Γάμος ομόφυλων ζευγαριών / «Ναι» επί της αρχής στο νομοσχέδιο, με ευρύτατη πλειοψηφία


Τον δρόμο για την Ολομέλεια της Βουλής παίρνει το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, αφού εξασφάλισε ευρύτατη πλειοψηφία επί της αρχής στις αρμόδιες επιτροπές του κοινοβουλίου.

 

Συγκεκριμένα, «ναι» στο νομοσχέδιο δήλωσαν Νέα Δημοκρατία, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Νέα Αριστερά και Πλεύση Ελευθερίας, ενώ καταψήφισαν ΚΚΕ και η ακροδεξιά πτέρυγα της αντιπολίτευσης Ελληνική Λύση, Νίκη και Σπαρτιάτες.

 

Οι φορείς που κλήθηκαν να διατυπώσουν τις θέσεις τους για το νομοσχέδιο, στην πλειοψηφία τους στήριξαν τη νομοθετική πρωτοβουλία. «Το νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο έρχεται ως επιστέγασμα των διεκδικήσεων της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας για νομική ισότητα στις οικογενειακές σχέσεις» τόνισε η συντριπτική πλειονότητα των φορέων που κατέθεσαν τις απόψεις τους στο σχέδιο νόμου για την ισότητα στον πολιτικό γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.

 

Παράλληλα, σημείωσαν ότι δεν επιτυγχάνεται η πλήρης άρση όλων διακρίσεων, καθώς ορισμένες διατάξεις χρειάζονται τροποποίηση, ώστε το νομοσχέδιο να είναι ακόμη πιο συμπεριληπτικό, δημιουργώντας ουσιαστικό πλαίσιο ισονομίας και ίσης μεταχείρισης.

 

Ειδικότερα, η συντριπτική πλειονότητα των φορέων προτείνει:

 

    την αναγνώριση του δικαιώματος γάμου με ταυτόχρονη δυνατότητα αναγνώρισης γονεϊκών δικαιωμάτων, ανεξάρτητα από τυχόν μεταγενέστερη τεκνοθεσία μέσω της δικαστικής οδού προκειμένου για την ίδρυση συγγένειας.

    την αναγνώριση του τεκμηρίου γονεϊκότητας για τέκνα εντός γάμου ή εντός συμφώνου συμβίωσης, καθώς και τη δυνατότητα επέκτασης του δικαιώματος συμβολαιογραφικής εκούσιας αναγνώρισης τέκνων για τα εκτός γάμου τέκνα

    τη νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου τρανς γονέα, τη μεταβολή του καταχωρισμένου φύλου του τρανς γονέα στις ληξιαρχικές πράξεις του και τη μεταβολή ακολούθως των ληξιαρχικών πράξεων των τέκνων του, ώστε να αποφεύγονται διαφοροποιήσεις ανάμεσα στις ληξιαρχικές εγγραφές γονέα-τέκνου.

    την επέκταση της δυνατότητας ΙΥΑ (Ιατρικώς Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή) στη χώρα μας σε όλα τα πρόσωπα ανεξαρτήτως φύλου.

 

Κατά του νομοσχεδίου δήλωσε μόνο η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδος και η Ανώτατη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων, κάνοντας λόγο για αντισυνταγματικό νομοσχέδιο ενώ ανέφεραν ότι πρόκειται για μέσο εμπορευματοποίησης της τεκνοθεσίας.

 

Υπενθυμίζεται ότι το νομοσχέδιο θα συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής στις 14 και 15 Φεβρουαρίου.

 

 

 

 

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη