Όταν η “αντιπλημμυρική προστασία” μάς φέρνει πιο κοντά στις πλημμύρες


Για το πετσόκομμα των μεγάλων δέντρων στις όχθες του Αγγίτη (από την έξοδο του φαραγγιού ως την παλιά γέφυρα της Αγγίστας), που ξεσήκωσε πολλές και έντονες αντιδράσεις - διαμαρτυρίες, η Κίνηση Πολιτών Σερρών "γη & ελευθερία" επισημαίνει:

 

          Υπό την ψυχολογική/συναισθηματική φόρτιση που προκάλεσαν οι πλημμύρες και, κυρίως, η καταστροφική διαχείρισή τους από την κυβέρνηση, βρίσκονται σε εξέλιξη σε όλη την Ελλάδα σχέδια “αντιπλημμυρικής προστασίας”, που δεν έχουν καμία σχέση με αυτό που δηλώνει ο τίτλος τους.

Απεναντίας, πρόκειται για χρηματοδοτήσεις έργων τα οποία αποτελούν χαριστική βολή σε όσους φυσικούς παράγοντες λειτουργούν ακόμη σαν αναχώματα ανάσχεσης/επιβράδυνσης των πλημμυρικών ροών.

 

          Τα μεγάλα δέντρα (πλατάνια, καρυδιές κ.ά.) που κόπηκαν χωρίς διάκριση στις όχθες του Αγγίτη -λεηλατήθηκαν, στην ουσία, για πώληση ξυλείας- αποτελούσαν έναν τέτοια ανασχετικό/επιβραδυντικό παράγοντα σε περίπτωση πλημμύρας. Η κοπή τους συνιστά μια απαράδεκτη πράξη, η οποία αυξάνει τον κίνδυνο για καταστροφικά αποτελέσματα. Το χειρότερο, ωστόσο είναι ότι αυτό το έργο -όπως και δεκάδες παρόμοια σε όλη τη χώρα- σχεδιάστηκε από υπηρεσίες τις Περιφερειακής Ενότητας Σερρών, με τη σύμφωνη γνώμη, προφανώς, του Δασαρχείου Σερρών και χρηματοδοτήθηκε από τον προϋπολογισμό της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας, από τη φορολογία των Ελλήνων πολιτών, δηλαδή.

 

          Βασικά έργα για την αντιμετώπιση πλημμυρικών ροών αποτελούν τα έργα ορεινής υδρονομίας (φράγματα, φυτοτεχνικές εργασίες στον άνω ρου χειμάρρων και ποταμών) με σκοπό την συγκράτηση του όγκου των υδάτων και την ανακοπή ταχύτητας ροής τους, έτσι ώστε να κατεβαίνουν στα χαμηλά κατά το δυνατόν μικρότερες ποσότητες  νερού και με μειωμένη την ορμητικότητά τους.

Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι δεν απαιτούνται έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και στα χαμηλά.

Μα σε καμιά περίπτωση αυτό που συνέβη στον Αγγίτη δε μπορεί να χαρακτηριστεί ως τέτοιο.

Εκτός από την ολοκληρωτική λεηλασία των μεγάλων δέντρων -πολλά από αυτά αιωνόβια- που κόπηκαν με κίνητρο την εμπορική διάθεσή τους στην αγορά ξυλείας, τα “άχρηστα” για το εμπόριο κλαδιά τους είτε έπεσαν/πετάχτηκαν στην κοίτη του ποταμού είτε εγκαταλείφθηκαν στα πρανή της όχθης του, με βέβαιο τον κίνδυνο, σε περίπτωση πλημμύρας, να παρασυρθούν και να φράξουν τη ροή του ποταμού ή τις καμάρες της παλιάς γέφυρας.

 


Καλούμε τις αρμόδιες υπηρεσίες της Αντιπεριφέρειας (Υποδ/νση Τεχνικών Έργων Π.Ε. Σερρών) και Αποκεντρωμένης Διοίκησης (Δασαρχείο Σερρών) να εγκαταλείψουν το σχεδιασμό και εκτέλεση τέτοιων ψευδώνυμων και ψευδεπίγραφων “αντιπλημμυρικών έργων” και να επικεντρωθούν στα βασικά με σεβασμό στο περιβάλλον και, προπαντός, μακριά από την λογική της αγοράς, που ωφελεί μόνο τις τσέπες των επιτήδειων και καπάτσων “εμπλεκόμενων”.  

 

 Οι φωτογραφίες από ανάρτηση του Ioannis Zalidas

 

 

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη