Αντάλλαξαν τον Μπελέρη με το Κόσοβο! Υπέρ των Αλβανών εθνικιστών ψήφισαν Ντόρα Μπακογιάννη και ΝΔ, καταψήφισε μόνον η Νίνα Κασιμάτη! “Απείχαν” Αλ Τσίπρας και Γ. Παπανδρέου


Η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης ψήφισε υπέρ της ένταξης του Κοσσυφοπεδίου στον οργανισμό, φέρνοντας τη χώρα ένα βήμα πιο κοντά στην επίτευξη αυτού του στόχου.

 

Η ψηφοφορία έλαβε χώρα μετά από την απόρριψη τροπολογιών που προτάθηκαν από τη Σερβία, Ιταλούς και Ούγγρους βουλευτές, οι οποίες ζητούσαν την ίδρυση της Ένωσης Δήμων με Σερβική πλειοψηφία ως προϋπόθεση για την ένταξη.

 

Με 131 θετικές ψήφους, 29 αρνητικές, 11 αποχές, η Κοινοβουλευτική Συνέλευση υπερψήφισε την πρόταση. Η πρόταση για ένταξη του Κοσσυφοπεδίου έλαβε την υποστήριξη της εισηγήτριας Ντόρας Μπακογιάννη, η οποία στην έκθεσή της τόνισε ότι η χώρα έχει εκπληρώσει τις απαραίτητες προϋποθέσεις.

 

Τέσσερις στους πέντε Έλληνες βουλευτές ψήφισαν υπέρ της ένταξης του Κοσόβου. Αυτοί είναι: Ντόρα Μπακογιάννη, Άννα Ευθυμίου, Γιώργος Σταμάτης, Ευρυπίδης Στυλιανίδης. Καταψήφισε μόνο η Νίνα Κασιμάτη. Απείχαν από την ψηφοφορία ο Αλέξης Τσίπρας και ο Γιώργος Παπανδρέου.

 

Νωρίτερα, η Επιτροπή Πολιτικών Υποθέσεων και Δημοκρατίας και η Επιτροπή Νομικών Θεμάτων και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είχαν επίσης ψηφίσει υπέρ της αίτησης ένταξης του Κοσσυφοπεδίου.

 

Η τελική απόφαση για την ένταξη του Κοσσυφοπεδίου εναπόκειται στο Συμβούλιο Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, το οποίο αναμένεται να λάβει την τελική του απόφαση τον Μάιο.

 

 

 – «Ξέρω πολύ καλά ποιος έδωσε την εντολή να εγκαταλείψετε τις αρχές σας. Ντροπή σας»

 

Υπενθυμίζεται ότι στις 29 Μαρτίου, σφοδρή επίθεση στη Ντόρα Μπακογιάννη εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ο οποίος κατηγόρησε την εισηγήτρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την ένταξη του Κοσσυφοπεδίου στο Συμβούλιο της Ευρώπης, ότι άλλαξε στάση, μετά από ένα τηλεφώνημα και παραιτήθηκε από τον όρο η Πρίστινα να εφαρμόσει πρώτα την Ένωση Σερβικών Δήμων (ZSO).

 

Όπως αναφέρει το σερβικό telegraf.rs, ο πρόεδρος της χώρας σε διάγγελμά του από το Παλάτι της Σερβίας, ανέφερε ότι γνωρίζει ποιος «έδωσε την εντολή». «Ξαφνικά μετάνιωσε (…) Μετά θυμήθηκε ότι το ZSO δεν είναι σημαντικό. Μετά θυμήθηκε ότι ούτε η απαλλοτρίωση ήταν σημαντική. Ξέρω πολύ καλά ποιος έδωσε την εντολή να εγκαταλείψετε τις αρχές σας και να συμπεριφέρεστε έτσι. Ντροπή σας» είπε.

 

Ο Βούτσιτς είπε ακόμα ότι οι δυτικοί νομικοί εμπειρογνώμονες ανέφεραν ότι το ZSO δεν είναι μόνο ένα εσωτερικό ζήτημα, αλλά μια διεθνής νομική υποχρέωση της Πρίστινα.  «Στη συνέχεια έλαβαν μια επιστολή από τον Κούρτι και τον Οσμάνι με την οποία αναλαμβάνουν να σχηματίσουν το ZSO, μόλις γίνουν δεκτοί ως μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης. Λένε ψέματα για χιλιοστή φορά. Και η ουσία είναι ότι όσοι το εγκρίνουν, ξέρουν ότι λένε ψέματα. Και δείτε το παράδοξο, όπως και με το πρώτο ραντεβού. Είναι πιθανό η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης να πραγματοποιηθεί την 11η επέτειο, στις 18 ή 19 Απριλίου, 11 χρόνια μετά την υιοθέτηση της Συμφωνίας των Βρυξελλών και τη μη συγκρότηση του Συμβουλίου της Ευρώπης. Ακριβώς για να δείτε ότι το παιχνίδι με τα ”ραντεβού” δεν είναι τυχαίο: Νομίζουν ότι μπορούν να ταπεινώσουν τους Σέρβους για πάντα» συμπλήρωσε, μεταξύ άλλων στο διάγγελμά του, στο οποίο αναφέρθηκε στις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα του Κοσσσυφοπεδίου.

 

    Η τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα

 

Δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις για την ειρήνη. Όλες οι αποφάσεις που μας πάνε μπροστά, είναι δύσκολες και έχουν πολιτικό κόστος. Η καταπολέμηση του εθνικισμού έχει κόστος. Η αντιμετώπιση της ακινησίας, έχει κόστος. Αλλά αξίζει τον κόπο» τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Έκθεση Μπακογιάννη «Περί ένταξης Κοσόβου στον οργανισμό».

 

Στην παρέμβασή του, που έγινε εκ μέρους της Ομάδας της Αριστεράς, ο Αλ.Τσίπρας υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό γεγονός ότι η  ένταξη του Κοσόβου βρίσκεται στο τραπέζι και αυτό έχει δημιουργήσει μια νέα δυναμική από την στιγμή μάλιστα που αποφάσισε επιτέλους να εφαρμόσει τις αποφάσεις του Συνταγματικού Δικαστηρίου για το Μοναστήρι Ντέτσανι.

 

«Θέλω όμως να είμαι σαφής ότι αυτό δεν μπορεί να είναι αρκετό για να στηριχθεί η  ένταξή του στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Ήδη από την υποβολή του αιτήματος για ένταξη πριν δύο χρόνια, έχουμε δει πολύ σοβαρή ένταση επί του πεδίου. Κάποιες φορές εξαιτίας του Βελιγραδίου, αλλά και κάποιες εξαιτίας των αποφάσεων της Πρίστινα» επεσήμανε ο Αλέξης Τσίπρας.

 

Όπως υπογράμμισε θα πρέπει να υπάρξουν βήματα σε σχέση με τον νόμο για την απαλλοτρίωση μειονοτικών ιδιοκτησιών όπως και υποβολή προτάσεων για την καθιέρωση της Ένωσης Σερβικών Δήμων, συμπεριλαμβανομένου ενός Οδικού Χάρτη.

 

«Οι παγωμένες συγκρούσεις δεν μένουν για πάντα παγωμένες. Εάν οι διαφορές δεν λύνονται στη βάση του διεθνούς δικαίου, η σταθερότητα υπονομεύεται μέρα με τη μέρα και ο εθνικισμός μεγαλώνει, μέχρις ότου η σύγκρουση να γίνει ξανά βίαιη. Η στρατηγική της αναβλητικότητας στις διαπραγματεύσεις – το να “κλωτσάς το τενεκεδάκι παρακάτω στον δρόμο” – είναι καλή για να χτίζει πολιτικές καριέρες, αλλά έχει κόστος στις ζωές των ανθρώπων και στο μέλλον τους» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

 

Ολόκληρη η παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα:

 

Θα ήθελα να ευχαριστήσω την Ντόρα Μπακογιάννη για την Έκθεσή της.

 

Υπάρχουν πολλές θέσεις σε αυτή την Αίθουσα -συμπεριλαμβανομένης και στην δική μου, Ομάδα της Αριστεράς- σχετικά με το αν η ένταξη του Κοσόβου αυτήν την περίοδο, συμβάλλει ή όχι στην επίτευξη των στόχων του Συμβουλίου της Ευρώπης.

 

Όπως γνωρίζετε έχω αγωνιστεί για την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ανάπτυξη στα Βαλκάνια. Και υπάρχουν δύο πράγματα που έχω μάθει.

 

Πρώτον, δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις για την ειρήνη. Όλες οι αποφάσεις που μας πάνε μπροστά, είναι δύσκολες και έχουν πολιτικό κόστος. Η καταπολέμηση του εθνικισμού έχει κόστος. Η αντιμετώπιση της ακινησίας, έχει κόστος.

 

Δεύτερον. Αυτό το κόστος αξίζει τον κόπο. Γιατί μπορεί να κάνει τη διαφορά ανάμεσα στον πόλεμο και στην ειρήνη.

 

Οι παγωμένες συγκρούσεις δεν μένουν για πάντα παγωμένες. Εάν οι διαφορές δεν λύνονται στη βάση του διεθνούς δικαίου, η σταθερότητα υπονομεύεται μέρα με τη μέρα και ο εθνικισμός μεγαλώνει, μέχρις ότου η σύγκρουση να γίνει ξανά βίαιη. Η στρατηγική της αναβλητικότητας στις διαπραγματεύσεις – το να «κλωτσάς το τενεκεδάκι παρακάτω στον δρόμο» – είναι καλή για να χτίζει πολιτικές καριέρες, αλλά έχει κόστος στις ζωές των ανθρώπων και στο μέλλον τους.

 

Συμφωνώ, λοιπόν, που σήμερα η ένταξη του Κοσόβου βρίσκεται στο τραπέζι και αυτό έχει δημιουργήσει μια νέα δυναμική. Και σε αυτή τη βάση, το Κόσοβο αποφάσισε επιτέλους να εφαρμόσει τις αποφάσεις του Συνταγματικού Δικαστηρίου για το Μοναστήρι Ντέτσανι.

 

Θέλω όμως να είμαι σαφής ότι αυτό δεν μπορεί να είναι αρκετό για να στηριχθεί η  ένταξή του στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Ήδη από την υποβολή του αιτήματος για ένταξη πριν δύο χρόνια, έχουμε δει πολύ σοβαρή ένταση επί του πεδίου. Κάποιες φορές εξαιτίας του Βελιγραδίου, αλλά και κάποιες εξαιτίας των αποφάσεων της Πρίστινα.

 

Επιπλέον, το πιο σημαντικό, είναι ότι πρέπει να υπάρξουν ενέργειες σε σχέση με τον νόμο για την απαλλοτρίωση μειονοτικών ιδιοκτησιών. Όπως και υποβολή προτάσεων- με καλής πίστη- για την καθιέρωση της Ένωσης Σερβικών Δήμων, συμπεριλαμβανομένου ενός Οδικού Χάρτη.

 

Δεν μπορούμε να οικοδομήσουμε την ειρήνη με αφηρημένες δεσμεύσεις ούτε με μονόπλευρες και κακές “λύσεις”. Το να βρεις κοινό διπλωματικό έδαφος για την επίλυση μιας διαφοράς, προστατεύοντας τα εθνικά σου συμφέροντα, είναι ένας δύσκολος δρόμος. Αλλά είναι ο μόνος δρόμος για το κοινό μας μέλλον. Είναι ο μόνος δρόμος για μια χώρα που είναι πραγματικά ισχυρή και πιστεύει στο μέλλον της.

 

Οι πολιτικοί πρέπει να έχουν την πολιτική βούληση για επίτευξη προόδου, ακόμη και αν αυτό σημαίνει να θυσιάσουν ένα μέρος του πολιτικού τους κεφαλαίου.

 

Έχω μιλήσει αρκετές φορές με τον Πρωθυπουργό Κούρτι, ο οποίος πιστεύω ότι έχει πολύ σημαντικό πολιτικό κεφάλαιο με τον λαό του, το οποίο πρέπει να αξιοποιήσει. Όπως θα πρέπει να πράξει και ο πρόεδρος Βούτσιτς στη Σερβία.

 

Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο οικοδομείται η ειρήνη στην περιοχή μας. Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο οικοδομείται η ειρήνη στην Ευρώπη.

 

 

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη