ΜέΡΑ25 Σερρών για 8 Μαρτίου: Μονίμως ανεπαρκείς οι πολιτικές ισότητας


Μια μέρα το χρόνο δεν είναι αρκετή

Οι κρατικές πολιτικές για την ισότητα των φύλων και τα έμφυλα ζητήματα εξακολουθούν να προκαλούν ανησυχίες.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη μπορεί να επαίρεται ότι το 2021 δημιούργησε χαρτοφυλάκιο σε επίπεδο υφυπουργού με αρμοδιότητα την ισότητα, τη δημογραφική πολιτική και την οικογένεια. Η αναβάθμιση ωστόσο της γραμματέως σε υφυπουργό δεν μπόρεσε να κρύψει την υποβάθμιση των πολιτικών της κυβέρνησης για την ισότητα των φύλων.

Οι προθέσεις της κυβέρνησης είναι να συνδέσει το δημογραφικό ζήτημα και τη μητρότητα με τις ελευθερίες των γυναικών και κυρίως την αυτοδιάθεση του σώματος. Να εντάξει τις πολιτικές ισότητας στην ομπρέλα των πολιτικών για την οικογένεια και την κοινωνική συνοχή.

Να σημειώσουμε ότι στο σύνολο των 300 βουλευτών οι γυναίκες είναι 69. Αντίστοιχα στις αυτοδιοικητικές εκλογές εξελέγησαν μόνο 22 γυναίκες δήμαρχοι ( μία είναι και η δική μας δήμαρχος κ.Βαρβάρα Μητλιάγκα) στους 332 δήμους της χώρας, ένα ποσοστό που δεν ξεπερνά το 7%. Μάλιστα, όσον αφορά τις Περιφέρειες, καμία γυναίκα δεν εξελέγη περιφερειάρχης.

Ως ΜέΡΑ25, θεωρούμε πως η 8η Μαρτίου είναι απλά η αφορμή για να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε και να διεκδικούμε, δικαιώματα για τις γυναίκες που για τους άντρες είναι απλά αυτονόητα.

Απαιτούμε:

• Δημιουργία πλαισίου, που θα εξασφαλίσει ποσόστωση στην εκπροσώπηση των γυναικών στα κοινωνικά και πολιτικά κέντρα λήψης αποφάσεων ξεκινώντας από την κοινοτική δομή έως τη βουλευτική και την κυβερνητική.

• Δημιουργία πλαισίου, που θα εξασφαλίσει ποσόστωση στην προώθηση των γυναικών σε θέσεις ευθύνης στην οικονομική δραστηριότητα και εξουσία, στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα.

• Υιοθέτηση πολιτικών και κινήτρων που θα απεγκλωβίζουν τις γυναίκες από τον συστημικά προορισμένο ρόλο τους στο νοικοκυριό με στόχο τον διαμοιρασμό των ευθυνών μεταξύ των φύλων στη φροντίδα της οικογένειας, την αναγνώριση των οικιακών ως απλήρωτης εργασίας και την ανάπτυξη πλαισίου, που θα φέρουν τους άντρες να συμμετέχουν και να συμβάλλουν ισόποσα και υπεύθυνα στο νοικοκυριό, την οικογένεια και την ανατροφή των παιδιών, μέσω κοινωνικής ενημέρωσης, παροχής αδειών γέννας και παιδιών και άλλων εργασιακών και κοινωνικών κινήτρων.

• Ειδική στήριξη για τη μονογονεϊκή οικογένεια, που περιλαμβάνει οικονομική ενίσχυση και κοινωνική βοήθεια, όπως περισσότερες άδειες γονέα και παροχή από το κράτος δωρεάν υπηρεσιών φύλαξης παιδιών/νηπιαγωγείο.

• Δημιουργία μονάδων ψυχολογικής στήριξης για τις γυναίκες και Λοατκι+ θύματα σε όλα τα πλάτη της επικράτειας, σε κάθε μικρή κοινότητα, στους δήμους, στα πανεπιστήμια και τα σχολεία, ώστε να είναι άμεσα προσβάσιμες και ουσιαστικές.

• Δημιουργία κρατικών και κοινωνικών δομών στήριξης (σίτισης-στέγασης) για άτομα που υφίστανται κοινωνικό αποκλεισμό εξαιτίας του σεξουαλικού τους προσανατολισμού ή της ταυτότητας φύλου τους.

• Μέριμνα για οικονομική ενίσχυση και πλήρη ασφαλιστική κάλυψη των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας ώστε να αντιμετωπίσουν τις ανάγκες τους αξιοπρεπώς και να μπορέσουν να ανεξαρτητοποιηθούν από τον θύτη όταν αυτός βρίσκεται στο κλειστό οικογενειακό περιβάλλον. Δωρεάν πλήρη νομική υποστήριξη για την ένδικη αντιμετώπιση του θύτη καθώς και για τη διαδικασία λύσης του μεταξύ τους γάμου εάν υπάρχει.

• Νομοθέτηση της άδειας περιόδου και διευκόλυνση πρόσβασης σε προϊόντα υγιεινής με μείωση του ΦΠΑ και δωρεάν παροχή σε δημόσιες δομές και υπηρεσίες.

• Αναγνώριση του όρου γυναικοκτονία και συμμόρφωση με την Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης.

ΜέΡΑ25 Σερρών

 

 

 

 

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη