Κυβέρνηση / Οι αλλαγές στο Μαξίμου και οι δημοσκοπήσεις


Νικόλ Λειβαδάρη

 

Είτε ως δοκιμή ενός νέου πιο «τεχνοκρατικού επιτελικού μοντέλου», είτε ως προσωρινό σχήμα μέχρι να γίνει ευρύτερος ανασχηματισμός, η νέα ισχυρή τριπλέτα του Μαξίμου έως τις ευρωεκλογές θα είναι οι Μάκης Βορίδης, Στέλιος Κουτνατζής και Θανάσης Νέζης.

 

Οι δύο πρώτοι αναλαμβάνουν τις θέσεις των παραιτηθέντων – αποπεμφθέντων Σταύρου Παπασταύρου και Γιάννη Μπρατάκου και ο τρίτος τοποθετείται σε επικουρικό ρόλο στον συντονισμό και την επικοινωνία του Μαξίμου με την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ.

 

Ο Μάκης Βορίδης, τύποις και ουσία, αναβαθμίζεται και, πέραν του νομοθετικού έργου, θα έχει πλέον κομβικό ρόλο και στην οργάνωση και λειτουργία της κυβέρνησης. Ο Στέλιος Κουτνατζής είναι νομικός, ήταν μέχρι σήμερα γραμματέα Νομικών και Κοινοβουλευτικών Θεμάτων του υπουργικού συμβουλίου κι έχει περάσει ξανά από την θέση του επικεφαλής του Γραφείου του πρωθυπουργού: τον Αύγουστο του 2022 είχε διαδεχθεί προσωρινά τον Γρηγόρη Δημητριάδη έως ότου ανέλαβε την θέση ο Γιάννης Μπρατάκος.

 

Ο Θανάσης Νέζης ήταν ήδη σύμβουλος του πρωθυπουργού, έχει μακρά πολιτική σχέση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, και θεωρείται πρόσωπο της απολύτου εμπιστοσύνης του.

 

Πρόκειται για ένα σχήμα που, πλην θεαματικού απροόπτου, δύσκολα θα αλλάξει πριν από τις ευρωεκλογές και που σύμφωνα με την επίσημη κυβερνητική εκδοχή αποτελεί μια επιλογή η οποία θέτει σε νέα βάση, περισσότερη διοικητική-τεχνοκρατική παρά πολιτική, τη λειτουργία του Μαξίμου με έμφαση στην αποτελεσματικότητα.

 

Σύμφωνα με τους ψιθύρους στη γαλάζια κοινοβουλευτική ομάδα αποτελεί «επιλογή ασφαλείας» προκειμένου να κλείσει γρήγορα τόσο το επιτελικό κενό στο Μαξίμου όσο και το πολιτικό ζήτημα που ταρακούνησε τη Νέα Δημοκρατία μετά την περιπετειώδη αποκάλυψη της επίσκεψης Παπασταύρου-Μπρατάκου στο σπίτι του εκδότη του «Βήματος» Βαγγέλη Μαρινάκη και την επακόλουθη αποπομπή τους.

 

Το βέβαιο είναι πως ο σχεδιασμός Μητσοτάκη στο εξής κινείται τάχιστα στην οδό της «φυγής προς τα εμπρός» – μιας φυγής, που έχει στόχο να αφήσει πίσω το εκρηκτικό πια πολιτικό μέτωπο των Τεμπών και να εστιάσει σε δύο πεδία: την καθημερινότητα των πολιτών, ήτοι κυρίως την ακρίβεια, και την επαναπροσέγγιση ενός δεξιού ακροατηρίου που κρατά σταθερή και επικίνδυνη απόσταση από τη Νέα Δημοκρατία.

 

Το πού θα εστιάσει ακόμη πιο στοχευμένα αυτή η τακτική θα το καθορίσουν οι επόμενες δημοσκοπήσεις, οι οποίες θα συμπεριλάβουν και το αποτύπωμα τόσο της συζήτησης για την πρόταση δυσπιστίας στη Βουλή όσο και της εσωτερικής κυβερνητικής κρίσης με τις παραιτήσεις Παπασταύρου και Μπρατάκου.

Οι δημοσκοπήσεις στο Μαξίμου

 

Προσώρας, πάντως, τα πρώτα μηνύματα από τις κυλιόμενες μετρήσεις δείχνουν ότι το αίσθημα της συγκάλυψης για τα Τέμπη που κυριαρχεί στην κοινή γνώμη δεν έχει σπάσει, καθώς επίσης και πως δεν φαίνεται να περνά στην κοινωνία το επιχείρημα περί συμφερόντων που θέλουν να αποσταθεροποιήσουν την κυβέρνηση – δηλαδή, δεν φαίνεται να υπάρχει έδαφος για μια νέα πράξη «πολέμου με τη διαπλοκή».

 

Επιπλέον, οι ίδιες μετρήσεις δείχνουν διατήρηση της υψηλής αντοχής και δυναμικής του κόμματος Βελόπουλου στη βόρειο Ελλάδα με τάση ενίσχυσης των ποσοστών του και στο σύνολο της επικράτειας. Κατά μια εκδοχή, η εικόνα αυτή αποτελεί κι έναν από τους βασικούς παράγοντες της ενίσχυσης του ρόλου Βορίδη στην κυβέρνηση, ενώ δρομολογεί και πιο δεξιόστροφους τόνους και κινήσεις το επόμενο διάστημα με κομβικό-συμβολικό ορόσημο το συνέδριο για τα 50 χρόνια της Νέας Δημοκρατίας.

 

 

 

 

 

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη