Γιώργος Γραμματικάκης / Πέθανε ο διακεκριμένος αστροφυσικός, ο διανοούμενος


Πέθανε, σε ηλικία 84 ετών, ο γνωστός Έλληνας φυσικός Γιώργος Γραμματικάκης.

 

O Γιώργος Γραμματικάκης νοσηλευόταν τις τελευταίες μέρες στην Εντατική του ΠαΓΝΗ με αναπνευστική ανεπάρκεια, ωστόσο το πρωί της Τετάρτης κατέληξε.

 

Σπούδασε Φυσική στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στο Imperial College του Λονδίνου.

 

Απέκτησε το διδακτορικό του δίπλωμα το 1973 και η διατριβή του είχε τίτλο «Analysis of some multiparticle final state in 10 and 6 GeV/c K-p interactions».

 

Τον Μάιο του 1962, ύστερα από δικαστική προσφυγή των μελών των ακροδεξιών φοιτητικών παρατάξεων ΣΔΟΕ και ΕΚΟΦ κατά της διοίκησης της Διοικούσας Επιτροπής Συλλόγων του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΔΕΣΠΑ), το δικαστήριο τον διόρισε μέλος του νέου δ.σ της ΔΕΣΠΑ, θέση από την οποία παραιτήθηκε αμέσως καταγγέλοντας σκευωρία.

 

Από το 1982 έως το 2006 που συνταξιοδοτήθηκε και του απονεμήθηκε ο τίτλος του Ομότιμου Καθηγητή, ήταν καθηγητής στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης. Από το 1990 έως το 1996 διατέλεσε πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης.

 

Ο συγγραφέας του εμβληματικού έργου «Η κόμη της Βερενίκης» που γνώρισε στους πολίτες τον άγνωστο κόσμο του σύμπαντος, δεν ήταν μόνο πανεπιστημιακός δάσκαλος αλλά και έντονα πολιτικοποιημένος και σε σύνδεση με την κοινωνία.

 

Το 2014 εκλέχθηκε ευρωβουλευτής με «Το Ποτάμι» και συμμετείχε στην Ομάδα της Προοδευτικής Συμμαχίας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών.

 

Επίσης υπήρξε αντιπρόεδρος στο Δ.Σ της Λυρικής Σκηνής.

 

«Όσο πληθαίνει το σκοτάδι στην Ελλάδα, εμένα με απασχολεί το φως. Το σκοτάδι και το φως είναι μια σύγκριση που διατρέχει τους πολιτισμούς και τις θρησκείες. Το κακό είναι πως στη Φυσική τα όρια δεν είναι σκοτάδι ή φως. Πάμε σιγά σιγά από το φως στο σκοτάδι. Ακόμα και στο πιο βαθύ σκοτάδι υπάρχει λίγο φως. Αυτό αντανακλά την πραγματικότητα. Ποτέ δεν είναι κάτι τελείως μαύρο και ποτέ δεν είναι κάτι τελείως φωτεινό. Νομίζω ότι η φωτεινή πλευρά της ζωής, της τέχνης της επιστήμης είναι αυτή που καταξιώνει την πορεία του ανθρώπου σε έναν τελείως ασήμαντο πλανήτη». Γιώργος Γραμματικάκης, Η Κόμη της Βερενίκης

 

Συγγραφικό έργο

 

Ο Γιώργος Γραμματικάκης έγραψε τα βιβλία:

 

Η κόμη της Βερενίκης, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, Ηράκλειο 2006

 

Κοσμογραφήματα, εκδ. «Πόλις», Αθήνα 1999

 

Η αυτοβιογραφία του φωτός, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης 2006

 

Ένας αστρολάβος του ουρανού και της ζωής, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης 2012

 

 

 

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη