Έρευνα / Η υποχονδρίαση συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου


Η υποχονδρίαση συνδέεται με 84% υψηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου και τετραπλάσιο κίνδυνο αυτοκτονίας, σύμφωνα με νέα σουηδική μελέτη.

 

Τα ευρήματα της μελέτης, όπως αναφέρει η ΕΡΤ, σημείωσαν οι ερευνητές, υποδηλώνουν την ανάγκη για περισσότερο κλινικό έλεγχο και θεραπεία της υποχονδρίασης, γνωστής και ως διαταραχή άγχους ασθένειας.

 

Προηγούμενες έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι οι άνθρωποι που έχουν διαγνωστεί με ψυχικές διαταραχές έχουν περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν σε νεότερη ηλικία από ό,τι τα άτομα χωρίς τις διαταραχές αυτές.

 

Πριν από περίπου ένα χρόνο, οι ερευνητές άρχισαν να συγκεντρώνουν δεδομένα από διάφορα πληθυσμιακά μητρώα της Σουηδίας από το 1997 έως το 2020. Εντόπισαν 4.129 άτομα που είχαν διαγνωστεί με υποχονδρίαση και τα συνέκριναν με μια ομάδα 10 ατόμων που δεν έπασχαν από την πάθηση αλλά ήταν του ιδίου φύλου, είχαν γεννηθεί την ίδια χρονιά και διέμεναν στον ίδιο νομό.

 

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «JAMA Psychiatry», διαπίστωσε ότι τα άτομα που διαγνώστηκαν με υποχονδρίαση είχαν 84% περισσότερες πιθανότητες από τα άτομα χωρίς τη διαταραχή, να πεθάνουν από δεκάδες παθήσεις: καρδιακές, αιματολογικές, πνευμονικές παθήσεις, καθώς και από αυτοκτονία.

 

Ο κίνδυνος θανάτου από αυτοκτονία μεταξύ των ατόμων με τη διαταραχή ήταν τέσσερις φορές υψηλότερος σε σχέση με τα άτομα χωρίς την πάθηση. Επιπλέον, τα συνολικά ποσοστά θανάτου ήταν υψηλότερα στα άτομα με υποχονδρίαση- 8,5 έναντι 5,5 ανά 1.000 ανθρωποέτη.

 

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι η υποχονδρίαση μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα ζωής- οι άνθρωποι χωρίς υποχονδρίαση ήταν πιο πιθανό να είναι μορφωμένοι, παντρεμένοι και να βγάζουν περισσότερα χρήματα από τα άτομα με τη διαταραχή.

 

Η πλειονότητα των ατόμων με υποχονδρίαση διαγνώστηκε με τουλάχιστον μία επιπλέον ψυχιατρική διαταραχή (κυρίως άγχος και κατάθλιψη) σε σχέση με την ομάδα χωρίς υποχονδρίαση (86% έναντι 20%).

 

«Συνολικά, τα ευρήματα αυτά καταδεικνύουν ένα παράδοξο, σύμφωνα με το οποίο τα άτομα με υποχονδρίαση έχουν αυξημένο κίνδυνο θανάτου παρά τους φόβους τους για ασθένεια και θάνατο. Σε αυτή τη μελέτη, οι περισσότεροι θάνατοι θα μπορούσαν να ταξινομηθούν ως δυνητικά αποτρέψιμοι. Η απόρριψη των σωματικών συμπτωμάτων αυτών των ατόμων ως φανταστικών μπορεί να έχει ολέθριες συνέπειες», έγραψαν οι συγγραφείς.

 

Η υποχονδρίαση θεωρείται ότι υποδιαγιγνώσκεται στη Σουηδία, με μόνο περίπου 4.000 περιπτώσεις να έχουν καταγραφεί μέσα σε δύο δεκαετίες. Οι ερευνητές της μελέτης σημείωσαν επίσης ότι δεν έλαβαν στοιχεία από την πρωτοβάθμια περίθαλψη, το περιβάλλον όπου διαγιγνώσκεται η πλειονότητα των περιπτώσεων υποχονδρίασης.

 

Πηγή: Medscape, Washington Post, ΕΡΤ

 

 

 

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη