρήσεων, καταγράφονται σημαντικοί «λιμνάζοντες πόροι».

 

 

 

Σύμφωνα με όσα επισημαίνονται στην ίδια έρευνα, η συνολική λογιστική απορρόφηση από το Ταμείο Ανάκαμψης φτάνει το 22%, ενώ η συνολική πραγματική απορρόφηση υπολογίζεται σε μόλις 8%. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ΕΝΑ επισημαίνει ότι η λογιστική απορρόφηση επί των συνολικών πόρων είναι τουλάχιστον διπλάσια της πραγματικής απορρόφησης.

 

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με το Ινστιτούτο ΕΝΑ η δυναμική που καταγράφεται στην πορεία υλοποίησης του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» είναι η εξής:

 

    Οι λιμνάζοντες πόροι (πόροι που έχει στην άμεση διάθεσή της η χώρα και δεν έχουν ενεργοποιηθεί μέσω δράσεων και προγραμμάτων) παραμένουν ιδιαίτερα υψηλοί και υπολογίζονται στα 4,5 δισ. ευρώ.

    Οι πληρωμές υπολογίζονται σε 6,6 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 4,1 δισ. ευρώ αφορούν σε λογιστικές πληρωμές και μόλις 2,5 δισ. ευρώ αφορούν πραγματικές πληρωμές.

 

Οι κύρια ωφελούμενοι -μέχρι σήμερα- από το δανειακό σκέλος του Σχεδίου μέσω του προνομιακού επιτοκίου, είναι οι μεγάλες επιχειρήσεις και οι επιχειρηματικοί όμιλοι.

 

Από την επεξεργασία των διαθέσιμων στοιχείων για 161 δανειοδοτήσεις επιχειρήσεων από το «Ελλάδα 2.0» προκύπτει ότι:

 

    Το 85,9% του συνολικού ποσού των δανείων αφορά σε δανειοδοτήσεις μεγαλύτερες των 10 εκατ. ευρώ και αντιστοιχεί σε 63 δάνεια τα οποία έχουν λάβει μόλις 36 εταιρείες/όμιλοι.

    Το 8,3% του συνολικού ποσού των δανείων αφορά σε δανειοδοτήσεις από 5 – 10 εκατ. ευρώ και αντιστοιχεί σε 30 δάνεια τα οποία έχουν λάβει 30 εταιρείες.

    Το 5,4% του συνολικού ποσού των δανείων αφορά σε δανειοδοτήσεις από 1 – 5 εκατ. ευρώ και αντιστοιχεί σε 48 δάνεια τα οποία έχουν λάβει 48 εταιρείες.

    Το 0,4% του συνολικού αριθμού των δανείων αφορά σε δάνεια μικρότερα του 1 εκατ. ευρώ και αντιστοιχεί σε 20 δάνεια τα οποία έχουν λάβει μόλις 20 εταιρείες.

 

Λίγο πριν από τη λήξη επιλεξιμότητας

 

 

 

Η συνολική απορρόφηση όλων των Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ 2014 – 2020, πλην του ΠΑΑ, μέχρι 30.09.2023 ήταν 88%. Απαιτείται εντός του υπολειπόμενου διαστήματος του 2023, τελευταία επιλέξιμη χρονιά, η απορρόφηση ενός σημαντικού ποσοστού της τάξης του 12%, που αντιστοιχεί σε περίπου 2,34 δισ. ευρώ κοινοτικής συνδρομής (για το ΠΑΑ απαιτούνται επιπλέον 1,75 δισ. ευρώ).

 

Τα Προγράμματα που χαρακτηρίζονται ως υψηλής επικινδυνότητας απώλειας πόρων είναι:

 

    Πρόγραμμα Υποδομών Μεταφορών και Περιβάλλον (71%)

    Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης απορρόφηση (73%).

    Πρόγραμμα Θάλασσας και Αλιείας (74%)

    Προγράμματα Εδαφικής Συνεργασίας Interreg (76%).

    Περιφερειακό Πρόγραμμα Δυτικής Μακεδονίας (79%).

    Πρόγραμμα Μεταρρύθμισης Δημοσίου Τομέα (80%)

    Περιφερειακό Πρόγραμμα Στερεάς Ελλάδας (89%).

 

 

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη