«Ναι» από το ΥΠΑΑΤ στη δωρεάν παραχώρηση τμήματος οικοπέδου για την ανέγερση νηπιαγωγείου στο Δραβήσκο


Τη δωρεάν παραχώρηση τμήματος οικοπέδου, με σκοπό την ανέγερση Νηπιαγωγείου στην τοπική κοινότητα Δραβήσκου, του Δήμου Νέας Ζίχνης, αποφάσισε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ). Η απόφαση ελήφθη στις 17 Απριλίου 2024, αλλά αναρτήθηκε σήμερα στη Διαύγεια.

 

Η ανέγερση του νέου Νηπιαγωγείου έρχεται να δώσει λύση στο χρόνιο πρόβλημα της συστέγασής του με το δημοτικό σχολείο Δραβήσκου και με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

 

Αναλυτικά, στην απόφαση του ΥΠΑΑΤ, αναφέρονται τα εξής:

«Αποφασίζουμε

1. Τη δωρεάν παραχώρηση, στο Δήμο Νέας Ζίχνης, της χρήσης τμήματος του υπ’ αριθμ. 347 οικοπέδου, στο Ο.Τ. 59 του ρυμοτομικού σχεδίου, εμβαδού χιλίων εξακοσίων τριάντα πέντε (1.635) τ.μ, του Οικισμού Δραβήσκου, που βρίσκεται στο Δήμο Νέας Ζίχνης, Ν. Σερρών, όπως απεικονίζεται στο τοπογραφικό διάγραμμα Μαΐου 2023 του Πολιτικού Μηχανικού Σταύρου Τερζόπουλου με κορυφές Α,Β,Γ,Δ,Α με σκοπό την ανέγερση νηπιαγωγείου.

 

2. Η διάρκεια της παραχώρησης, ορίζεται σε είκοσι πέντε χρόνια (25), με δυνατότητα παράτασης μέχρι δέκα (10) έτη και αρχίζει από την ημερομηνία έκδοσης της παρούσας απόφασης. Το πρωτόκολλο παράδοσης και παραλαβής, θα γίνει μεταξύ υπαλλήλου του Τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης και Ελέγχων του νομού Σερρών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ) και εκπροσώπου του Δήμου Νέας Ζίχνης και θα κοινοποιηθεί στη Δ/νση Διαχείρισης Ακίνητης Περιουσίας του ΥΠΑΑΤ.

 

3. Ο παραχωρησιούχος υποχρεούται στην τήρηση των όρων παραχώρησης της χρήσης ακινήτου σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 11 του νόμου 4061/2012 και ιδίως:

α) Να χρησιμοποιεί το ακίνητο για τη χρήση για την οποία του παραχωρήθηκε. Απαγορεύεται η εκμίσθωση, καθώς και η παραχώρηση της χρήσης καθ’ οιονδήποτε τρόπο σε τρίτο πρόσωπο, χωρίς την έγγραφη συναίνεσή μας.

β) Να κάνει καλή χρήση του ακινήτου. Απαγορεύεται η κατάληψη άλλων χώρων γύρω από το παραχωρούμενο ακίνητο και η τοποθέτηση σε αυτό μηχανημάτων, εύφλεκτων ή εκρηκτικών υλών ή αντικειμένων, που μπορεί να βλάψουν το ακίνητο ή να ρυπαίνουν σοβαρά το περιβάλλον.

γ) Να καταβάλλει κάθε δαπάνη που βαρύνει το ακίνητο σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

δ) Σε όλη τη διάρκεια της παραχώρησης της χρήσης, έχει την αποκλειστική ευθύνη συντήρησης και επισκευής ζημιών ή βλαβών του παραχωρούμενου ακινήτου. Οποιαδήποτε τροποποίηση, προσθήκη ή μεταρρύθμιση παραμένει προς όφελος του παραχωρούμενου ακινήτου, χωρίς κανένα απολύτως δικαίωμα για αφαίρεση ή υποχρέωση για αποζημίωση του παραχωρησιούχου.

 

4. Ο παραχωρησιούχος υποχρεούται να διακόψει αμέσως τις εργασίες αν κατά την διάρκειά τους εντοπιστούν αρχαιότητες και να ειδοποιήσει την αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων Σερρών, προκειμένου να ακολουθήσει ανασκαφική έρευνα.

 

5. Ο παραχωρησιούχος υποχρεούται άμεσα με την κοινοποίηση της παρούσας απόφασης να αποστείλει στο ΥΠΑΑΤ: (α. Γενική Δ/νση Αγροτικής Ανάπτυξης- Τμήμα Τοπογραφικής και β. Δ/νση Διαχείρισης Ακίνητης Περιουσίας – Τμήμα Παρακολούθησης Παραχωρούμενων Ακινήτων) για να καταχωριστεί στην ψηφιακή βάση δεδομένων, ψηφιακό αρχείο σε ΕΓΣΑ ΄87 το οποίο θα περιλαμβάνει μόνο το περίγραμμα του παραχωρούμενου ακινήτου το οποίο απεικονίζεται στο τοπογραφικό διάγραμμα που αναφέρεται στην παρ. 1 του διατακτικού της παρούσας απόφασης, σε μορφή συμβατή με την ψηφιακή βάση δεδομένων.

 

6. Η παρούσα απόφαση ανακαλείται σε περίπτωση μη πραγματοποίησης του σκοπού της παραχώρησης μέσα σε πέντε (5) έτη από την έκδοσή της, με την επιφύλαξη του πρώτου εδαφίου του άρθρου 6 του νόμου 4061/2012, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, ή αλλαγής του σκοπού της παραχώρησης χωρίς την έγγραφη συναίνεσή μας ή παράβασης οιουδήποτε από τους παραπάνω όρους».

 

Το θέμα του νηπιαγωγείου Δραβήσκου στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Νέας Ζίχνης

 

Το θέμα της ανέγερσης νηπιαγωγείου στο Δραβήσκο, τέθηκε στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Νέας Ζίχνης, την περασμένη Δευτέρα 22 Απριλίου 2024.

 

Στη συνεδρίαση τέθηκε υπ’ όψιν των δημοτικών συμβούλων, το έγγραφο της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Νέας Ζίχνης, στο οποίο αναφέρονται τα εξής:

«Με την με αριθμό πρωτ: 11453/2021/17-03-2023 απόφαση της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης και Εφαρμογής του Υπουργείου Εσωτερικών (ΕΥΔΕ ΥΠΕΣ) (ΑΔΑ : ΨΓ0Ε46ΜΤΛ6-9ΝΕ) έγινε η ένταξη του έργου με τίτλο: «Ανέγερση κτιρίου νηπιαγωγείου εντός οικισμού Δραβήσκου του Δήμου Νέας Ζίχνης» στο Πρόγραμμα «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ».

Με την 36/2023 απόφαση της Ο.Ε έγινε η αποδοχή της απόφασης ένταξης για το παραπάνω έργο στο Πρόγραμμα «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ».

Ο χώρος στον οποίο προβλέπεται η ανέγερση του Νηπιαγωγείου είναι το αριθ. 347 οικόπεδο στο Ο.Τ 59 της Τ.Κ Δραβήσκου, όπως είναι χαρακτηρισμένο ως διαθέσιμο σύμφωνα με τα στοιχεία του κτηματολογικού πίνακα του συνοικισμού Δραβήσκου του τμήματος Πολιτικής Γης Π.Ε Σερρών. Ο χώρος ανήκει στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και αιτηθήκαμε την παραχώρησή του για την ανέγερση του Νηπιαγωγείου.

Προκειμένου να γίνει ένταξη στον προγραμματισμό της ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ Α.Ε ( εκπόνηση μελέτης και εν συνεχεία κατασκευή διδακτηρίου) η ανέγερση της σχολικής μονάδας Νηπιαγωγείο, είτε με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ είτε με ΣΔΙΤ θα πρέπει να υπάρξει απόφαση παραχώρησης της χρήσης του με αριθμό 347 οικοπέδου στο Ο.Τ 59 της Τ.Κ Δραβήσκου, από τον Δήμο στην ΚΤΥΠ ΑΕ, για το χρονικό διάστημα που είναι 10 έτη για ΕΣΠΑ και 50 έτη για ΣΔΙΤ.

Επίσης απαιτείται απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για ανάληψη από το Δήμο του κόστους λειτουργίας και συντήρησης της σχολικής μονάδας σε περίπτωση υλοποίησής της μέσω του ΕΣΠΑ».

 

Το ∆ηµοτικό Συµβούλιο Νέας Ζίχνης ενέκρινε ομόφωνα την παραχώρηση της χρήσης του υπ.αριθµ.347 οικοπέδου στο Ο.Τ.59 της κοινότητας ∆ραβήσκου στην εταιρεία «ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟ∆ΟΜΕΣ Α.Ε.», για ανέγερση νηπιαγωγείου, για το χρονικό διάστηµα µέχρι την υλοποίηση του έργου που είναι 10 έτη για ΕΣΠΑ και 50 έτη για Σ∆ΙΤ, καθώς επίσης και την ανάληψη από τον ∆ήµο του κόστους λειτουργίας και συντήρησης της σχολικής µονάδας του νηπιαγωγείου κοινότητας ∆ραβήσκου, σε περίπτωση υλοποίησής της µέσω ΕΣΠΑ.

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη