Γιάννης Μυλόπουλος / Η φέτα και η Παλαιστίνη


Γιάννης Μυλόπουλος

 

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αντιμετωπίζει όλα τα ζητήματα των πολιτικών επιλογών της αξιοποιώντας τον διαστρεβλωτικό καθρέφτη της επικοινωνίας.

 

Το είπε, άλλωστε, ξεκάθαρα κάποια στιγμή ο πρωθυπουργός. Γι’ αυτόν η πολιτική είναι επικοινωνία.

 

Είναι, δηλαδή, η ικανότητα να κάνεις το μαύρο – άσπρο. Αφού σημασία δεν έχει τι συμβαίνει στ’ αλήθεια, αλλά τι ο τηλεθεατής – πολίτης αντιλαμβάνεται ότι γίνεται.

 

Γι’ αυτό και η χειραγώγηση των πολιτών μέσω των ΜΜΕ έχει αναχθεί σε εφαρμοσμένη επιστήμη στα χρόνια της.

 

Έτσι, αξιοποιώντας την επικοινωνιακή της υπεροπλία, πολιτεύεται από την ακρίβεια στην εσωτερική πολιτική, μέχρι τη στάση της στα μεγάλα προβλήματα που απασχολούν τη διεθνή κοινότητα.

 

Ο πρωθυπουργός πρόσφατα στη Βουλή κατηγορήθηκε από σύσσωμη την αντιπολίτευση για την ακρίβεια στη χώρα. Η οποία δεν είναι εισαγόμενη, όπως συστηματικά προσπαθεί να αποδείξει. Αλλά μια ακρίβεια που οφείλεται αποκλειστικά στη δική του πολιτική, που έχει ανάγει την αυτορρυθμιζόμενη αγορά σε μείζονα πολιτική προτεραιότητα.

 

Μια προτεραιότητα που επιτρέπει στους κερδοσκόπους να αισχροκερδούν σε βάρος των καταναλωτών χωρίς ελέγχους και χωρίς φορολόγηση των υπερκερδών που οι μεγάλες επιχειρήσεις εξασφαλίζουν εξ αιτίας της ασυλίας την οποία απολαμβάνουν από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς.

 

Γι΄αυτό και η βενζίνη στην Κύπρο είναι φτηνότερη από την Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι η επεξεργασία της γίνεται σε διυλιστήρια που βρίσκονται στη χώρα μας και παρά το γεγονός ότι πουλιέται από ελληνικές επιχειρήσεις στους Κύπριους.

 

Γι΄αυτό και η ελληνική φέτα πουλιέται ακριβότερα στην Ελλάδα, παρά στο Βέλγιο και στην υπόλοιπη Ευρώπη, όπου για να φτάσει επιβαρύνεται με τεράστιες δαπάνες μεταφοράς.

 

Ο πρωθυπουργός λοιπόν, στρυμωγμένος από την αντιπολίτευση στη Βουλή, αναγκάστηκε να καταφύγει στην γνωστή τακτική της διαστρέβλωσης της πραγματικότητας. Κατασκεύασε για τις ανάγκες της εξόδου του από τη δύσκολη περίσταση ένα παράδειγμα φέτας, που όπως είπε, πουλιέται στην Ελλάδα μόλις 6,25 ευρώ. Τη στιγμή που η αντιπολίτευση έφερνε πραγματικά παραδείγματα από ελληνικά σούπερ μάρκετ που την πουλούν πάνω από 9 και 10 ευρώ το κιλό.

 

Για να ξεσηκωθεί θύελλα εναντίον του, τόσο στη Βουλή όσο και στην κοινωνία, από παραδείγματα φέτας που πουλιέται διπλάσια από την τιμή που έδωσε ο πρωθυπουργός στη Βουλή.

 

Όμως η επικοινωνία, δηλαδή το επίσημο δούλεμα, δεν έχει τέλος. Έβαλαν τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να ξελασπώσει τον πρωθυπουργό.

 

Έτσι, ο κ. Μαρινάκης, σε ένα κρεσέντο λαϊκισμού και διαστρέβλωσης της αλήθειας, αποκάλυψε το μεγάλο μυστικό. Ο πρωθυπουργός δεν εννοούσε όταν μιλούσε για την τιμή της φέτας πόσο κοστίζει το κιλό, αλλά το μισό κιλό.

 

«Δεν παίζονται», όπως θα λέγαμε στη γλώσσα της καθημερινότητας. Ή αλλιώς, αλλοίμονο στην πραγματικότητα που δεν ταιριάζει στα πολιτικά τους σχέδια…

 

Διότι αν πιστέψουμε τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, τότε ο πρωθυπουργός είναι επιεικώς άσχετος. Καθώς ως διεθνής μονάδα για την τιμολόγηση των προϊόντων έχει καθιερωθεί το κιλό. Ούτε το μισό κιλό, ούτε τα 100 γραμμάρια.

 

Γιατί αν ο πρωθυπουργός αποφασίσει να αναφερθεί στην τιμή των προϊόντων ανά 100 γραμμάρια, τότε η ελληνική αγορά, συγκρινόμενη με την ευρωπαϊκή, θα αναδειχθεί στην φτηνότερη με απόσταση.

 

Το ίδιο θα συμβεί και αν η αντιπολίτευση αναφέρεται σε τιμές για το τυρί φέτα και ο πρωθυπουργός για την τιμή της φέτας καρπούζι.

 

Θα ήταν κωμικό και θα μπορούσε η πλάκα να πάει σύννεφο,, αν δεν επρόκειτο για την επίσημη οικονομική πολιτική της κυβέρνησης.

 

Τα ίδια και με το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, τα ίδια με τις παρακολουθήσεις και τις υποκλοπές, τα ίδια και με την εξωτερική πολιτική.

 

Ο πρωθυπουργός που επισκέφτηκε την εμπόλεμη ζώνη στο Ισραήλ για να συναντηθεί μόνο με το Νετανιάχου, τον οποίο συμβούλεψε να είναι προσεκτικός με τη χρήση όπλων ώστε να μη σκοτώνει πολλούς Παλαιστίνιους, με αποτέλεσμα αυτής της συμβουλής τα θύματα της Ισραηλινής θηριωδίας να ξεπεράσουν τους 35.000 αμάχους, μεταξύ των οποίων τα περισσότερα παιδιά, κουνάει το δάχτυλο στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο οποίος δεν δίστασε, σε ένδειξη συμπαράστασης και αλληλεγγύης, να επισκεφτεί την εμπόλεμη ζώνη και να συναντηθεί με τα θύματα της θηριωδίας και όχι με τους θύτες.

 

Ακόμη και στην τεράστια ανθρωπιστική κρίση που ζει αυτή τη στιγμή ο Παλαιστινιακός λαός, η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιστρατεύει την επικοινωνία. Δηλαδή το επίσημο δούλεμα.

 

Στην ειρηνευτική προσπάθεια που γίνεται διεθνώς σήμερα με αιχμή να αναγνωριστεί το κράτος της Παλαιστίνης, η ελληνική κυβέρνηση που, πιστή στο φιλοπόλεμο Αμερικανικό δόγμα, στέλνει όπλα στην Ουκρανία και καλύπτει την εγκληματική πολιτική Νετανιάχου, δηλώνει υποστηρίκτρια και της ειρήνης.

 

«Θα αναγνωρίσουμε το κράτος της Παλαιστίνης», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, «όταν πρώτα το αναγνωρίσουν όλοι οι άλλοι».

 

Η πολιτική του μισού κιλού δεν ισχύει μόνο στη φέτα, αλλά και στη διεθνή ειρήνη.

 

Όταν όλοι μιλούν για ειρήνη στην Παλαιστίνη, η ελληνική κυβέρνηση εννοεί όχι ολόκληρη, αλλά τη… μισή.

 

Ακριβώς όπως με τη φέτα.

 

*Ο Γιάννης Μυλόπουλος είναι Καθηγητής, πρώην Πρύτανης ΑΠΘ

 

 

 

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη