Μαξίμου / Το μπλόκο Στουρνάρα στο success story και τα νέα καμπανάκια για την ακρίβεια


Κωνσταντίνος Σαββόπουλος

«Η Ελλάδα δεν είναι μπανανία» διατράνωνε, πριν μερικές εβδομάδες, ο πρωθυπουργός με αφορμή την αχαλίνωτη απληστία των πολυεθνικών. Η έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος, ωστόσο, δεν επιβεβαιώνει τα λόγια που Κυριάκου Μητσοτάκη και τορπιλίζει το αφήγημα, περί «εισαγόμενης ακρίβειας», λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.  Όπως γράφει, «η αύξηση των τιμών καταναλωτή υπερέβαινε την άνοδο του ενεργειακού κόστους και, κατά συνέπεια, ο πληθωρισμός σε κάποιο βαθμό οφείλεται σε αυξημένα επιχειρηματικά κέρδη».

 

Η έκθεση βάζει μπλόκο στην προοπτική εισοδηματικών ενισχύσεων καθώς σημειώνει ότι το νέο δημοσιονομικό πλαίσιο – που αποφασίστηκε τον Δεκέμβριο – δεν επιτρέπει έκτακτες παροχές. Συμπληρώνει δε, ότι οι προκλήσεις στην αγορά εργασίας αυξάνονται, καθώς η μείωση του ποσοστού ανεργίας καθιστά πιο δύσκολη την κάλυψη κενών θέσεων εργασίας, ιδίως στους τομείς των κατασκευών, του τουρισμού, της μεταποίησης αλλά και στον πρωτογενή τομέα.

Τα νεύρα στην κυβέρνηση

 

Οι παραπάνω, διαπιστώσεις – προβλέψεις επέτειναν τη νευρικότητα εντός του Μαξίμου.  Το γαλάζιο success story στο μέτωπο της οικονομίας – που σερβιρίζεται από τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως πειστήριο επιτυχούς διαχείρισης της μεγάλης εικόνας – δείχνει να «ψυχορραγεί», όπως αναγνωρίζει μέλος της παλαιάς φρουράς του κόμματος.

Η τορπίλη Σκρέκα

 

Το κερασάκι στην πικρή τούρτα που σέρβιρε ο Γιάννης Στουρνάρας, έβαλε ο Κώστας Σκρέκας. Ο υπουργός Ανάπτυξης, 60 ημέρες πριν τις ευρωεκλογές, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο νέου κύματος ακρίβειας στα τρόφιμα. Από το βήμα του 14ου Food Retail, ο Κώστας Σκρέκας μίλησε για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην παραγωγή τροφίμων «και αυτό, από τη μια έχει ως αποτέλεσμα μια πιθανή αύξηση των τιμών και από την άλλη ελλείψεις σε προϊόντα που έχουμε ανάγκη».

 

Σε αυτό το φόντο, είναι προφανές ότι η κυβέρνηση ξεμένει από θετική ατζέντα στο δρόμο για την κάλπη της 9ης Ιουνίου. Η κάλυψη δε, αυτού του κενού επιχειρείται με μπόλικες δόσεις κινδυνολογίας και επιθετικές αναφορές- προς τα κόμματα – αριστερά και δεξιά της Ν.Δ. – της αντιπολίτευσης.

 

Έχουν προηγηθεί, άλλωστε, οι εργασίες του Συνεδρίου της Ν.Δ. που  δεν απάλυναν το βαρύ κλίμα που επικρατεί στη γαλάζια βάση. Τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές ανέμεναν, στις δύο ομιλίες του πρωθυπουργού, μία προεκλογική οικονομική εξαγγελία – έκπληξη ώστε να ανακοπεί η καθοδική πορεία που καταγράφει η Ν.Δ. στις δημοσκοπήσεις. Ωστόσο, ο κ. Μητσοτάκης ανέσυρε τη ρητορική της περιόδου 2015 – 2023 υποδηλώνοντας – για πολλούς – τον πανικό του, λόγω έλλειψης οραματικού αφηγήματος που, ενδεχομένως, να αποτελούσε ανάχωμα στις διαρροές των γαλάζιων ψηφοφόρων προς διάφορες κατευθύνσεις.

Ο πήχης στο 30%

 

Υπό αυτό το πρίσμα, ο εκλογικός στόχος για τη Ν.Δ., ενόψει της ευρωκάλπης της 9ης Ιουνίου, έχει κατέβει στο 30%, σε συνδυασμό με την διατήρηση μίας διψήφιας διαφοράς από το δεύτερο κόμμα, όπως μεταδίδουν οι πρωθυπουργικοί σύμβουλοι.

 

Τη Δευτέρα η ανακοίνωση του ευρωψηφοδελτίου

 

Τις τάσεις αποσυσπείρωσης θα επιχειρήσει να ανακόψει ο κ. Μητσοτάκη, την ερχόμενη Δευτέρα, με την ανακοίνωση του ευρωψηφοδελτίου. Ήδη από το Γραφείο Τύπου της Ν.Δ. έχουν γνωστοποιηθεί 31 ονόματα, ενώ εντός των ημερών είναι ανοιχτό να ανακοινωθεί η υποψηφιότητα του Γιώργου Αυτιά. Το Μαξίμου επενδύει πολλά στον γνωστό δημοσιογράφο λόγω της τηλεοπτικής απήχησης του.  Την άλλη εβδομάδα, μάλιστα, θα βρίσκεται ως προσκεκλημένος στην παρέλαση της ομογένειας για την 25η Μαρτίου στη Νέα Υόρκη. Παράλληλά, ανοιχτό παραμένει το θέμα της ένταξης στο ευρωψηφοδέλτιο του Φρέντι Μπελέρη. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ένοικοι του Μαξίμου αναζητούν και ορισμένες άλλες υποψηφιότητες που θα γοητεύσουν το υπερσυντηρητικό ακροατήριο καθώς τα υψηλά δημοσκοπικά ποσοστά της Ελληνικής Λύσης του κ. Βελόπουλου αποτελούν πηγή προβληματισμού στην γαλάζια παράταξη.

Αιχμές προς Ζαγοράκη

 

Με «καρφιά» προς τον Θ. Ζαγοράκη υποδέχτηκαν στη Νέα Δημοκρατία την ανακοίνωση ότι ο πρώην ευρωβουλευτής του κόμματος, θα είναι υποψήφιος με το ΠΑΣΟΚ στις επερχόμενες ευρωεκλογές. Γαλάζιες πηγές έθεταν το ερώτημα, πώς γίνεται ο κ. Ζαγοράκης να καταψήφιζε ως ευρωβουλευτής της ΝΔ – πριν από μερικές εβδομάδες – το πόρισμα του Ευρωκοινοβουλίου για την οπισθοχώρηση για του κράτος-δικαίου και αμέσως μετά να συμμετέχει στις ευρωεκλογές με ένα κόμμα που «πρωτοστάτησε» για την υπερψήφισή του, όπως το ΠΑΣΟΚ..

 

 

 

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη