Νέες αποκαλύψεις για το ΟΑΚΑ: Χάθηκε το εγχειρίδιο συντήρησης που είχε αφήσει ο Καλατράβα


Σε δεύτερη μελέτη για το στέγαστρο Καλατράβα προχωρά το Tεχνικό Eπιμελητήριο-Δέκα χρόνια χωρίς οικοδομική άδεια το ΟΑΚΑ

 

Την ώρα που τα ερωτήματα για τα προβλήματα στατικότητας στα στέγαστρα του ΟΑΚΑ εξακολουθούν να πλανώνται και είναι σε εξέλιξη έρευνα από την εισαγγελία, νέες αποκαλύψεις βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

 

Το Mega αποκάλυψε χθες πως το 2004 όταν κατασκευάστηκε το στέγαστρο Καλατράβα δεν είχε οικοδομική άδεια και για αυτό δεν μπορούσε να συντηρηθεί. Χρειάστηκε να περάσουν δέκα ολόκληρα χρόνια για να την αποκτήσει.

 

Χρειάστηκε να περάσουν δέκα ολόκληρα χρόνια για να την αποκτήσει. Ακολούθησαν χρονοβόρες διαδικασίες διαγωνισμών για τη συντήρησή του αλλά τελικά εξαιτίας των οικονομικών ζητημάτων που αντιμετώπιζε η χώρα λόγω των μνημονίων, δεν ολοκληρώθηκαν.

 

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η φθορά στο στέγαστρο Καλατραβα μπορεί να μην είναι ορατή με γυμνό μάτι, αλλά αρκετά σημαντική ώστε να προκαλέσει την πτώση του απροειδοποίητα.

 

Ακολούθησαν χρονοβόρες διαδικασίες διαγωνισμών για τη συντήρησή του αλλά τελικά εξαιτίας των οικονομικών ζητημάτων που αντιμετώπιζε η χώρα λόγω των μνημονίων, δεν ολοκληρώθηκαν.

 

Παράλληλα, σύμφωνα με το Μega, υπήρξε η καταγγελία πως ο Καλιατράβα άφησε στην Αθήνα ένα αναλυτικό εγχειρίδιο συντήρησης, το οποίο όμως οι Αρχές έχασαν.

 

Στη συνέχεια υπογράφεται η σύμβαση συντήρησης των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων με την Hochtief το 2006-2007, μία σύμβαση που εν μέρει μόνο υλοποιείται και από την οποία το ΟΑΚΑ απουσιάζει.

 

Το 2008 -2009 κάνει έλεγχο η εταιρεία Bung και τότε δίνονται αναλυτικές οδηγίες με την μορφή εγχειριδίου στο οποίο προβλέπεται συντήρηση δύο φορές το χρόνο, μία ένα εξάμηνο. Αυτές οι συντηρήσεις δεν γίνονται παρά μόνο το 2014, όταν εγρκίνεται ένα ποσό μερικών εκατομμυρίων για να αντιμετωπισθούν οι ζημιές στο περίφημο «Τείχος των Εθνών».

 

Όταν το ΟΑΚΑ εντάσσεται στο Ταμείο Συνοχής και Ανθεκτικότητας απο την κυβέρνηση, το 2021 προβλέπονται συνολικές δαπάνες ύψους 53,8 εκατομμυρίων ευρώ με 22,3 εκατ. ευρώ να αφορούν στην συντήρηση και επισκευή της στέγης Καλατράβα, μία απόδειξη ότι το κράτος ήξερε διαχρονικά ότι εκεί υπάρχει πρόβλημα . Μάλιστα, πίσω στο 2004, και συγκεκριμένα τον Ιούνιο, ο τότε υπουργός Πολιτισμού, Βαγγέλης Βενιζέλος, είχε πει ότι, «αν ξέραμε ότι ήταν τόσο πολύπλοκο το έργο ίσως και να μην το κάναμε».

 

Το πρόβλημα που υπάρχει το βρήκαν οι Γερμανοί ειδικοί και εναερίτες που ήρθαν την άνοιξη, καθώς υπήρχαν χρήματα πλέον για να πληρωθούν.

 

 

 

Σε δεύτερη μελέτη για το στέγαστρο Καλατράβα προχωρά το Tεχνικό Eπιμελητήριο

 

Σε δεύτερη μελέτη για το στέγαστρο Kαλατράβα στο ΟΑΚΑ προχωρά το Τεχνικό Επιμελητήριο, καθώς η πρώτη διαβιβάστηκε ήδη στο ΤΕΕ.

 

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, η διαδικασία της δεύτερης μελέτης θα κινηθεί με ταχύτατους ρυθμούς, ώστε να ερευνηθούν διεξοδικότερα και να επιβεβαιωθούν ή όχι τα πρώτα στοιχεία.

 

Ήδη η εισαγγελία έχει διατάξει έρευνα σε βάθος 5ετίας, προκειμένου να απαντηθούν τα εξής ερωτήματα:

 

-ποιες ήταν οι εισηγήσεις του κατασκευαστή για τη συντήρηση κι αν τηρήθηκαν;

 

-Υπήρχαν εισηγήσεις (άλλων οργάνων) για περιοδική συντήρηση (κι αν ναι σε ποιους είχαν υποβληθεί) και ποια ήταν η κατάληξή τους;

 

-γιατί έγινε η μελέτη που έδειξε τώρα το πρόβλημα στατικότητας και με ποια αφορμή ξεκίνησε αυτή;

 

Στο μικροσκόπιο μπαίνουν επίσης και τα αδικήματα της έκθεσης σε κίνδυνο και παραβίασης κανόνων οικοδομικής ασφάλειας.

 

 

 

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη