Αναπαράσταση του Κρς στο Αχλαδοχώρι την Κυριακή- Μια γιορτή αφιερωμένη αποκλειστικά στις γυναίκες


Για να γιορτάσουν, αλλά και να μάθουν για το Κρς, καλεί τον κόσμο ο Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Αχλαδοχωρίου, την Κυριακή 24 Μαρτίου, στις 5 το απόγευμα, στο χώρο του συλλόγου.

 

Πρόκειται για μια γιορτή, στην οποία παρουσία έχουν μόνο οι γυναίκες και πάντα σε σκεπασμένο χώρο. Πρόσφατα στοιχεία από την συνεχή έρευνα του Συλλόγου, υποστηρίζουν πως σύμφωνα με την τοπική λαϊκή παράδοση, η γιορτή γίνεται εις ανάμνηση της θαυματουργού ίασης του αυτοκράτορα Κωνσταντίνου, όταν λόγο βαριάς ασθένειας, τον έφεραν σε επαφή με τον Τίμιο Σταυρό.

 

Μετά από αυτό, ακολούθησε εορταστικός χορός από την μητέρα του Αγιά Ελένη.

Τον χορό αυτό και την προσευχή της Αγίας Ελένης στον Σταυρό τιμά και αναπαριστά αυτή η γιορτή.

 

Με την πάροδο των ετών, το γεγονός ότι ο αυτοκράτορας στάθηκε ξανά όρθιος, συνδυάστηκε με την αναστήλωση των εικόνων και την Κυριακή της Ορθοδοξίας.

 

Αναπαράσταση αυτής της γιορτής και του τελετουργικού, που ποτέ δεν σταμάτησε, θα έχετε την ευκαιρία να το δείτε την Κυριακή 24 Μαρτίου.

 

Στον χώρο θα υπάρχει μπουφές με νηστίσιμα τοπικά παραδοσιακά εδέσματα, ποτό και είναι καλοδεχούμενη η οποιαδήποτε προσφορά κερασμάτων από τον κόσμο, τηρώντας το κατά παράδοση τυπικό, της αμοιβαίας προσφοράς.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη