Πώς ο Αρχιμανδρίτης εξαπατούσε τους πιστούς


Ο Αρχιμανδρίτης και οι συνεργοί του παρουσίαζαν πλαστές επιστολές σε πιστούς, που έφεραν πλαστές σφραγίδες και διακριτικά ακόμα και του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Σάλο έχει προκαλέσει η υπόθεση 68χρονου Αρχιμανδρίτη στη Θεσσαλονίκη, ο οποίος κατηγορείται για απάτη άνω του 1 εκατομμυρίου ευρώ στις πλάτες πιστών.

 

Όπως διαπίστωσαν οι αστυνομικοί, με τη βοήθεια ενός ιερέα που είχε καθαιρεθεί κατάφεραν να αποκομίσουν 1.347.000 ευρώ από πιστούς στη Θεσσαλονίκη. Παγίδεψαν 6 άτομα από το Νοέμβριο του 2018 και τα έπεισαν να δώσουν χρήματα δήθεν για να βοηθήσουν τον Αρχιμανδρίτη να εκλεγεί Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης.

 

Για την παγίδα κατηγορούνται συνολικά 6 άτομα, που έπαιζαν το παιχνίδι του 68χρονου Αρχιμανδρίτη. Έπειθαν πιστούς να καταβάλουν χρήματα και τους υπόσχονταν πως μετά τις εκλογές για την ανάδειξη νέου Μητροπολίτη στη Θεσσαλονίκη τα χρήματα όχι μόνο θα τους επιστρέφονταν, αλλά στο εξής όπως τους έλεγαν θα είχαν ανοιχτό και δίαυλο επικοινωνίας απευθείας με τον ιεράρχη.

 

Οι πλαστές επιστολές

 

Όπως διαπιστώνουν οι αστυνομικοί που διεξάγουν την έρευνα, ο Αρχιμανδρίτης και οι συνεργοί του παρουσίαζαν πλαστές επιστολές σε πιστούς, που έφεραν πλαστές σφραγίδες και διακριτικά ακόμα και του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

 

Με αυτές ζητούσαν μαύρα χρήματα από πιστούς, με τα οποία, όπως αποκαλύπτεται, έγιναν αγορές πολυτελών σπιτιών και ακριβών αυτοκινήτων.

 

Τι λένε τα θύματα της απάτης

 

"Μπορεί να είναι και παραπάνω από 1,5 εκατομμύριο. Εξαπάτησε κόσμο. Από κάποιους έπαιρνε και καλά για να γίνει Μητροπολίτης. Πνευματικά του παιδιά και τους αποσπούσε χρήματα ότι και καλά έπρεπε να πληρώσει, να δώσει κάποια χρήματα στην αρχή τα οποία θα τα έπαιρνε πίσω μετά μόλις γινόταν Μητροπολίτης για να φανεί ότι έχει δύναμη", είπαν στην εκπομπή "Live News" του Mega άτομα από το περιβάλλον ενός εκ των θυμάτων.

 

Η απάτη πετύχαινε και για 5 ολόκληρα χρόνια συνεχιζόταν, με τους τραπεζικούς λογαριασμούς του Αρχιμανδρίτη να φουσκώνουν και τον τρόπο της ζωής του να αλλάζει.

 

Το σπίτι που αγόρασε πολυτελέστατο, τα αυτοκίνητα που οδηγούσε στη Θεσσαλονίκη πανάκριβα. Η χλιδάτη ζωή του δεν συμβάδιζε σε καμία περίπτωση με τις μηνιαίες οικονομικές απολαβές του.

 

"Στα υπόλοιπα θύματά του παρουσίασε ένα πλάνο αλλαγής διοίκησης στην εκκλησία και αν δίνανε τώρα κάποια χρήματα μετά θα είχαν ποσοστά. Έλεγε ότι θέλει να κάνει, και καλά, κάποια κεντρική διοίκηση και όποιος τώρα βοηθούσε θα έπαιρνε μερίδιο. Σαν εμπορική συναλλαγή. Υποσχέθηκε ότι θα έπαιρναν ένα κομμάτι από τις προμήθειες της εκκλησίας για να προχωρούν σε πωλήσεις", προσθέτει το περιβάλλον του θύματος. "Είναι πολλά περισσότερα αυτά που έχει τάξει. Γίνεται ακόμα έρευνα και περιμένουμε. Ήταν μέσα στην κρίση με τον κορωνοϊό. Ο απλός κόσμος που δεν είχε δουλειά, έψαχνε να βρει και κάτι άλλο να κλείσει το εισόδημά του. Έφτιαχνε και πλαστές επιστολές για να πείσει".

Τι απαντά ο Αρχιμανδρίτης

 

Ο 68χρονος ιερέας διαψεύδει στο "LIVE NEWS" τα πάντα. Επιφυλάσσεται, όπως λέει, να δώσει αναλυτικές απαντήσεις όταν φτάσει το πλήρωμα του χρόνου για να φανεί, όπως υποστηρίζει, ότι δεν υπάρχει δική του εμπλοκή στην απάτη.

 

"Δεν μπορώ να μιλήσω, δεν μου το επιτρέπει ο Εισαγγελέας. Αν μου φέρετε ένα χαρτί από την Εισαγγελία που μου δίνει την άδεια, μπορώ να μιλήσω και να σας πω τα πάντα. Δεν φοβάμαι, αν φοβόμουν δεν θα βρισκόμουν στον ναό και δεν θα περιφερόμουν γύρω από αυτόν ώστε να μπορεί να με βλέπει ο κόσμος. Είμαι στη διάθεση της Δικαιοσύνης".

 

Με ανακοίνωσή της, η Μητρόπολη Θεσσαλονίκης τονίζει πως ο Αρχιμανδρίτης είχε τεθεί σε αργία από τις αρχές του χρόνου, όταν άρχισε να ξετυλίγεται το κουβάρι της απάτης. Με τον ίδιο, όμως, να συνεχίζει να πηγαίνει στην εκκλησία που λειτουργούσε, σε μια προσπάθεια όπως εκτιμούν αστυνομικοί, να μην κινήσει υποψίες.

 

Ήδη έχουν κατασχεθεί μια Mercedes ML 350, 2 USB, ένας εκτυπωτής, διάφορα βιβλιάρια τραπεζικών καταθέσεων, χειρόγραφες σημειώσεις και επιστολές, δύο κινητά τηλέφωνα και 2 φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές.

 

Σε βάρος του 68χρονου Αρχιμανδρίτη και των 5 φερόμενων συνεργών του, έχει σχηματιστεί δικογραφία για εγκληματική οργάνωση, πλαστογραφία, απάτη από κοινού και κατά εξακολούθηση αλλά και για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

 

 

 

 

 

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη