Ευρωεκλογές 2024 / Eκπλήξεις από τα κόμματα της …πλάκας


Άννα Βίγκα

 

Κόμματα που χρησιμοποιούν τη σάτιρα ως μέσο άσκησης κριτικής απέναντι στην κυρίαρχη πολιτική ταράζουν τα νερά στις ευρωεκλογές και δεν είναι απίθανο να δούμε κάποια από αυτά να κερδίζουν μερικές έδρες στο ευρωκοινοβούλιο.

 

Η απογοήτευση από το παραδοσιακό πολιτικό σύστημα στρέφει όλους και περισσότερους Ευρωπαίους σε πολιτικές δυνάμεις που με την “πλάκα” κερδίζουν έδαφος ενόψει των ευρωεκλογών.

 

Μάλιστα, το Euractiv βλέπει κόμματα όπως ο “Σκύλος με τις δυο Ουρές” της Ουγγαρίας και το κόμμα “Die PARTEI” της Γερμανίας να εισέρχονται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με μία ή δύο έδρες το καθένα.

 

Παρά το γεγονός ότι έχουν πολύ μικρή επιρροή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, θα ήταν λάθος να υποτιμούνται τα σατιρικά αυτά κόμματα γιατί κανείς δεν ξέρει πόσο μακριά μπορούν να φτάσουν, αφού κάποια από αυτά έχουν, ήδη, αποκτήσει πολιτική ισχύ σε τοπικό επίπεδο με τα αντισυστημικά τους προγράμματα, υποστηρίζει το Euractiv.

 

Άλλωστε στην Ουκρανία, ο πρώην κωμικός και νυν πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στο πρόσωπο του οποίου σήμερα ενσαρκώνονται οι δημοκρατικές αξίες, ανέβηκε στην εξουσία με το κόμμα “Υπηρέτης του Λαού”, που γεννήθηκε από την ομώνυμη κωμική τηλεοπτική σειρά όπου πρωταγωνιστούσε.

Εκλογική αφίσα του Κόμματος του Σκύλου με τις δύο ουρές (MKKP) στη Βουδαπέστη, Ουγγαρία, 30 Μαρτίου 2022. EPA/ZSOLT CZEGLEDI

 

“Ο κόσμος βλέπει τα σατιρικά κόμματα ως ένα μέσο για να εκτονώσει την απογοήτευσή του απέναντι στο πολιτικό σύστημα”, δήλωσε στη Euractiv ο Endré Borbath, ερευνητής πολιτικής διαμαρτυρίας στο Κέντρο Κοινωνικών Επιστημών του Βερολίνου.

 

Στην Ουγγαρία, η αμφιλεγόμενη διακυβέρνηση του Fidesz και η έλλειψη βιώσιμων εναλλακτικών λύσεων έχουν ευνοήσει την ανάπτυξη του κόμματος “Ο σκύλος με τις δυο Ουρές” (MKKP). Με ποσοστό 8% σε εθνικό επίπεδο θα μπορούσε να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στις επόμενες εκλογές της χώρας.

 

Μία από τις πιο απίστευτες κινήσεις τους σύμφωνα με την επικεφαλής υποψήφιά τους για τις ευρωεκλογές, Marieta Le, ήταν να στείλουν έναν άνδρα μεταμφιεσμένο σε κοτόπουλο στην εθνική τηλεόραση μια μέρα πριν από τις βουλευτικές εκλογές του 2022.

 

Το Κόμμα της Μπύρας, στην Αυστρία, μία από τις βασικές προτάσεις του οποίου είναι η κατασκευή δημόσιων σιντριβανιών Μπύρας στη Βιέννη, κατέχει έδρες σε τοπικά συμβούλια και θα κατέβει στις εθνικές βουλευτικές εκλογές το φθινόπωρο. Ωστόσο, αποφάσισε να μην συμμετάσχει στις ευρωεκλογές παρόλο που το 2022, ο ηγέτης του ήρθε τρίτος στις προεδρικές εκλογές με ποσοστό 8%.

Gergo Kovacs, πρόεδρος του σατιρικού, επικριτικού για την κυβέρνηση Κόμματος των Δύο Σκύλων (MKKP), EPA/BALAZS MOHAI HUNGARY OUT

Η πλάκα, πλάκα και η ατζέντα, ατζέντα

 

Όσο αυξάνεται η δημοτικότητα των σατιρικών κομμάτων, τόσο αυτά δέχονται όλο και μεγαλύτερες πιέσεις από τα μέσα ενημέρωσης και τα υπόλοιπα κόμματα να τοποθετηθούν σε βασικά ζητήματα, επισήμανε ο Borbath στο Euractiv.

 

H Le, επικεφαλής υποψήφια του MKKP, υποστηρίζει ότι “το κόμμα έχει λάβει και σοβαρές πρωτοβουλίες” με τις εκστρατείες αλληλεγγύης για άστεγους και πρόσφυγες που διεξάγει και τη δέσμευσή του για την καταπολέμηση της διαφθοράς. Όπως η ίδια δήλωσε στο Euractiv, εάν καταφέρει να εκλεγεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, θα επιδιώξει να “κλείσει τις αναποτελεσματικές και άχρηστες επιτροπές”. “Θα ενταχτώ στην επιτροπή αναφορών, θα την κλείσω και θα ξεκινήσω κάτι που να λειτουργεί πραγματικά”, είπε υποστηρίζοντας ότι το κόμμα της θέλει να ενισχύσει τη συμμετοχή των πολιτών και να φέρει την ΕΕ πιο κοντά στους Ούγγρους.

 

Παρά το γεγονός ότι αρχικά αποφάσισε να είναι ανάμεσα στους “μη εγγεγραμμένους” του Ευρωκοινοβουλίου, το κόμμα εξετάζει το ενδεχόμενο να ενταχθεί σε κάποια ομάδα, ενδεχομένως στους Πράσινους, για να συμμετάσχει περισσότερο στη διαδικασία χάραξης πολιτικής.

Ο Γερμανός δημοσιογράφος και ευρωβουλευτής Martin Sonneborn του DIE PARTEI στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο, EPA/PATRICK SEEGER

 

Από την άλλη πλευρά, τα τελευταία δέκα χρόνια, το Die PARTEI έχει χρησιμοποιήσει την ολομέλεια του Στρασβούργου για την άσκηση κριτικής απέναντι στις πολιτικές ηγεσίες και ως μέσο για να επιδείξει το έργο του στη Γερμανία.

 

Αν και μέχρι στιγμής το κόμμα δεν έχει εμπλακεί σε εποικοδομητική χάραξη πολιτικής, η νέα επικεφαλής υποψήφια, Sybille Berg, επιδιώκει να εργαστεί για την προστασία της ιδιωτικής ζωής και την καταπολέμηση της παρακολούθησης, είπε στο Euractiv ο επικεφαλής του Die PARTEI και ευρωβουλευτής Martin Sonneborn.

 

“Είμαστε έτοιμοι να γίνουμε ένα ευρωπαϊκό κίνημα”, πρόσθεσε ο Sonneborn, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι το Die PARTEI εργάζεται για τη “Σατιρική Διεθνή”, ένα σχέδιο που φιλοδοξεί να ενώσει όλες τις σατιρικές “δυνάμεις”.

 

Για να γίνει το όνειρο αυτό πραγματικότητα, το κόμμα θα πρέπει να έχει έντονη προεκλογική παρουσία. Όμως όπως λέει ο Sonneborn “Θα είναι δύσκολο να βρούμε καλύτερο αστείο από το να γίνει ξανά πρόεδρος της Επιτροπής η Ursula von der Leyen”.

 

Πηγή: Euractiv

 

 

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη