Αγρότες / Υπαναχωρεί μερικώς η ΕΕ μετά τις οργισμένες διαδηλώσεις στις Βρυξέλλες


Ολοκληρώθηκε η συνάντηση των υπουργών Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο επίκεντρο της οποίας βρέθηκαν οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για παραχωρήσεις στους αγρότες, συμπεριλαμβανομένης της απλούστευσης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής του μπλοκ, με τη μείωση των επιθεωρήσεων στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις και την εξαίρεση των μικρών αγροτών από ορισμένους περιβαλλοντικούς κανόνες.

 

Το Συμβούλιο υπουργών Γεωργίας της ΕΕ πραγματοποιήθηκε ενώ οι Βρυξέλλες τελούσαν υπό παράλυση λόγω των μπλόκων από εκατοντάδες τρακτέρ και των χιλιάδων αγροτών που διαμαρτύρονταν. Μαζί με τους Βέλγους αγρότες διαδήλωσαν σήμερα, Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου, συνδικάτα από την Ισπανία, την Πορτογαλία, την Ιταλία και τη Γερμανία. Μάλιστα, αντιπροσωπεία αγροτών έγινε δεκτή από τη βελγική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μετά τη συνάντηση των υπουργών Γεωργίας της ΕΕ.

 

Η ΕΕ έχει ήδη υπαναχωρήσει σε διάφορα μέρη του εμβληματικού σχεδίου της για την πράσινη συμφωνία, σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τις αντιδράσεις των αγροτών, καταργώντας τις αναφορές στις γεωργικές εκπομπές από τον οδικό χάρτη για το κλίμα του 2040, αποσύροντας έναν νόμο για τη μείωση της χρήσης φυτοφαρμάκων και καθυστερώντας έναν στόχο για τους αγρότες να αφήνουν κάποια εδάφη σε αγρανάπαυση για τη βελτίωση της βιοποικιλότητας.

 

Το μπλοκ εισήγαγε επίσης διασφαλίσεις για να σταματήσει τις ουκρανικές εισαγωγές που κατακλύζουν την αγορά, στο πλαίσιο ενός καθεστώτος χωρίς δασμούς που θεσπίστηκε μετά την εισβολή της Ρωσίας το 2022.

 

Η Κομισιόν έχει προτείνει την εξαίρεση και για το 2024 από την υποχρεωτικότητα του μέτρου της αγρανάπαυσης, που απορρέει από την Πράσινη Συμφωνία και την ΚΑΠ, ενώ έχει αναγνωρίσει τις πολλαπλές προκλήσεις σε ένα ευρύτερο πεδίο γεωπολιτικής αστάθειας και το αυξημένο κόστος παραγωγής που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κλάδος.

 

Στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο επίτροπος Γεωργίας, Γιάνους Βοϊτσεκόφσκι, μετά το πέρας του συμβουλίου, υποστήριξε ότι αιτία για την αύξηση των εισαγωγών στην ΕΕ ήταν «η ρωσική επιθετικότητα». Από την πλευρά του, ο προεδρεύων στο συμβούλιο, Βέλγος υπουργός Γεωργίας, Νταβίντ Κλαρινβάλ, κατήγγειλε τη Ρωσία και τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν, ότι χρησιμοποιούν τα σιτηρά ως όπλο πολέμου με στόχο την αποσταθεροποίηση.

 

 

 

 

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη