Ανάβουν τα καζάνια στην Π.Ε. Σερρών


Το φθινόπωρο είναι η εποχή που σηματοδοτεί την έναρξη της αποστακτικής περιόδου σε όλη την Ελλάδα. Φίλοι, συγγενείς, παρέες, γλέντια, μουσική και χορός, μεζέδες και άφθονο τσίπουρο, είναι το σύνηθες σκηνικό που ζούμε την περίοδο αυτή στα καζάνια!

Πρόκειται για μια τελετουργία, ο σκοπός της οποίας για τον συμμετέχοντα δεν είναι ούτε να μεθύσει, ούτε να χορτάσει, αλλά να παρατείνει την κοινωνική συναναστροφή και την ευχάριστη διάθεση στο μέγιστο δυνατό. Είναι μια διαδικασία που η ιστορία της χάνεται στα βάθη των αιώνων. Το παραδοσιακό τσίπουρο είναι το απόσταγμα μιας γνήσιας αγροτικής παράδοσης που αποτελεί το αγαπημένο απόσταγμα των Ελλήνων.

Στο Ν. Σερρών, η προετοιμασία των μικρών διήμερων αποσταγματοποιών ξεκίνησε ήδη με εντατικούς ρυθμούς, ούτως ώστε τις επόμενες ημέρες να είναι πανέτοιμοι να «ανάψουν» για μια ακόμη αποστακτική χρονιά τα καζάνια τους, αλλά και να υποδεχθούν τους μικρούς αμπελοκαλλιεργητές του Νομού μας, για να αποστάξουν το δικό τους τσίπουρο.

Οι ημερομηνίες έναρξης της αποστακτικής περιόδου ανά δήμο είναι:

Δήμος Εμ. Παππά Πέμπτη 19 Οκτωβρίου 2023

Δήμος Αμφίπολης Παρασκευή 20 Οκτωβρίου 2023

Δήμος Σερρών Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2023

Δήμος Νέας Ζίχνης Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2023

Δήμος Σιντικής Τετάρτη 25 Οκτωβρίου 2023

Δήμος Βισαλτίας Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2023

Δήμος Ηράκλειας Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2023

«Για μια ακόμη χρονιά ο κλάδος δοκιμάζεται, με την κλιματική αλλαγή να επηρεάζει σημαντικά την παραγωγή των σταφυλιών στο νομό μας. Οι τεράστιες ζημίες που προκλήθηκαν από τις πολλές και συνεχόμενες βροχοπτώσεις την άνοιξη αλλά και η έντονη ξηρασία του καλοκαιριού είχε ως αποτέλεσμα την αισθητή μείωση της παραγωγής. Το κόστος ενέργειας παραμένει σε υψηλά επίπεδα, ενώ η αύξηση των αγαθών συνεχώς αυξάνεται με αποτέλεσμα να επηρεάζει αισθητά και τον κλάδο μας. Σε αυτό το πλαίσιο οι διήμεροι μικροί αποσταγματοποιοί αλλά και οι μικροί αμπελοκαλλιεργητές του νομού Σερρών, δίνουν για μια ακόμη χρονιά ραντεβού με την παράδοση και την μακρόχρονη ιστορία της παραδοσιακής απόσταξης, αφήνοντας στην άκρη τα προβλήματα.

Η χαρά που πηγάζει από τις παρέες και τα γλέντια γύρω από τα καζάνια είναι μοναδική, δίνοντας την αίσθηση ότι σταματάει ο χρόνος σε μια άλλη εποχή. Αυτή τη χαρά αλλά και την παράδοση παλεύουμε να κρατήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις ως σύλλογος.

Ευχόμαστε σε όλο το κόσμο καλή αποστακτική χρονιά και καλά ανταμώματα με υγεία» αναφέρει ο Σύλλογος Αμβυκούχων Αμπελουργών Ν. Σερρών

 

 

 

 

 

 

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη