Αυτοδιοικητικές εκλογές / Οι νέες προκλήσεις στην Κεντροαριστερά μετά τις νίκες σε Θεσσαλία – Αθήνα


Κωνσταντίνος Σαββόπουλος

 

Η απώλεια πέντε Περιφερειών και των – ειδικής πολιτικής βαρύτητας – Δήμων Αθηναίων και Θεσσαλονίκης, συνιστά την πρώτη βαριά ήττα του συστήματος Μητσοτάκη.

 

Οι ψηφοφόροι της Θεσσαλίας, του Χαλανδρίου και αλλού γύρισαν την πλάτη τους στους κυβερνητικούς εκβιασμούς και στήριξαν τις προοδευτικές υποψηφιότητες ενώ, πλέον, το Μέγαρο Μαξίμου καλείται να ανοίξει διαύλους επικοινωνίας με τους νικητές – αντάρτες σε Ανατολική Μακεδονίας και Θράκη, Βόρειο Αιγαίο, Δυτική Μακεδονία και Ιόνια Νησιά.

 

Οι μετασεισμοί στο νεοδημοκρατικό οικοδόμημα, λόγω του αρνητικού αποτελέσματος, αναμένεται να τεθούν στο ραντάρ του δημοκρατικού αντιπολιτευτικού τόξου που επιθυμεί να καρπωθεί τη δυσαρέσκεια που προκαλεί η κυβερνητική πολιτική.

Οι προοπτικές συνεργασίας στην κεντροαριστερή σκηνή

 

Η χθεσινή εκλογική εικόνα σε Θεσσαλία, Αθήνα και – εν μέρει – στη Θεσσαλονίκη, κατέδειξε ότι η συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων μπορεί να προκαλέσει νικηφόρες δυναμικές. Το μεγάλο ερώτημα, που αιωρείται πάνω από την κεντροαριστερή σκηνή, αφορά τα όρια της συνεργασίας ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ και άλλων δυνάμεων με αντιδεξιό πρόσημο.

 

Οι Στέφανος Κασσελάκης ανέδειξε το συμπέρασμα ότι «να τι κάνει ο προοδευτικός κόσμος όταν ενώνεται. Διώχνει γόνους, ημετέρους, διεφθαρμένους».  Στο Συνέδριο του κόμματος, ωστόσο καλείται να εξειδικεύσει την πρόταση που θα απευθύνει προς το ΠΑΣΟΚ, ενόψει της ευρωπαϊκής κάλπης. Ήδη, πάντως, από τη Χαριλάου Τρικούπη έχει απορριφθεί το σκεπτικό του Χρήστου Σπίρτζη περί κοινής καθόδου με τον ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές.  Την θέση Σπίρτζη, δεν συζητούν καν τα στελέχη της «Ομπρέλας» που είναι αμφίβολο, όμως, αν θα βρίσκονται στους κόλπους του ΣΥΡΙΖΑ και μετά το Συνέδριο του Φεβρουαρίου.

Οι ασκήσεις ισορροπίας του ΠΑΣΟΚ

 

Ο Νίκος Ανδρουλάκης και τα στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη υιοθέτησαν, χθες, πανηγυρικούς τόνους και πίστωσαν στο ΠΑΣΟΚ τον «εκθρονισμό»  των κ.κ. Μπακογιάννη και Αγοραστού. Στους κόλπους του τρίτου τη τάξει κόμματος, στοχεύουν να αξιοποιήσουν τις νίκες των εκλεκτών τους σε Θεσσαλία και Αθήνα (στη Θεσσαλονίκη ο κ. Αγγελούδης στηρίχτηκε από την Νομαρχιακή του ΠΑΣΟΚ, ωστόσο κεντρική στήριξη δεν υπήρξε) για να δώσουν υπόσταση στο σύνθημα ότι «το ΠΑΣΟΚ επιστρέφει» και να ανακτήσουν τα πρωτεία στο φάσμα της Κεντροαριστεράς.

 

Η πάγια τακτική του διμέτωπου, ωστόσο, αποδυναμώνεται και φαντάζει παρωχημένη. Οι νίκες των κ. Κουρέτα και κ. Δούκα οφείλονται και στην απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να στηρίξει τις προοδευτικές υποψηφιότητες, κι αυτή η παράμετρος δεν μπορεί να παρακαμφθεί από την πλευρά του Νίκου Ανδρουλάκη. Σε αυτό το φόντο,  ευδιάκριτη ήταν η προσπάθεια τήρησης ισορροπιών των εκπροσώπων του ΠΑΣΟΚ στα τηλεοπτικά πάνελ. Οι βουλευτές και τα στελέχη εξήραν την συμβολή του Κώστα Ζαχαριάδη στην επικράτηση του Χάρη Δούκα στο Δήμο της Αθήνας, αλλά απέφευγαν να αγγίξουν το πεδίο που περιλαμβάνει την προοπτική ευρύτερων προοδευτικών συνεργασιών.

Το μήνυμα του Παπανδρέου

 

Ηχηρή εξαίρεση αποτέλεσε ο Γιώργος Παπανδρέου. Ο πρώην πρωθυπουργός, με αφορμή την επικράτηση Δούκα, διαπίστωσε ότι «όταν ενώνονται οι προοδευτικές δυνάμεις πίσω από ένα πρόσωπο με γνώσεις και όραμα, μπορεί να γίνει η ανατροπή», ενώ μίλησε για «ένα μεγάλο μήνυμα για τις προοδευτικές δυνάμεις της χώρας».  Το κεντρικό συμπέρασμα είναι ότι η σύμπλευση των προοδευτικών δυνάμεων αποδίδει απτά αποτελέσματα και θέτει τις ηγεσίες των προοδευτικών δυνάμεων προ των ευθυνών τους. Ήδη οι χρήστες στα social media, που δεν ανήκουν σε κομματικούς στρατούς, γράφουν για την ανάγκη ενός διαλόγου ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ με σκοπό τη σύγκληση σε κομβικά θέματα, όπως στην ενίσχυση των εργασιακών δικαιωμάτων, την προστασία των δημόσιων αγαθών, την επίλυση του ζητήματος της στέγασης, την αντιμετώπιση της ακρίβειας και την ενδυνάμωση της Πολιτικής Προστασίας.

 

 

 

 

 

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη