Εκτός οι Δήμοι των Σερρών από κονδύλια αντιπυρικής προστασίας του Πράσινου Ταμείου


Αίσθηση και τις πρώτες αντιδράσεις προκάλεσε η απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Πράσινου Ταμείου (15.5.2024), με την οποία διατίθενται πόροι, ύψους 30 εκατ. ευρώ, για τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών, πλάτους 10 μέτρων, περιμετρικά οικισμών που βρίσκονται εντός ή πλησίον δασών και δασικών εκτάσεων υψηλής επικινδυνότητας για την εκδήλωση πυρκαγιών.

 

Οι πόροι προέρχονται από το πρόγραμμα: «Προστασία και Αναβάθμιση Δασών 2024» του Πράσινου Ταμείου που υλοποιεί η Γενική Διεύθυνση Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος της Γενικής Γραμματείας Δασών μέσω των Περιφερειακών Δασικών Υπηρεσιών.

 

Στη σχετική απόφαση, δικαιούχοι του προγράμματος είναι 196 δήμοι, ενώ η απουσία των 7 Δήμων της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών έγινε παραπάνω από… αισθητή.

 

Αίσθηση, επίσης, προκάλεσε πως στη συγκεκριμένη απόφαση από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας περιλαμβάνονται 18 Δήμοι και μόνο από τις Π.Ε. Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής και συγκεκριμένα: Θέρμης, Θερμαϊκού, Κασσάνδρας, Νέας Προποντίδας, Αμπελοκήπων- Μενεμένης, Θεσσαλονίκης, Καλαμαριάς, Νεάπολης Συκεών, Πυλαίας – Χορτιάτη, Κορδελιού – Ευόσμου, Παύλου Μελά, Ωραιοκάστρου, Χαλκηδόνος, Δέλτα, Πολυγύρου, Κασσάνδρας, Σιθωνίας και Αριστοτέλη.

 

Οι πρώτες αντιδράσεις αιρετών

 

Ήδη η πρώτη αντίδραση καταγράφηκε και εκφράσθηκε από τον Δήμαρχο Σιντικής Γιώργο Τάτσιο, ο οποίος σε ανάρτησή του ανέφερε τα εξής:

«Ανακοινώθηκαν οι Δήμοι που θα μοιραστούν τα 30 εκατομμύρια ευρώ για αντιπυρική προστασία. Δυστυχώς το κριτήριο για την επιλογή των δήμων ήταν το Π.Δ 575 από 1-7-1980 ” περί κηρύξεως ιδιαιτέρως ευαίσθητων εις πυρκαϊάς περιοχών δασών και δασικών εκτάσεων ως επικινδύνων ” (Α 157), το οποίο αφήνει εκτός ΟΛΟΚΛΗΡΟ τον Νόμο Σερρών!

Ο Δήμος Σιντικής είναι ο 13ος σε έκταση Δήμος πανελλαδικά, ο οποίος διαθέτει πολλούς ορεινούς και ημιορεινούς οικισμούς κι ως εκ τούτου με αυξημένη πιθανότητα πυρκαγιάς. Προχωρούμε ΑΜΕΣΑ σε διαμαρτυρία προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας για την αποκατάσταση της αδικίας που συντελείται στον Δήμο Σιντικής!».

 

Ο στόχος του έργου

 

Ο κύριος στόχος του έργου είναι να συμβάλλει στην αμφίδρομη και αποτελεσματική πυροπροστασία των οικισμών και των δασικών οικοσυστημάτων. Δεδομένης της γειτνίασής τους, μέσω της δημιουργίας αντιπυρικής ζώνης μέσου πλάτους 10 μέτρων (συνιστώμενη αναλόγως από γυμνή ή στεγασμένη αντιπυρική ζώνη) διασπάται η συνέχεια της δασικής βλάστησης. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, επιβραδύνεται και αποτρέπεται η εξάπλωση της πυρκαγιάς. Κάτι που συμβάλλει, αποτελεσματικά, στην κατάσβεσή της.

Σημειώνεται πως η χρηματοδοτική συμβολή του Πράσινου Ταμείου φιλοδοξεί να καλύψει ποσοστό μεγαλύτερο του 80% της συνολικής δαπάνης των δικαιούχων Ο.Τ.Α., το οποίο αναλόγως των ιδιαίτερων συνθηκών κάθε περιοχής μπορεί να φτάσει και το 100% αυτής.

 

Δεύτερη ευκαιρία για τους υπόλοιπους ΟΤΑ;

 

Εντωμεταξύ, στην ιστοσελίδα του Πράσινου Ταμείου (ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ «ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΤΟΙΚΗΜΕΝΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΣΕ ΟΤΑ Α΄ ΒΑΘΜΟΥ ΜΕ ΠΕΡΙΑΣΤΙΚΑ ΔΑΣΗ» στο πλαίσιο του Χρηματοδοτικού Προγράμματος του Πράσινου Ταμείου «ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΔΑΣΩΝ 2024») έχει αναρτηθεί τόσο η πρόσκληση συμμετοχής όσο και ο Οδηγός διαχείρισης.

 

Στο πλαίσιο της πρόσκλησης προβλέπεται πως οι ενδιαφερόμενοι δήμοι μπορούν να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους για συμμετοχή στην πρωτοβουλία έως τις 20.06.2024. Οι προτάσεις αξιολογούνται, άμεσα, πριν τη λήξη της προθεσμίας και υλοποιούνται με σειρά χρονικής προτεραιότητας.

 

Στον δε Οδηγό καθορίζονται οι προϋποθέσεις επιλεξιμότητας και προβλέπονται διαδικασίες σαφείς, απλές και εύληπτες, οι οποίες διευκολύνουν την άμεση και καθολική ανταπόκριση των δικαιούχων και την εκπλήρωση των σκοπών του προγράμματος στον ταχύτερο δυνατό χρόνο.

 

Επιπλέον των παραπάνω, στη διάθεση των δυνητικών δικαιούχων δήμων θα τεθεί Πρότυπο Σχέδιο Τεχνικής Έκθεσης, η οποία θα πρέπει να συντάσσεται με ευθύνη αυτών, ενώ θα εγκρίνεται κατά απόλυτη προτεραιότητα από τις οικείες Δασικές Υπηρεσίες.

 

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη