Oxfam / Η πείνα χρησιμοποιείται ως «πολεμικό όπλο» στην Γάζα


Η πείνα χρησιμοποιείται ως όπλο πολέμου κατά των αμάχων της Γάζας, δήλωσε την Τετάρτη (25/10) η Oxfam, ο φιλανθρωπικός οργανισμός για την καταπολέμηση της φτώχειας, καθώς ανανέωσε την έκκλησή της για να επιτραπεί η είσοδος σε τρόφιμα, νερό, καύσιμα και άλλα απαραίτητα.

 

Ο διεθνής οργανισμός ανέλυσε δεδομένα του ΟΗΕ και διαπίστωσε ότι μόλις το 2 τοις εκατό των τροφίμων που θα είχαν παραδοθεί έχει εισέλθει στη Γάζα από την επιβολή του ολοκληρωτικού αποκλεισμού στις 9 Οκτωβρίου, μετά την επίθεση της Χαμάς και τη σύλληψη ισραηλινών αμάχων ομήρων. Συγκεκριμένα, όπως σημειώνει η Oxfam, ενώ έχει επιτραπεί μια μικρή ποσότητα επισιτιστικής βοήθειας, δεν έχουν παραδοθεί εμπορικές εισαγωγές τροφίμων.

 

«Καθώς η κλιμάκωση της σύγκρουσης επεκτείνεται στη 19η ημέρα της, 2,2 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν τώρα επείγουσα ανάγκη για φαγητό. Πριν από τις εχθροπραξίες, 104 φορτηγά την ημέρα παρέδιδαν τρόφιμα στην πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας, ένα φορτηγό κάθε 14 λεπτά.

 

Παρά το γεγονός ότι 62 φορτηγά βοήθειας επετράπη να εισέλθουν στη νότια Γάζα μέσω της διέλευσης της Ράφα από το Σαββατοκύριακο, μόνο 30 περιείχαν τρόφιμα και σε ορισμένες περιπτώσεις, όχι αποκλειστικά. Αυτό αντιστοιχεί σε μόλις ένα φορτηγό κάθε τρεις ώρες και 12 λεπτά από το Σάββατο» σημιειώνει η ανακοίνωση.

 

Η Sally Abi Khalil, Περιφερειακή Διευθύντρια Μέσης Ανατολής της Oxfam, δήλωσε: «Η κατάσταση δεν είναι τίποτα λιγότερο από φρικτή. Πού είναι η ανθρωπότητα; Εκατομμύρια άμαχοι τιμωρούνται συλλογικά, δεν μπορεί να δικαιολογηθεί η χρήση της πείνας ως “πολεμικού όπλου”. Οι παγκόσμιοι ηγέτες δεν μπορούν να συνεχίσουν να κάθονται και να παρακολουθούν, έχουν την υποχρέωση να δράσουν και να δράσουν τώρα».

 

Και πρόσθεσε: «Κάθε μέρα η κατάσταση χειροτερεύει. Τα παιδιά βιώνουν σοβαρό τραύμα από τον συνεχή βομβαρδισμό, το πόσιμο νερό τους είναι μολυσμένο και σύντομα οι οικογένειες μπορεί να μην μπορούν να τα ταΐσουν και αυτά. Πόσο ακόμη να αντέξουν οι κάτοικοι της Γάζας;»

 

Στη συνέχεια σημειώνει τα εξής:

 

«Το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο (ΔΑΔ) απαγορεύει αυστηρά τη χρήση της ασιτίας ως μεθόδου πολέμου και καθώς η κατοχική δύναμη στη Γάζα, το Ισραήλ δεσμεύεται από τις υποχρεώσεις του ΔΑΔ να παρέχει τις ανάγκες και την προστασία του πληθυσμού της Γάζας. Το 2018, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε το ψήφισμα 2417, το οποίο καταδίκασε ομόφωνα τη χρήση της πείνας εναντίον αμάχων ως μέθοδο πολέμου και κήρυξε οποιαδήποτε άρνηση πρόσβασης ανθρωπιστικής βοήθειας που είναι παραβίαση του διεθνούς δικαίου

 

Γίνεται οδυνηρά σαφές ότι η εξελισσόμενη ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα ταιριάζει απόλυτα με την απαγόρευση που καταδικάζεται στο ψήφισμα.

 

Το καθαρό νερό έχει σχεδόν εξαντληθεί. Υπολογίζεται ότι μόνο τρία λίτρα καθαρού νερού είναι πλέον διαθέσιμα ανά άτομο – ο ΟΗΕ είπε ότι τουλάχιστον 15 λίτρα την ημέρα είναι απαραίτητο για τους ανθρώπους που βρίσκονται στις πιο οξείες ανθρωπιστικές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης ως ελάχιστο.

 

Τα αποθέματα εμφιαλωμένου νερού εξαντλούνται και το κόστος του εμφιαλωμένου νερού έχει ήδη ξεπεράσει τα όρια μιας μέσης οικογένειας της Γάζας, με τις τιμές να πενταπλασιάζονται σε ορισμένα μέρη. Ένας εκπρόσωπος της Υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNWRA) επεσήμανε ότι μέρος της επισιτιστικής βοήθειας που επιτρέπεται – ρύζι και φακές – είναι άχρηστη, επειδή οι άνθρωποι δεν έχουν καθαρό νερό ή καύσιμα για να τις προετοιμάσουν.

 

Μια σειρά αεροπορικές επιδρομές΄’εχουν καταστρέψει ή προκαλέσει ζημιές σε πολλά αρτοποιεία και σούπερ μάρκετ. Αυτά που είναι ακόμα λειτουργικά, δεν μπορούν να καλύψουν την τοπική ζήτηση για φρέσκο ψωμί και κινδυνεύουν να κλείσουν λόγω της έλλειψης βασικών ειδών όπως αλεύρι και καύσιμα. Ο μοναδικός λειτουργικός μύλος σίτου της Γάζας είναι περιττός λόγω των διακοπών ρεύματος. Η Παλαιστινιακή Αρχή Υδάτων λέει ότι η παραγωγή νερού στη Γάζα είναι τώρα μόλις στο 5 τοις εκατό της κανονικής της συνολικής λειτουργίας, η οποία αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω, εκτός εάν οι εγκαταστάσεις ύδρευσης και αποχέτευσης προμηθευτούν με ηλεκτρισμό ή καύσιμα για να ξαναρχίσει τη δραστηριότητά της.

 

Συγκεκριμένα, τα βασικά είδη διατροφής, όπως το αλεύρι, το λάδι και η ζάχαρη, εξακολουθούν να αποθηκεύονται σε αποθήκες που δεν έχουν καταστραφεί. Όμως, καθώς πολλά από αυτά βρίσκονται στην πόλη της Γάζας, αποδεικνύεται φυσικώς αδύνατη η παράδοση αντικειμένων λόγω έλλειψης καυσίμων, κατεστραμμένων δρόμων και του κινδύνου από αεροπορικές επιδρομές.

 

Η διακοπή ρεύματος έχει επίσης διαταράξει τον εφοδιασμό τροφίμων επηρεάζοντας την ψύξη, την άρδευση των καλλιεργειών και τις συσκευές επώασης των καλλιεργειών. Περισσότεροι από 15.000 αγρότες έχουν χάσει τη φυτική τους παραγωγή και 10.000 κτηνοτρόφοι έχουν μικρή πρόσβαση σε ζωοτροφές, με πολλούς να έχουν χάσει τα ζώα τους. Η πολιορκία, σε συνδυασμό με τις αεροπορικές επιδρομές, έχει καταστρέψει την αλιευτική βιομηχανία με εκατοντάδες ανθρώπους που βασίζονται στην αλιεία να χάνουν την πρόσβαση στη θάλασσα.

 

Η Oxfam προτρέπει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και τα κράτη μέλη του ΟΗΕ να δράσουν άμεσα για να αποτρέψουν την περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης. Καλεί για άμεση κατάπαυση του πυρός, ανεμπόδιστη, ισότιμη πρόσβαση σε ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας για ανθρωπιστική βοήθεια και όλα τα απαραίτητα τρόφιμα, νερό, ιατρικά μέσα και καύσιμα για την κάλυψη των αναγκών του πληθυσμού».

 

 

 

 

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη