Χριστίνα Γρηγορέα / Πώς να ξεπεράσετε τη μελαγχολία των γιορτών


Χριστίνα Γρηγορέα

 

Στις ευχές που ανταλλάσσουν οι άνθρωποι αυτές τις μέρες των γιορτών υπάρχει μια κοινωνική πίεση χαράς, αγάπης, ευτυχίας.

 

Τις μέρες αυτές κάποιοι άνθρωποι αισθάνονται ακόμα πιο έντονα και καταπιεσμένα θλιμμένοι εξαιτίας αυτής της κοινωνικής επιταγής.

 

Πολλοί πιέζονται να δείχνουν χαρά, άλλοι αποφεύγουν συναναστροφές, αλλά το τελικό επιστέγασμα είναι ότι οι μέρες αυτές για κάποιους είναι εφιάλτης.

 

Αυτό που είναι σημαντικό να θυμόμαστε σε κάθε περίπτωση είναι ότι όσο «καλά» και να φαίνονται όλοι γύρω μας, ο καθένας για τα δικά του δεδομένα περνά τα δικά του ζόρια, τις δικές του δυσκολίες.

 

Οι γιορτές έτσι και αλλιώς, εκτός από συναισθήματα χαράς φέρνουν και άγχος, δυσφορία, ανασφάλεια και αλλά πολλά συναισθήματα. Έτσι όμως είναι η ζωή όλη. Με τα θετικά να εναλλάσσονται με αρνητικά.

 

Το πιο σημαντικό να θυμόμαστε είναι ότι δεν είναι υποχρεωτικό να νιώθουμε την απόλυτη ευτυχία τις μέρες αυτές. Μπορούμε να φέρουμε «παρέα» τα συναισθήματα που προϋπήρχαν, πλάι στο Χριστουγεννιάτικο δέντρο, μαζί στο οικογενειακό τραπέζι.

 

Η αποδοχή είναι κλειδί για να είμαστε ήρεμοι τις μέρες αυτές. Δεν χρειάζεται να νιώθουμε ότι θα πρέπει να αποφύγουμε συνευρέσεις επειδή δεν είμαστε στα καλύτερά μας ούτε να στενοχωριόμαστε που η χρονιά που φεύγει δεν ήταν όσο καλή θα θέλαμε.

 

Ας αφήσουμε στην άκρη τις προσδοκίες γιατί τελικά αυτές μας εγκλωβίζουν.

 

Αυτές μας ταλαιπωρούν και μας αφήνουν να προσπαθούμε να καταπιέζουμε αρνητικά συναισθήματα και να επιβάλουμε μια τοξική θετικότητα ιδιαίτερα φορτισμένη.

 

Αποδοχή λοιπόν. Ο καθένας περνά καλά με τον δικό του τρόπο. Και αν δεν νιώθουμε χαρα δεν χρειάζεται να δείχνουμε χαρα. Ακόμα και με Χριστουγεννιάτικο στολισμό. Ας αφήσουμε τον εαυτό μας να είναι όπως θέλει να είναι.

 

Και αν χρειαστεί ας το εξηγήσουμε και σε τρίτους. Και πιστέψτε με αυτό δεν υποδηλώνει κάποιο πρόβλημα. Περισσότερο προβληματικό είναι να μην νιώθουμε άνετα με όλα μας τα συναισθήματα και να προσπαθούμε να φορέσουμε την «μάσκα» των γιορτών.

 

Αυτό ναι είναι τοξικό. Και καταπιεστικό. Ενώ η αποδοχή θα μας φερει ηρεμία. Και σε αυτή την ηρεμία θα είμαστε σίγουρα καλύτερα! Σε αυτές τις γιορτές λοιπόν ας φέρουμε όλα μας τα χρώματα. Έτσι θα τις χαρούμε περισσότερο σίγουρα.

 

    Χριστίνα Γρηγορέα, Msc, Ψυχολογος – Ψυχοθεραπεύτρια CBT – EMDR

 

 

 

 

 

 

 

 

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη