Δ.Σ. Σερρών: Το θέμα των συμβασιούχων covid «άναψε τα αίματα»- Τα γιουχαΐσματα και οι έντονες κόντρες και αντιπαραθέσεις


Ρεπορτάζ: Ζωή Χειμωνίδου- Infonews24

 

Β. Μητλιάγκα: «Άλλοι έπαιξαν πολιτικά παιχνίδια στις πλάτες των οικογενειών»

 

Αλ. Χρυσάφης: «Προεκλογικά τους είπατε ‘είμαι μαζί σας’ τώρα περνάτε στη φιλοσοφία του ‘τελειώνω με εσάς’»

 

Έντονη αντιπαράθεση Γάτσιου- Χρυσάφη

 

«Φωτιά» πήρε σήμερα το απόγευμα, η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σερρών, με την έναρξή της και όταν τέθηκε εκτός ημερήσιας διάταξης το θέμα των συμβασιούχων covid και το μέλλον τους.

 

Β. Καμμελίδης: «Το μεγαλύτερο έργο της νυν δημοτικής αρχής είναι ότι ‘έστειλε’ στην ανεργία 80 οικογένειες»- Χρ. Δρίγκα: «Ειρωνείες δεν θα επιτρέψω»

 

Η «καλή μέρα από το πρωί φαίνεται» και το κλίμα άρχισε να «μυρίζει μπαρούτι» από την πρώτη κιόλας στιγμή, όταν το λόγο πήρε ο εκπρόσωπος των συμβασιούχων covid Βασίλης Καμμελίδης.

 

Ο κ. Καμμελίδης ξεκίνησε την τοποθέτησή του υποστηρίζοντας πως το μεγαλύτερο «έργο» της νυν δημοτικής αρχής είναι ότι κατάφερε μέσα σε 3,5 μήνες να «στείλει» στην ανεργία 80 οικογένειες, με την Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Σερρών Χρυσούλα Δρίγκα να τον διακόπτει λέγοντας πως δεν θα επιτρέψει ειρωνείες στη συζήτηση.

 

Ο κ. Καμμελίδης στη συνέχεια υπογράμμισε πως οι συμβασιούχοι covid, την περίοδο της πανδημίας έδωσαν έναν αγώνα για 3 χρόνια, όταν τα υπόλοιπα τμήματα δεν δούλευαν και πως ήταν οι μόνοι που έδιναν τον αγώνα, μέσα σε ένα αυτοκίνητο 4 και 5 άτομα, αρρώστησαν, έχασαν 2 συναδέλφους τους.

 

Σύμφωνα με τον κ. Καμμελίδη, υπάρχει μία μεταστροφή στη συμπεριφορά της νυν δημοτικής αρχής και εξήγησε:

«Από την ημέρα που κέρδισε αυτή η παράταξη τις εκλογές, στο γραφείο της δημάρχου κάναμε μία συνάντηση. Η κυρία δήμαρχος μας είπε ότι ‘είμαι μαζί μας, σας χρειάζομαι, οι δήμοι και των Σερρών και στην υπόλοιπη Ελλάδα υπολειτουργούν, δεν έχουν άτομα. Θα είμαι μαζί σας, στον αγώνα σας, ό,τι πουν τα δικαστήρια’.

Τι μας έταξε ο κ. Χρυσάφης; Τίποτα. Δεν μπορούσε να μας τάξει τίποτα.

Τελευταία δεν ξέρω τι άλλαξε. Σε 4 δικαστήρια, η δημοτική αρχή ήταν αντίθετη. Το αποτέλεσμα είναι ότι αυτή τη στιγμή 80 άτομα από σήμερα πλέον είμαστε άνεργοι. Στα προηγούμενα συμβούλια, της προηγούμενης δημοτικής αρχής ήσασταν κι εσείς παρόντες και συμφωνήσατε όλοι να είμαστε στο δήμο. Γιατί αλλάξατε συμπεριφορά τώρα που αναλάβατε; Δεν είμαστε πλέον χρήσιμοι;».

 

Αλ. Χρυσάφης: «Προεκλογικά τους είπατε ‘είμαι μαζί σας’ τώρα περνάμε στη φιλοσοφία του ‘τελειώνω με εσάς’»

 

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης και της «Συμμαχίας Σερραίων» Αλέξανδρος Χρυσάφης, ξεκίνησε με τη διαπίστωση πως είναι γνωστή η υποστελέχωση των δήμων, που οφείλεται κυρίως στα μνημονιακά μέτρα, ενώ πρόσθεσε πως το συγκεκριμένο ζήτημα δεν είναι νομικό, αλλά πως είναι κυρίως πολιτικό για κάθε δημοτική αρχή και πως η τοποθέτηση κάθε δημοτικής αρχής πάνω σ’ αυτό το ζήτημα, είναι σημαντική.

 

Σύμφωνα με τον κ. Χρυσάφη, μείζον πολιτικό ζήτημα είναι αν επιθυμεί ο Δήμος να στελεχώνονται οι υπηρεσίες του από προσωπικό, το οποίο θα εργάζεται σε συνθήκες ασφάλειας, χωρίς το άγχος της απόλυσης και παροδικότητας σε μία θέση.

 

Επίσης, πρόσθεσε πως, μείζον πολιτικό ζήτημα για την εύρυθμη λειτουργία του Δήμου είναι η επένδυση που πρέπει να γίνεται σε προσωπικό, ώστε να υπηρετούνται οι πολίτες με υπηρεσίες υψηλού επιπέδου.

 

Ο επικεφαλής της «Συμμαχίας Σερραίων» υποστήριξε πως οι εργαζόμενοι που εργάσθηκαν στην πανδημία, ανήκουν σε ειδική κατηγορία και πως κάλυψαν πραγματικές ανάγκες, που «κράτησαν όρθιο» το Δήμο όταν όλος ο κρατικός μηχανισμός δεν λειτουργούσε ή υπολειτουργούσε, κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

 

Ο ίδιος υπενθύμισε πως το 2022, ομόφωνα σχεδόν, το Δημοτικό Συμβούλιο Σερρών είχε αποφασίσει τη στήριξη των δικαστικών διεκδικήσεων των συγκεκριμένων συμβασιούχων, ώστε στα όρια που επιτρέπει ο νόμος να συνομολογηθούν πραγματικά περιστατικά, ότι οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι καλύπτουν πραγματικές ανάγκες και πως στηρίζει την εργασία τους, ενώ δήλωσε και την αλληλεγγύη στο δικαστικό τους αγώνα.

 

Ο κ. Χρυσάφης πρόσθεσε πως οι συμβασιούχοι εργαζόταν με προσωρινές διαταγές δικαστηρίου και γι’ αυτό η εργασία τους επεκτάθηκε.

 

Όπως ανέφερε ο κ. Αλέξανδρος Χρυσάφης, κατά την προεκλογική περίοδο, η Δήμαρχος δεσμεύθηκε ότι θα συνεχίσει αυτή την πολιτική στον τομέα αυτό εκφράζοντας την ικανοποίησή του για συγκεκριμένο γεγονός, αλλά και για το γεγονός πως οι πρώτες αποφάσεις της Δημοτικής Επιτροπής τον Ιανουάριο, κινήθηκαν στο ίδιο πνεύμα που κινήθηκαν και οι αποφάσεις της τέως Οικονομικής Επιτροπής προς την κατεύθυνση αυτή.

 

Μάλιστα, σύμφωνα με τον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, ορίσθηκε ο νομικός να έχει και μία συγκεκριμένη θέση ότι εκφράζει την αναγνώριση του Δημοτικού Συμβουλίου ότι οι εν λόγω εργαζόμενοι με συμβάσεις covid αποτέλεσαν σημαντικό αρωγό για την εύρυθμη λειτουργία του δήμου καθ’ όλη τη δύσκολη περίοδο της πανδημίας.

 

«Αυτό δυστυχώς άλλαξε από τον Φεβρουάριο και μετά. Έχουμε αλλαγή στις αποφάσεις της Δημοτικής Επιτροπής 5 και 8 του 2024. Δίνεται εντολή σε δικηγορική εταιρεία των Αθηνών που επιλέξατε και προσλήφθηκε ως εξειδικευμένη στα ζητήματα εργατικού δικαίου, να υπάρξει προβολή από μέρους του Δήμου, ενστάσεων και αντενστάσεων προς αντίκρουση αγωγής, αλλά και αίτηση ασφαλιστικών μέτρων και δεν συμπεριλαμβάνεται στην απόφαση αυτό που ζητήσαμε εμείς τον Φεβρουάριο, στην απόφαση αυτή του ορισμού του δικηγόρου, να γράφεται η παρατήρηση ότι ο νομικός που θα μας εκπροσωπήσει να αναφέρει στο δικαστήριο ότι αυτούς τους ανθρώπους τους έχει ανάγκη ο Δήμος, είναι απαραίτητοι για τη λειτουργία. Υπάρχει σοβαρό θέμα νομιμότητας της απόφασης της Δημοτικής Αρχής, καθώς δεν προσδιορίζεται τι θα πει ο δικηγόρος. Έχουμε μια πολύ σκληρή στάση απέναντι στους συμβασιούχους. Προεκλογικά τους είπατε ‘είμαι μαζί σας’ τώρα περνάτε στη φιλοσοφία του ‘τελειώνω με εσάς’» ανέφερε ο κ. Αλέξανδρος Χρυσάφης, ο οποίος έθεσε τα εξής ερωτήματα:

• Ποια είναι η πολιτική θέση της δημοτικής αρχής στο συγκεκριμένο θέμα;

• Καλύπτουν οι εργαζόμενοι αυτοί και ειδικά όσοι εργάσθηκαν κατά την περίοδο της πανδημίας πραγματικές ανάγκες ή όχι;

• Τους χρειάζεται ο Δήμος Σερρών ή όχι;

• Θα υπάρχει η σημείωση σε κάθε απόφαση Δημοτικής Επιτροπής ότι οι εργαζόμενοι που προσφεύγουν είναι απαραίτητοι για το Δήμο Σερρών;

• Αν δεν κρίνονται απαραίτητοι θα «έρθουν» στο Δημοτικό Συμβούλιο αιτήματα για δίμηνα και με ποια διαδικασία θα προσληφθούν;

• Δεν θέλει η δημοτική αρχή τους συγκεκριμένους εργαζόμενους, αλλά θέλει κάποιους άλλους;

 

Β. Μητλιάγκα: «Παιχνίδια πολιτικά με τις ανάγκες των ανθρώπων για δουλειά, εγώ προσωπικά ούτε έκανα, ούτε θα κάνω»

 

Η Δήμαρχος Σερρών Βαρβάρα Μητλιάγκα διευκρίνισε καταρχάς πως σε καμία περίπτωση δεν έχει αλλάξει η προσωπική της στάση και πως σε καμία περίπτωση δεν είπε κάτι άλλο πριν και μετά, υποστηρίζοντας πως αυτή είναι η ερμηνεία των εργαζομένων.

 

Αναφερόμενη στο ιστορικό, η κ. Μητλιάγκα υπογράμμισε πως οι συμβασιούχοι προσελήφθησαν για τις ανάγκες της πανδημίας και δούλεψαν αρχικά για 5 μήνες. Στη συνέχεια δόθηκαν παράταση και χρηματοδότηση για επιπλέον 3 μήνες και από εκεί και πέρα το Υπουργείο Εσωτερικών ενημέρωσε τους Δήμους ότι θα μπορούσε να «κρατήσει» τους εργαζόμενους για ένα χρόνο ακόμη, εφόσον ο Δήμος είχε τους πόρους για να τους πληρώνει.

 

Η ίδια δεν αρνήθηκε ότι όλοι αυτοί οι άνθρωποι προσέφεραν και συνέχισαν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους μέχρι όποια ημερομηνία δούλεψε ο καθένας, με απόλυτη συνέπεια, αλλά πρόσθεσε πως υπάρχει μία σύγχυση με το τι ακριβώς συμβαίνει και πως αυτοί οι άνθρωποι παρέμειναν στη δουλειά.

 

Όπως ανέφερε η Δήμαρχος Σερρών, αυτή τη στιγμή οι εργαζόμενοι μέχρι την ημερομηνία που ελήφθησαν αποφάσεις των ασφαλιστικών μέτρων, πήραν παρατάσεις στην εργασία τους με προσωρινές διαταγές κι όχι με αποφάσεις ασφαλιστικών μέτρων και πως οι αποφάσεις προσωρινών διαταγών παρατάθηκαν κι από ένα σημείο και μετά παρά το γεγονός ότι το 2022 όταν τελείωσε αυτή η ιστορία και ξεκίνησαν δικαστικοί αγώνες, το Δημοτικό Συμβούλιο Σερρών εξέφρασε την άποψη ότι αυτοί οι άνθρωποι πραγματικά χρειάζονται, καθώς υπήρχαν ανάγκες από την πανδημία.

 

Όμως στη συνέχεια παρατηρήθηκε το εξής φαινόμενο, με την κ. Μητλιάγκα να εξηγεί απευθυνόμενη στους συμβασιούχους: «Με καθοδήγηση από νομικούς που συμβουλευτήκατε έγινε ουσιαστικά μια καταστρατήγηση της ελληνικής δικαιοσύνης και της νομοθεσίας. Παρατηρήσαμε το εξής φαινόμενο. Αναλαμβάνοντας τα ηνία του Δήμου άρχισαν να έρχονται στο γραφείο ημερομηνίες για δικαστήριο που υπήρχε η κατάθεση της ίδιας αγωγής δικογράφου πάρα πολλές φορές σε διαφορετικές έδρες στα δικαστήρια των Αθηνών. Την ίδια αγωγή έτυχε να τη δούμε κατατεθειμένη και 20 φορές. Δεν ξέρω αν ήσασταν γνώστες αυτής της τακτικής. Το ανέφερα στη Δημοτική Επιτροπή και ο κ. Μισιρλής μου είπε ότι δεν το γνώριζε. Αυτό δεν είναι νόμιμο. Είναι μια καταστρατήγηση της δικαιοσύνης γιατί όταν υπάρχει μια κατατεθειμένη δίκη η οποιαδήποτε άλλη κατάθεση της δίκης του ίδιους δικογράφου σε άλλο δικαστήριο έχει πρόβλημα εκκρεμοδικίας».

 

Η Δήμαρχος Σερρών τόνισε πως μια προσωρινή διαταγή δίνεται μέχρι να εκδικαστούν τα ασφαλιστικά μέτρα, αλλά είναι μια διαδικασία που δεν μπορεί να «τραβήξει» επ’ αόριστον και πως μέχρι τις 31/12/2023 δεν συζητήθηκε σε κανένα δικαστήριο, καμία τακτική αγωγή. Αυτές άρχισαν να συζητιούνται στα δικαστήρια από τις 15 Ιανουαρίου και μετά, ενώ ανέφερε πως της προκάλεσε εντύπωση ο ισχυρισμός του κ. Χρυσάφη γιατί στον ορισμό των δικηγόρων δεν αναγράφεται τι θα ισχυρισθεί ο δικηγόρος.

 

«Ήμουν στην Οικονομική Επιτροπή από το 2019 και για 4 χρόνια και σε κανέναν από τους ορισμούς δικηγόρων για τις τακτικές αγωγές ποτέ δεν αναφέρουμε αυτά ακριβώς που θα δηλώσει ο δικηγόρος. Κοινώς δεν λέμε εμείς στον δικηγόρο πως θα κάνει τη δουλειά του. Με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι θα έπρεπε ο Δήμος Σερρών να συμβάλλει ουσιαστικά σε μια τακτική παραπλάνησης της δικαιοσύνης» υπογράμμισε η κ. Μητλιάγκα, η οποία αναφέρθηκε τόσο στην Απόφαση του Αρείου Πάγου πως «…διαδοχικές συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας ορισμένου χρόνου, συναπτόμενες με το δημόσιο, τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τους λοιπούς φορείς στον ευρύτερο δημόσιο τομέα υπό την ισχύ των πιο πάνω διατάξεων του Άρθρου 103, παρ. 7 και 8 του Συντάγματος, δεν μπορούν ούτε και με νόμο να μετατραπούν σε συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου, έστω και αν καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες του φορέα που προέβη στην πρόσληψη», όσο και στην πρόσφατη απόφαση ασφαλιστικών μέτρων πως «…καθ’ όσον οι αιτούντες προσελήφθησαν μετά από την έναρξη ισχύος των παρ. 7 και 8 του Άρθρου 103 του Συντάγματος, σύμφωνα με τις οποίες διατάξεις απαγορεύεται η μονιμοποίηση του προσλαμβανόμενου προσωπικού και η μετατροπή των συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου σε συμβάσεις αορίστου χρόνου, ακόμη και στην περίπτωση που οι εργαζόμενοι με συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες του Δημοσίου».

 

«Ακόμη κι αν δηλώσω ότι καλύπτετε πάγιες και διαρκείς ανάγκες, η άποψή μου δεν θα έχει καμία νομική επιρροή στο αποτέλεσμα. Σας είπα από την αρχή ότι αργά ή γρήγορα, άλλοι γρηγορότερα κι άλλοι αργότερα, ανάλογα με τα δικαστήρια, θα ξεκινήσουν να βγαίνουν κανονικές αποφάσεις ασφαλιστικών μέτρων και τακτικών δικαστηρίων και οι άνθρωποι αυτοί εκ των πραγμάτων δεν μπορούν να παραμείνουν στη δουλειά παρά μόνο για χρονικά διαστήματα που έγιναν αποδεκτά με τις προσωρινές διαταγές» δήλωσε η κ. Μητλιάγκα διευκρινίζοντας τα εξής:

• ο Δήμος Σερρών δεν μπορεί να συναινέσει σε μια διαδικασία που καταστρατηγεί τις διατάξεις της ελληνικής δικαιοσύνης, κοινώς δεν μπορεί να συζητήσει 25 ίδιες αγωγές χωρίς να αναφέρει ότι υπάρχει εκκρεμοδικία, καθώς θα ήταν παράβαση καθήκοντος,

• ακόμη και αν στα ασφαλιστικά μέτρα ή στις προσωρινές διαταγές ο Δήμος ισχυριζόταν ότι οι εργαζόμενοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, ο ισχυρισμός δεν έχει καμία νομική επιρροή στην απόφαση του δικαστηρίου.

 

«Θα μπορούσα κάλλιστα να επιλέξω το δρόμο να γίνω ευχάριστη σε εσάς, έχοντας απόλυτη συναίσθηση ότι αργά ή γρήγορα οι περισσότεροι από εσάς δεν θα καταφέρουν να πάρουν θετικές αποφάσεις και θα αναγκαστούν να αποχωρήσουν από τη δουλειά. Επέλεξα να μην το κάνω, με αντίκτυπο εσείς να θεωρείτε ότι ήταν προσωπική μου επιλογή να βγάλω 80 ανθρώπους στο δρόμο. Το αρνούμαι αυτό. Δεν έχω τη δύναμη ούτε να βάλω 80 ανθρώπους στη δουλειά, ούτε να τους βγάλω» τόνισε με έμφαση η Δήμαρχος Σερρών.

 

Ακολούθησε ένταση μεταξύ της Δημάρχου και συμβασιούχων, αλλά και μεταξύ της Δημάρχου και τον κ. Χρυσάφη, με τους συμβασιούχους να υποστηρίζουν πως η Δημοτική Αρχή Σερρών αντιδικεί στις αγωγές τους, ενώ οι δηλώσεις της κ. Μητλιάγκα πως «εγώ ψέματα και κοροϊδίες δεν θα πω σε κανέναν» και «θα σεβαστώ τις δικαστικές αποφάσεις», προκαλώντας το ειρωνικό χειροκρότημα, αλλά και τα γιουχαΐσματα των συμβασιούχων.

 

Έντονη αντιπαράθεση Γάτσιου- Χρυσάφη

 

Το θέμα φαίνεται να «έφερε στα όριά του» τον Αντιδήμαρχο Έργων Σάκη Γάτσιο, ο οποίος απευθυνόμενος στον κ. Αλέξανδρο Χρυσάφη ανέφερε χαρακτηριστικά: «Σας κοιτάζω στα μάτια και αφήστε το λαϊκισμό. Πιστεύετε πραγματικά ότι μπορούσε ο Δήμος ή εσείς να κρατήσετε τους συμβασιούχους; Τι λαϊκισμός είναι αυτός;».

 

«Βάλτε μας ένα φίμωτρο για να μην μιλάμε. Εδώ ακούστηκαν ψέματα. Λέτε ψέματα ότι πήρατε απόφαση μόνο για ασφαλιστικά μέτρα. Επί αιτήσεων προσωρινής διαταγής δεν πήρατε τις θέσεις των δικηγόρων, όπως τις παίρναμε εμείς. Ψεύδεστε» ήταν η απάντηση του κ. Χρυσάφη.

 

Η κατάσταση έτεινε να βγει εκτός ελέγχου, με τον κ. Χρυσάφη να αναφέρει σε υψηλούς τόνους απευθυνόμενος στη κ. Μητλιάγκα «είστε διπρόσωπη. Μέχρι να αναλάβετε ήσασταν ‘ναι σε όλα’ και μόλις αναλάβατε γίνατε ‘όχι σε όλα’», με την Δήμαρχο να απαντά «παιχνίδια πολιτικά με τις ανάγκες των ανθρώπων για δουλειά, εγώ προσωπικά ούτε έκανα, ούτε θα κάνω. Άλλοι έκαναν κ. Χρυσάφη στις πλάτες των οικογενειών».

 

Η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Χρυσούλα Δρίγκα αναγκάστηκε να διακόψει τη συνεδρίαση, προκειμένου να εκτονωθεί η κατάσταση.

 

 

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη