Εδώ Βαλκάνια :


Η κοινοβουλευτική συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, το κορυφαίο όργανο για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ψήφισε σήμερα, να προχωρήσει ακόμη περισσότερο το Κόσοβο προς την ένταξη στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Υπέρ ψήφισαν 171 βουλευτές, κατά 29, απείχαν 11.

Πριν από τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας, ο εκπρόσωπος του κοινοβουλίου του Κοσόβου  προέτρεψε τα μέλη της PACE, να υπερψηφίσουν την έκθεση που εκπόνησε η Ντόρα Μπακογιάννη.

Η κυρία Μπακογιάννη, εισηγήτρια του Συμβουλίου της Ευρώπης, συνέταξε τη «καταστατική γνωμοδότηση» η οποία συνιστά ότι η χώρα έχει εκπληρώσει τις προϋποθέσεις για να γίνει πλήρες μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης. Τόνισε επίσης ότι οι επικριτές ήταν κυρίως χώρες που δεν αναγνωρίζουν το Κόσοβο και πρόσθεσε ότι η έκθεση δεν θίγει το ζήτημα της αναγνώρισης ή μη της χώρας και ότι αυτό το θέμα πρέπει να παραμείνει στην αρμοδιότητα αυτών των κρατών.

Η επικεφαλής της σερβικής αντιπροσωπείας, Biljana Pantic Pilja αντιτάχθηκε έντονα στην έκθεση, επισημαίνοντας ότι η ίδρυση της Κοινότητας Σερβικών Δήμων εξακολουθεί να αποτελεί ανεκπλήρωτη υποχρέωση εκ μέρους του Κοσόβου.

Η Σερβία, η οποία δεν αναγνωρίζει ως ανεξάρτητη την πρώην επαρχία της, έχει προειδοποιήσει ότι μπορεί να αποχωρήσει από το Συμβούλιο της Ευρώπης εάν το Κόσοβο  γίνει μέλος.

Η Πρίστινα  υπέβαλε αίτηση για ένταξη τον Μάιο του 2022. Το Συμβούλιο της Ευρώπης έχει 46 κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένων και των 27 μελών της ΕΕ.

Alexandros Markou

 

 

 

 

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη