Οι γυναίκες θα έχουν τη δυνατότητα να ψηφίσουν για πρώτη φορά στη σύνοδο επισκόπων, στη Ρώμη την Τετάρτη, καθώς το Βατικανό επιδιώκει να αντιμετωπίσει μερικά από τα πιο ακανθώδη ζητήματα της εκκλησίας σε μια ατζέντα που έχει συγκλονίσει πολλούς συντηρητικούς.
Σε μια άνευ προηγουμένου κίνηση, ο Πάπας Φραγκίσκος ενέκρινε αλλαγές ανοίγοντας το δρόμο για τις γυναίκες να έχουν 54 από τις 365 ψήφους της συνόδου καθώς η εκκλησία χαράζει την πορεία της για το μέλλον.
Η Σύνοδος των Επισκόπων λειτουργεί συμβουλευτικά στον εκάστοτε πάπα.
«Για τις γυναίκες, αυτό είναι ένα εξαιρετικό βήμα προς τα εμπρός», δήλωσε στο Associated Press η María Lía Zervino, διευθύντρια του Παγκόσμιου Γυναικείου Παρατηρητηρίου.
«Όχι μόνο εξαιτίας αυτών των γεγονότων τον Οκτώβριο στη Ρώμη, αλλά επειδή η εκκλησία βρήκε έναν διαφορετικό τρόπο να είναι εκκλησία».
Σύμφωνα με τον Guardian, η σύνοδος των τριών εβδομάδων, κεκλεισμένων των θυρών, φιλοδοξεί να δει εκατοντάδες αντιπροσώπους να εμβαθύνουν σε ορισμένα από τα καίρια ζητήματα που αντιμετωπίζει η εκκλησία, από τον ρόλο των γυναικών μέχρι την ιερατική αγαμία και την ευλογία των ομοφυλοφίλων ζευγαριών.
Οι εργασίες θα ολοκληρωθούν με ψηφοφορία επί συγκεκριμένων προτάσεων που στη συνέχεια θα τεθούν στον πάπα για εξέταση τα επόμενα χρόνια.
Αντί να επικεντρωθεί σε ένα μόνο θέμα, όπως συνήθως, η ατζέντα αυτής της συνόδου θα αντιμετωπίσει το ευρύ ερώτημα του πώς η Καθολική εκκλησία μπορεί να είναι πιο συμπεριληπτική.
Η αλλαγή αντικατοπτρίζεται στη δομή της ψηφοφορίας, με τους λαϊκούς να έχουν επίσης τη δυνατότητα να ψηφίσουν για πρώτη φορά.
«Πιστεύω ότι αυτή η σύνοδος θα είναι διαφορετική από οποιαδήποτε προηγούμενη», είπε ο Γκίμπονς Σακ, η ομάδα του οποίου έχει από καιρό πιέσει για την ισότητα και τη χειροτονία των γυναικών στην Καθολική Εκκλησία.
«Πιστεύω ότι σηματοδοτεί ένα άνοιγμα για τη μετατόπιση του μοντέλου, από ένα που ήταν πολύ οργανωτικά ιεραρχικό σε ένα που είναι λίγο πιο συνεργατικό, παραγωγικό».
Ομάδες καθολικών γυναικών με την ευκαιρία της συνόδου οργανώνουν εκδηλώσεις που κυμαίνονται από αγρυπνίες προσευχής έως πορείες έξω από τη σύνοδο.
Μια κοινοπραξία 45 οργανώσεων υπέρ των μεταρρυθμίσεων ξεκίνησε επίσης μια εναλλακτική σύνοδο, με ομιλητές όπως η πρώην πρόεδρος της Ιρλανδίας Mary McAleese και η δικηγόρος Cherie Blair, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσουν αυτό που περιγράφουν ως δεύτερης κατηγορίας θέση των γυναικών στην εκκλησία.
Ενώ οι γυναίκες είναι ζωτικής σημασίας για μεγάλο μέρος του έργου της εκκλησίας, από τη διδασκαλία σε καθολικά σχολεία μέχρι τη στελέχωση των καθολικών νοσοκομείων, η εκκλησία συνεχίζει να τους απαγορεύει να γίνουν ιερείς ή να έχουν πρόσβαση στις υψηλότερες βαθμίδες εξουσίας.
Ο Πάπας Φραγκίσκος έχει λάβει νέα μέτρα για να αντιμετωπίσει αυτή την ανισορροπία, διορίζοντας αρκετές γυναίκες σε υψηλόβαθμες θέσεις του Βατικανού.
Τις τελευταίες εβδομάδες, προοδευτικοί στους κόλπους της εκκλησίας, εξέφρασαν ελπίδες ότι η σύνοδος θα μπορούσε να συμβάλει καθοριστικά στο να τεθούν οι βάσεις για τις γυναίκες να γίνουν τελικά ιερείς.
Ωστόσο, η ατζέντα για τη σύνοδο, η οποία απαιτεί συγκεκριμένα βήματα για την προώθηση των γυναικών σε ρόλους λήψης αποφάσεων και τη «ριζική ένταξη» των LGBTQ+ Καθολικών και άλλων που έχουν περιθωριοποιηθεί από την εκκλησία, έχει επίσης ενεργοποιήσεις συντηρητικές φράξιες.
Αυτή την εβδομάδα, πέντε συντηρητικοί καρδινάλιοι από όλο τον κόσμο υπέβαλαν πέντε ερωτήσεις στον Πάπα Φραγκίσκο, εκφράζοντας ανησυχίες ότι η σύνοδος σπέρνει σύγχυση όσον αφορά το καθολικό δόγμα σε θέματα όπως η χειροτονία των γυναικών και η εκκλησιαστική εξουσία.
Η απόφαση να επιτραπεί στις γυναίκες να ψηφίσουν στη σύνοδο ήταν επίσης στόχος μιας συντηρητικής καθολικής ομάδας γυναικών με έδρα τις ΗΠΑ.
«Θέλουμε να εκπροσωπούμαστε μόνο από επισκόπους», ανέφερε η Restore Tradition σε μια δήλωση.