Zαχαρούχα ποτά / Αυξάνουν τον κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής


Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η επιστημονική κοινότητα για την κατανάλωση ζαχαρούχων ποτών. Νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας, με τον τίτλο «Circulation: Arrhythmia and Electrophysiology», διαπιστώνει ότι η κατανάλωση ροφημάτων με ζάχαρη ή με τεχνητά γλυκαντικά συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης κολπικής μαρμαρυγής.

 

Ήδη είναι ευρέως γνωστό ότι η κατανάλωση ζαχαρούχων ποτών έχει σχέση με τον διαβήτη τύπου 2, καθώς και την παχυσαρκία, όπως έχουν καταδείξει παλιότερα σχετικές μελέτες.

 

Τώρα όμως πρόκειται για μία από τις πρώτες μεγάλες έρευνες που βλέπουν μια πιθανή σύνδεσή τους με τον ακανόνιστο καρδιακό ρυθμό.

Το «αντίδοτο»

 

Στον αντίποδα, η κατανάλωση ενός λίτρου -ή λιγότερου- φυσικού, μη σακχαρούχου, χυμού φρούτων ή λαχανικών την εβδομάδα συσχετίστηκε με 8% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης κολπικής μαρμαρυγής.

Τι λέει η έρευνα

 

Μια ανάλυση σε δεδομένα υγείας για περισσότερους από 200.000 ενήλικες, ηλικίας 37-73 ετών, από τη βρετανική βιοϊατρική τράπεζα δεδομένων Biobank, διαπιστώνει 20% υψηλότερο κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγή, μεταξύ των ενηλίκων που δήλωσαν ότι έπιναν δύο λίτρα ή περισσότερα την εβδομάδα ποτών με τεχνητά γλυκαντικά σε σχέση με όσους έπιναν μικρότερη ποσότητα τέτοιων ποτών, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

 

Ο κίνδυνος ήταν 10% μεγαλύτερος για τους ενήλικες που είπαν ότι έπιναν αντίστοιχες ποσότητες ποτών με ζάχαρη.

 

Οι συμμετέχοντες βρίσκονταν υπό παρακολούθηση κατά μέσο όρο για μια δεκαετία για την εν λόγω μελέτη, κατά την οποία:

 

-ελήφθησαν δείγματα αίματος για τη μέτρηση του γενετικού κινδύνου για την εμφάνιση κολπικής μαρμαρυγής,

 

-απάντησαν και σε ερωτηματολόγια σχετικά με τη διατροφή τους.

 

Πάντως στα αποτελέσματα της έρευνας διαπιστώθηκε ότι ο κίνδυνος ήταν υψηλός ανεξάρτητα από τη γενετική ευαισθησία τους.

Επιβαρύνει και το κάπνισμα

 

Ένας παράγοντας ακόμη που μπορεί να σχετίζεται, είναι το κάπνισμα, καθώς μπορεί να επηρεάζει την εμφάνιση κολπικής μαρμαρυγής. Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι καπνιστές που κατανάλωναν περισσότερα από δύο λίτρα ζαχαρούχων ποτών την εβδομάδα, παρουσίαζαν 31% υψηλότερο κίνδυνο για ακανόνιστο καρδιακό ρυθμό.

Η κολπική μαρμαρυγή είναι μια κατάσταση κατά την οποία η καρδιά χτυπά ακανόνιστα, αυξάνοντας τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου κατά πέντε φορές. Περισσότεροι από δώδεκα εκατομμύρια άνθρωποι αναμένεται να έχουν κολπική μαρμαρυγή μέχρι το 2030, σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας.

 

Ωστόσο, η εν λόγω μελέτη δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει εάν τα ζαχαρούχα ποτά προκαλούσαν κολπική μαρμαρυγή, όμως η συσχέτιση παρέμεινε μετά τη συνεκτίμηση της γενετικής ευαισθησίας ενός ατόμου στη συγκεκριμένη πάθηση.

 

 

 

 

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη